vidavo.jpgΦανταστείτε ένα laptop αρκετά φθηνό και μικρό σε σχήμα, ώστε να μπορεί να το αποκτήσει κάθε νοικοκυριό, ακόμη και τα οικονομικά ασθενέστερα. Ένα laptop που θα διαθέτει ειδικούς «αισθητήρες», ικανούς να μετρήσουν βιολογικά σήματα ατόμων -ασθενών και μη- ή να καταγράψουν περιβαλλοντικές παραμέτρους, όπως η υγρασία και η σκόνη…Ο μοναδικός αυτός υπολογιστής, που στην ουσία επιχειρεί να μεταφέρει στον κλάδο της υγείας το γνωστό εγχείρημα «One Laptop Per Child», θα έχει (όταν γίνει πραγματικότητα) την «υπογραφή» της βορειοελλαδικής εταιρίας τηλεματικών εφαρμογών υγείας Vidavo AE και του Media Lab από το περίφημο τεχνολογικό ινστιτούτο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης.

Το δε «πρωτότυπό» του εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο σε περίπου δυόμισι χρόνια, ώστε στη συνέχεια να διερευνηθούν οι δυνατότητες κυκλοφορίας του στην αγορά.

Με κονδύλια και από το κοινοτικό πρόγραμμα «Marie Curie», οι δύο φορείς ξεκίνησαν ερευνητική συνεργασία στον τομέα της λεγόμενης «προσωποποιημένης» υγείας, το πρώτο έργο της οποίας αφορά το συγκεκριμένο laptop και τιτλοφορείται «CLAP».

Ήδη, ομάδα ερευνητών της Vidavo AE έχει αναχωρήσει για το ΜΙΤ, όπου θα μείνει 18 μήνες, ώστε όταν γυρίσει στη Θεσσαλονίκη να συνεχίσει το έργο της. ..σε πάτρια εδάφη με τα «φώτα» της τεχνογνωσίας του MIT.

«Το πρόγραμμα Marie Curie διαρκεί 30 μήνες και εμείς ξεκινήσαμε τον Μάιο. Το πρότυπο του laptop θα πρέπει να είναι έτοιμο στο τέλος αυτής της περιόδου», εξήγησε η γενική διευθύντρια της Vidavo AE, Μαρκέλα Ψυμάρνου.

Το πρόγραμμα One Laptop per Child (OLPC), που έδωσε την έμπνευση για το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί μια πρωτοβουλία του ΜΙΤ Media Lab για τη διάδοση της τεχνολογίας σε αναπτυσσόμενες χώρες και έχει στόχο την προσφορά φορητών υπολογιστών σε παιδιά, ώστε αυτά να μπορέσουν να εκφραστούν και να πειραματιστούν με τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.vidavo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων