Μια ζωή στο Διαδίκτυο. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μότο των self-trackers, όπως αποκαλούνται τα μέλη της νέας «φυλής» του κυβερνοχώρου που καταγράφουν μανιωδώς κάθε λεπτομέρεια της καθημερινότητάς τους στο Ίντερνετ. Ο λόγος; «Για να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους».
Αντίθετα από το Facebook όπου o επισκέπτης μοιράζεται τη ζωή του με άλλους, σε αυτές τις ιστοσελίδες οι χρήστες κρατούν ένα προσωπικό ημερολόγιο στατιστικών δεδομένων της καθημερινότητάς τους που βλέπουν μόνο οι ίδιοι. Οι self-trackers καταγράφουν στο Διαδίκτυο τα μέρη όπου έχουν πάει, τις συνήθειές τους στην οδήγηση, τις μουσικές τους προτιμήσεις, τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται και οι γυναίκες της «φυλής» τον κύκλο της εμμήνου ρύσεώς τους.
Δημοσιογράφοι και μπλόγκερ χαρακτηρίζουν ήδη το self-tracking «φαινόμενο», καθώς διαπιστώνουν ότι προσελκύει όλο και περισσότερους ανθρώπους που όπως η Μπριν Έβανς και ο Κρις Μεσίνα θέλουν να «γίνουν καλύτεροι». Η Τζέιν Γκάκενμπαχμ, «ψυχολόγος του Διαδικτύου» σε πανεπιστήμιο του Καναδά, θέτει και μια πρακτική παράμετρο του φαινομένου. «Τα δεδομένα δεν ψεύδονται», δηλώνει.
Καταγράφοντας κάθε τσιγάρο που καπνίζουμε ή οτιδήποτε τρώμε, μπορούμε να αποφύγουμε τις καταχρήσεις. Με άλλα λόγια, το selftracking μάς βοηθάει να καταλάβουμε πότε πρέπει να προσέξουμε τη διατροφή μας ή να πάρουμε μερικές ημέρες άδεια αν από τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι διανύουμε μια περίοδο έντονου στρες.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.