«Ο μέσος καθημερινός άνθρωπος μέσα από τις δυνατότητες του web που του παρέχονται, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα να δημοσιεύει, πλημμυρίζεται σταδιακά από έπαρση και μισαλλοδοξία. Χάνει το μέτρο σύγκρισης, προσπαθεί να επιβάλλει την ασημαντότητά του, νομίζοντας ότι είναι ο επόμενος Andy Warhol ή ένας προικισμένος επιστήμονας που πάση θυσία πρέπει να ακουστεί, να έχει φωνή.» -Κωνσταντίνος Β.
Είναι το web η επανάσταση στα χέρια των ανθρώπων ή ένα ακόμα στερεότυπο αναπαραγωγής του υλικού μας κόσμου; Πόσο αλλάζει στ’ αλήθεια την πραγματικότητα γύρω μας και την γνώση μέσα μας. Κι αν, έστω, το αποδεχτεί κανείς σαν χρήσιμο τεχνολογικό εργαλείο, μέχρι πού μπορεί το web να υπηρετήσει την ανάγκη μας για επικοινωνία χωρίς να την υποκαθιστά;
Ήταν παράξενο να σε βάζουν να σκέφτεσαι τέτοια ερωτήματα σε ένα συνέδριο όπου είχαν συρρεύσει κορυφαίοι επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο για να αναδείξουν τις θαυμαστές δυνατότητες επέκτασης του παγκόσμιου Ιστού, του World Wide Web και τις σχεδόν απεριόριστες προοπτικές ανάπτυξής του.Κι όμως, αυτό έκαναν ο Κωνσταντίνος Βήτα και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Επιστήμη του Web, που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου στην Αθήνα, με συνδιοργανωτές το Web Science Research Initiative (WSPI) και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Με την ιδιότητα του μουσικού ο πρώτος και του ηθοποιού & θεατρικού σκηνοθέτη ο δεύτερος, συμμετείχαν σε συνεδρία με θέμα “Πολιτιστική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία” και διατύπωσαν σκεπτικισμό, κριτική αλλά και δέος για τις σαρωτικές τεχνολογικές εξελίξεις.
Η ομιλία της Όλγας Ποζέλη – 85 KB
Η ομιλία του Κωνσταντίνου Βήτα – 72 KB
Η ομιλία του Μιχαήλ Μαρμαρινού – 88 KB
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.