triantf.jpg«Συντάσσω τη διαθήκη μου με σκοπό να χρησιμέψει η μικρή περιουσία μου και μετά το θάνατό μου για να συνεχιστεί το έργο που θεωρώ από τα πιο απαραίτητα για την καλλιέργεια του εθνικού μας πολιτισμού και την πνευματική πρόοδο του λαού μας. […] Θέλω να ωφεληθούν κάπως από την περιουσία μου τα Ελληνόπουλα, γιατί αυτά βασανίζονται και ζημιώνουν από τη γλωσσική ακαταστασία που βασιλεύει στην παιδεία και στη ζωή μας». Βρισκόμαστε στο έτος 1956 και ο γλωσσολόγος Μανόλης Τριανταφυλλίδης (1883-1959) δημιουργεί το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη με σκοπό «την επιστημονική καλλιέργεια και την προαγωγή της δημοτικής γλώσσας και της νεοελληνικής φιλολογίας, καθώς και την προαγωγή της παιδείας του ελληνικού λαού με κάθε πρόσφορο μέσο, και ειδικότερα με την έκδοση βιβλίων…».Η δημιουργία του Ινστιτούτου και ο θάνατος του ιδρυτή του συνέπεσαν: πριν από 50 ακριβώς χρόνια, το 1959 (ο Μ. Τριανταφυλλίδης πέθανε στις 20 Απριλίου 1959). Το πρώτο Δ.Σ. του Ιδρύματος το είχε συγκροτήσει ο ίδιος και αποτελούνταν από τους Ν. Π. Ανδριώτη, Ι. Θ. Κακριδή, Στ. Καψωμένο, Εμ. Κριαρά, Λ. Πολίτη, Α. Τσοπανάκη και Χ. Φραγκίστα. Από τότε μέχρι σήμερα το Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη έχει συνεχίσει αδιάλειπτα το εκδοτικό και το ερευνητικό του έργο, πάντα με θέμα τη νεοελληνική γλώσσα και την εξέλιξή της. Ανάμεσά τους, τα άπαντα του Μ. Τριανταφυλλίδη και το μπεστ σέλερ του Ιδρύματος «Τα νέα ελληνικά για ξένους» [έχει πουλήσει περίπου 100 χιλ. αντίτυπα από το 1973].

Στα πενήντα του χρόνια, το Ιδρυμα επιχειρεί να γίνει πιο εξωστρεφές. Τις προηγούμενες μέρες ο διευθυντής του Ιδρύματος Γ. Παπαναστασίου μας ενημέρωσε για τη δράση και τα μελλοντικά του σχέδια. Το αξιοσημείωτο είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια και χάρη στη διαθήκη του Μανόλη Τριανταφυλλίδη το Ιδρυμα έχει τη δυνατότητα να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, άρα αυτόνομο και ανεξάρτητο. Επενδύουν σε εκδόσεις, τα έσοδα από τις οποίες «είναι ικανοποιητικά, ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια που τη διακίνηση ανέλαβαν οι εκδόσεις Πατάκης», και σε ερευνητικές δουλειές. «Δεν χρειάζεται να στηριζόμαστε σε επιχορηγήσεις», λέει.

Προσεχείς δράσεις

Σημαντικές και σπουδαίες είναι οι εκδόσεις που ετοιμάζονται από το Ιδρυμα Τριανταφυλλίδη το επόμενο διάστημα: τους συλλογικούς τόμους «Νεοελληνικές διάλεκτοι» και «Αρχαίες ελληνικές διάλεκτοι» (επιμ. Χρ. Τζιτζιλή), τη μετάφραση του Ετυμολογικού λεξικού της αρχαίας ελληνικής γλώσσας του P. Chantraine, την ανθολογία της πρώιμης νεοελληνικής λογοτεχνίας και μια έκπληξη: ένα ανέκδοτο μυθιστόρημα του Γ. Ψυχάρη, με τίτλο «Η νίκη του πόνου και της αγάπης», το χειρόγραφο του οποίου βρέθηκε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής.

Καθημερινή

Wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων