delta.jpgΗ Marie-Cecile Navet-Gremillet είναι φιλόλογος και ασχολείται με τη ζωή και το έργο της Π. Σ. Δέλτα. Το άρθρο της στην Ελευθεροτυπία με πήγε πολλά χρόνια πίσω όταν είχα καταβυθιστεί στον κόσμο της. Ο Μάγκας, ο Τρελαντώνης, Τα μυστικά του Βάλτου, Στον καιρό του Βουλγαροκτόνου (ουπς!)

…Ο Μάγκας όμως με τράβηξε αλλού. Από την Αλεξάνδρεια ώς τη Μακεδονία μού δίδαξε μεγάλες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας που δεν τις ήξερα καλά ή καθόλου. Αυτό που έλεγε να κάνει η Δέλτα για τα Ελληνόπουλα το έκανε και για μένα, μια ξένη. Ως ενήλικη, διάβασα άλλα βιβλία και μελέτες για να πάω πιο βαθιά στα θέματα. Ο Μάγκας μού είχε ανοίξει το παράθυρο και πήδηξα πίσω του.

Ετσι, λοιπόν, βούτηξα στον Μακεδονικό Αγώνα. Εκανα διακοπές στις Πρέσπες και επισκέφθηκα τους τόπους όπου πέρασε και πέθανε ο Ζέζας-Μελάς. Εψαξα παλιούς χάρτες με τοπωνύμια της εποχής. Συνέκρινα την ιστορία της Δέλτα με την Ιστορία.

…Για μένα, όμως, η Δέλτα είναι τώρα πια μια στενή σύντροφος στην πνευματική μου ζωή. Εχω την εντύπωση ότι, αν και δεν είμαι Ελληνίδα (ίσως και για αυτόν τον λόγο), την ξέρω καλά. Με παρέσυρε πίσω από τον Μάγκα για έναν μεγάλο δρόμο στην ελληνική λογοτεχνία και κοινωνιολογία που δεν τον φανταζόμουν στην αρχή. Μαντεύω πως έχει και άλλα να μου δείξει. Είναι μια μεγάλη προσωπικότητα. Μια Κυρία. Διαβάζω, μεταφράζω και μελετώ και άλλους συγγραφείς, μα παρ’ όλ’ αυτά μένω πιστή στην Πηνελόπη.

Διαβάστε όλο το άρθρο της Marie-Cecile Navet-Gremillet

Πηνελόπη Σ. Δέλτα Η συγγραφική της παραγωγή

Η Δέλτα και τα αναγνωστικά του Δημοτικού σχολείου (1999) Δέλτα Πηνελόπη – Στα μυστικά του Βάλτου (1999) Δέλτα Πηνελόπη – Στα μυστικά του Βάλτου geo

Publish at Scribd or explore others:

Wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων