immunity.jpgΕρευνητές των βρετανικών πανεπιστημίων της Δυτικής Αγγλίας, του Μπρίστολ και της Υόρκης συνεργάζονται για να αναπτύξουν μια ριζοσπαστική καινοτομία: Ηλεκτρονικά συστήματα που θα μπορούν να κάνουν διάγνωση και να θεραπεύουν τα προβλήματά τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνει το ανθρώπινο σώμα μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μελετώντας την πολυκυτταρική δομή των ζωντανών οργανισμών και τα προστατευτικά ανοσοποιητικά συστήματά τους, οι ερευνητές σκοπεύουν να σχεδιάσουν ανάλογες «φυσικές» αρχιτεκτονικές δημιουργώντας έτσι μια νέα γενιά ασφαλέστερων ηλεκτρονικών συστημάτων.Τα συστήματα θα βασίζονται σε μια δομή «κυττάρων», τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται για να διαφυλάσσουν την ακεραιότητα όλου του συστήματος.

Το έργο καλείται SABRE (από τα αρχικά γράμματα στην αγγλική γλώσσα της φράσης Αυτοθεραπευόμενες κυτταρικές Αρχιτεκτονικές για Βιολογικής έμπνευσης άκρως Αξιόπιστα Ηλεκτρονικά συστήματα) και αναμένεται να έχει μια ευρεία γκάμα εφαρμογών (επικοινωνίες, πληροφορική, συστήματα ελέγχου κ.α.).

Οι ψηφιακές ηλεκτρονικές συσκευές βρίσκονται πλέον παντού και απ? ό, τι φαίνεται από αυτές εξαρτώνται πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η εργασία, η ψυχαγωγία, οι μεταφορές κλπ. Καθώς όμως ένα και μόνο τσιπ είναι συχνά «φορτωμένο» με εκατοντάδες χιλιάδες επιμέρους συστατικά, αν ένα από αυτά λειτουργήσει λάθος, τότε όλο το ηλεκτρονικό σύστημα (και συχνά η ζωή όλων μας) απειλείται με σοβαρές συνέπειες.

e-τυπος

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων