Στην εποχή του Διαδικτύου ένα ευφυές ντοκιμαντέρ (Zeitgeist) και το όραμα ενός πολύπραγμονα επιστήμονα (Jacque Fresco) κινητοποιούν πολίτες σε όλες τις μεριές του πλανήτη. Καθόλου άσχημα για μια κοινωνία που αφήνεται στην κρίση και όχι στα διδάγματά της. «Αν δεν δεχτούμε την ευθύνη για το μέλλον μας, τότε κάποιοι άλλοι θα σκέφτονται για εμάς», λέει σε συνέντευξή του στο kathimerini.gr, o 93χρονος, αισίως, Jacque Fresco.
Όταν πριν από δύο περίπου χρόνια ο Peter Joseph, ανεξάρτητος παραγωγός και σκηνοθέτης από τις ΗΠΑ «έριχνε» online ένα ντοκιμαντέρ για τις διαστάσεις του κοινωνικού ελέγχου μέσα από τον χριστιανισμό, τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, κανείς δεν ήξερε τη δυναμική της θέασης και της συζήτησης που θα προκαλούσε η δουλειά του.
Έπειτα από το πρώτο φιλμ (Zeitgeist: The Movie), το οποίο ξεπέρασε τις 50.000.000 επισκέψεις διαδικτυακά ακολούθησε και δεύτερο μέρος (Zeitgeist: Αddendum) με τον Joseph να επικεντρώνεται αυτή τη φορά στην κατασκευασμένη οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην αδυναμία του καπιταλισμού να επανεντάξει την ηθική στη λογική της κοινωνίας και της πολιτικής.
Σ’ αυτό το δεύτερο μέρος, ξεχώρισε, μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση του Jacque Fresco και η πρότασή του για έναν εναλλακτικό κοινωνικό σχηματισμό. Μια κοινωνία που γνωρίζει ποιοι είναι οι φυσικοί πόροι της και βασίζεται σ’ αυτούς χωρίς να τους καταστρέφει αλόγιστα αλλά με το να τους διανέμει ανάλογα με το πρόσταγμα της πραγματικής ανάγκης.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.