cyberbullying.jpg«Μπαίνει στο γραφείο μας ένας πατέρας πανικόβλητος και αρχίζει να λέει: “Μόνο εσείς μπορείτε να με σώσετε. Αλλιώς, πάει, το ‘χασα το παιδί μου…. Και καθόμαστε ν’ ακούσουμε την ιστορία του. Που είχε μια κόρη 17 χρόνων πρώτη στο σχολείο της, εδώ στην Αθήνα. Αριστούχος, καλό παιδί. Και ξαφνικά τα παρατάει όλα, παθαίνει πατατράκ, κλείνεται στον εαυτό της».

Απέναντί μας ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μ. Σφακιανάκης, εξιστορεί ένα χαρακτηριστικό περιστατικό με πρωταγωνιστές εφήβους, που αντιμετωπίζει όλο και πιο συχνά στα χρόνια της ηλεκτρονικής κυριαρχίας και στη χώρα μας.

«Τι είχε συμβεί; Εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία όπου η κοπέλα εικονιζόταν γυμνή. Γυμνή τελείως, μόνο που δεν ήταν αυτή. Ηταν το κεφάλι το δικό της και από κάτω, μονταρισμένο τέλεια, ένα άλλο σώμα. Καταλαβαίνεις τώρα να είσαι σε αυτή την ηλικία και να παθαίνεις τέτοια ζημιά;

»Η μήνυση έγινε αμέσως και αρχίσαμε το ψάξιμο. Επειδή το κορίτσι ήταν ανήλικο πετύχαμε άρση του απορρήτου καθώς το αδίκημα είναι κακούργημα. Βρήκαμε, λοιπόν, τον σέρβερ στην Κορέα, τους πιέσαμε και έπειτα από πολλή προσπάθεια καταφέραμε να ανακαλύψουμε τον φταίχτη: Εναν επίσης δεκαεπτάχρονο συμμαθητή της πιτσιρίκας, που τα είχε πάρει στο κρανίο γιατί αυτή ήταν πρώτη στα μαθήματα και αυτός δεύτερος και ήθελε να της τρίψει τη μούρη, να της χαλάσει το πρεστίζ!»

Και τώρα; «Τώρα η δεκαεπτάρα τελείωσε το σχολείο κανονικά, πάει για σπουδές στην Αμερική σε σούπερ πανεπιστήμιο, όλα εντάξει». Και ο συμμαθητής; «Εχει πάει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, αλλά η οικογένεια της μικρής δεν θα ζητήσει την τιμωρία του και απ’ ό,τι φαίνεται η υπόθεση θα μπει στο αρχείο». Μια μικρή, πικρή ιστορία από τα χρονικά της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

ENET

Ολο και πληθαίνουν ανάλογα περιστατικά στη χώρα μας. Δυστυχώς το διαδίκτυο λειτουργεί πολλές φορές σαν μεγεθυντικός φακός προβληματικών συμπεριφορών.

Οι γονείς  προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν στην πρόληψη του «cyberbullying», της επιθετικής συμπεριφοράς και των εκβιασμών μέσω Διαδικτύου ή κινητής τηλεφωνίας.

Δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα καταφέρουν κάτι. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ, ένας στους πέντε τινέιτζερ έχει κάποια στιγμή διακινήσει με τρόπο ηλεκτρονικό γυμνή φωτογραφία του εαυτού του και ένας στους τρεις έχει λάβει μία τέτοια φωτογραφία κάποιου στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό του.

Επιδημία πραγματική εν ολίγοις, που έχει αφήσει με το στόμα ανοιχτό τους ειδικούς και τους νομοθέτες. Η μάχη μόλις τώρα αρχίζει και η κατάσταση είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη. Οπως έγραψε και κάποιος εξέχων σχολιογράφος: «Οι πιτσιρικάδες κάνουν ανταρτοπόλεμο σαν να είναι ανεβασμένοι στα δέντρα και κρυμμένοι σε υπόγειες σπηλιές κι εμείς παρελαύνουμε στη μέση του δρόμου με τις φανταχτερές μας στολές, υπερασπιζόμενοι το ήθος και την αξιοπρέπεια…»

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων