
Στις 20 Μαρτίου, μια ομάδα καθηγητών και μαθητών της Β΄ τάξης του 2ου ΕΝ.Ε.Γ.ΓΥ.-Λ Ανατολικής Θεσσαλονίκης συμμετείχε για πρώτη φορά στο επιστημονικό πείραμα του Ερατοσθένη. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα πειράματα του αρχαίου κόσμου, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από 2.300 χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από τον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό και πολυμαθή Ερατοσθένη.
Η δράση και η συνεργασία
Κάθε ομάδα μαθητών του σχολείου μας, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, υπολόγισε την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης, συμμετέχοντας σε μια ευρεία εκπαιδευτική δράση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε), με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ). Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών &Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πόρων Εκπαίδευσης για το Διάστημα (ESERO). Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.
Μια μαθησιακή εμπειρία
Μέσα από αυτή τη βιωματική δραστηριότητα, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πώς, πριν από 23 αιώνες, ο Ερατοσθένης — χωρίς σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, αλλά με παρατηρητικότητα, κριτική σκέψη, λογική και βασικές μαθηματικές γνώσεις — κατάφερε να υπολογίσει με αξιοσημείωτη ακρίβεια την περιφέρεια της Γης.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:
Βλαχάκη Ιωάννα, Καρατζήκα Χρυσούλα, Μαυροκεφαλίδου Σοφία, Ψευτογιάννη Δήμητρα

Η ομάδα των μαθητών:
Ηλιόπουλος Γ., Καμπούρη Ε., Οικονόμου Α., Παπαδόπουλος
Θ., Τρίγγα Χ., Ανδρεάδης Α., Ακριτίδου Κ., Αποστολίδης Σ., Αποστολίδης Β.,
Ζηνελη Δ., Καρακασίδης Η., Μανδρέκη Μ., Πρεβέα Θ., Τορτοπιδου Μ., Τρίγγα
Π.,Μουγιάρι Χ., Μπούσδρης Γ., Νάνος Χ., Τσολλάκου Σ., Χατζησάββας Κ.