Ενα χάπι το οποίο θα «κλειδώνει» τη μνήμη αναπτύσσεται από αμερικανούς επιστήμονες δίνοντας υπόσχεση για διευκόλυνση των φοιτητών οι οποίοι έχουν να απομνημονεύσουν τεράστιο όγκο ύλης πριν από τις εξετάσεις, αλλά και για θεραπεία νόσων όπως η Αλτσχάιμερ.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας η οποία μελετούσε την παχυσαρκία ανακάλυψε ότι οι λιπαρές τροφές όχι μόνο προκαλούν αίσθηση πληρότητας αλλά ίσως και να αποτελούν το «κλειδί» για την καλή μακροπρόθεσμη μνήμη. Εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα εξελικτικό «εργαλείο» που επέτρεψε στους μακρινούς συγγενείς μας να θυμούνται πού βρίσκονται οι πλούσιες πηγές τροφής ώστε να εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους. Συγκεκριμένα, όπως είδαν οι επιστήμονες, τα ολεϊκά οξέα των λιπαρών στις τροφές μετατρέπονται σε μια ουσία, την ΟΕΑ (oleylethanolamide), στην ανώτερη περιοχή του λεπτού εντέρου.
Η ουσία αυτή στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο σχετικά με αίσθημα κορεσμού, αλλά την ίδια στιγμή ενεργοποιεί έναν μηχανισμό εδραίωσης των βραχυπρόθεσμων αναμνήσεων στη μακροπρόθεσμη μνήμη.
Ο καθηγητής Ντανιέλ Πιομέλι, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, ανέφερε ότι η ουσία ΟΕΑ ενεργοποιεί σήματα που ενισχύουν τη μνήμη στην αμυγδαλή, περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην παγίωση των αναμνήσεων σχετικά με συναισθηματικά βιώματα. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο καθηγητής, «η ΟΕΑ αποτελεί τμήμα μιας μοριακής “κόλλας” που κάνει τις αναμνήσεις να…κολλούν.Βοηθώντας τα θηλαστικά να θυμούνται πού κατανάλωσαν ένα λιπαρό χορταστικό γεύμα,φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό “εργαλείο” της εξέλιξης για τους πρώτους ανθρώπους και άλλα θηλαστικά».
Ετσι μάλλον εξηγείται γιατί ο έρωτας περνάει πρώτα από το στομάχι…
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.