-
Ιδιωτική παράλληλη στήριξη με ειδικό βοηθό
Σύμφωνα με το Άρθρο 28 (Θέματα Ειδικής Αγωγής), παράγραφος 18, του Νόμου 4186/17-9-2013 (ΦΕΚ 193/τΑ΄/17-9-2013): «…Η υποστήριξη του μαθητή μπορεί να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή και του Συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση στήριξης από σχολικό νοσηλευτή κατόπιν γνωμάτευσης δημόσιου νοσοκομείου».
Σε ό,τι αφορά την υποστήριξη του μαθητή/τριας από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του/της μαθητή/τριας, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 7 τουν.3699/2008 (Α΄ 199), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 18 του άρθ. 28 του νόμου 4186/2013 (Α΄ 193) και με την παρ. 3 του άρθ. 11 του ν.4452/2017 (Α΄ 17), απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:
α) αίτηση του/της γονέα προς τη Δ/νση της Σχολικής Μονάδας
β) βιογραφικό και αντίγραφο ποινικού μητρώου του προτεινόμενου από την οικογένεια του/της μαθητή/τριας για την υλοποίηση της υποστήριξης και
γ) σύμφωνη γνώμη του/της Διευθυντή/ντριας ή του Προϊστάμενου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων της Σχολικής Μονάδας, με καταγραφή σε σχετικό πρακτικό.
Για την έγκριση της υποστήριξης από ειδικό βοηθό δεν τίθεται προθεσμία και ο/η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/η της Σχολικής Μονάδας γνωστοποιεί εγγράφως, στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την παρουσία του ειδικού βοηθού και την ύπαρξη των ανωτέρω προϋποθέσεων.
-
Φοίτηση μαθητή χωρίς διάγνωση σε Τμήμα Ένταξης (Τ.Ε.)
Σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του κεφαλαίου Α’ της Υ.Α. 27922/Γ6/8-3-2007 (Β΄449), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την Υ.Α. 48275/Δ3/28-3-2019 (Β΄1088), «μαθητές/-τριες, οι οποίοι/-ες δεν διαθέτουν αξιολογική έκθεση – γνωμάτευση από ΚΕΔΑΣΥ για υποστήριξη από Τμήμα Ένταξης (Τ.Ε.), δύνανται να υποστηρίζονται από Τ.Ε. με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, ύστερα από:
α) σχετικό αίτημα των γονέων ή κηδεμόνων
β) πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων και συνοπτική περιγραφική έκθεση για τον μαθητή
γ) σύμφωνη γνώμη του/της Συμβούλου Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης ή του/της Συμβούλου Εκπαίδευσης Νηπιαγωγών που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου.
-
Κατανομή μαθητών/τριών σε τμήματα της ίδιας τάξης λόγω ΕΑΕ
Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Νόμου 4452/2017 – Ρύθμιση θεμάτων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης «Οι μαθητές με διαγνωσμένες από αρμόδιο δημόσιο φορέα (ΚΕΔΔΥ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Δημόσιο Νοσοκομείο) αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, μπορεί να κατανέμονται σε τμήματα της ίδιας τάξης της οικείας σχολικής μονάδας, ως εξής:
α) Ο αριθμός των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 3, εκτός των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δεν μπορεί να είναι ανώτερος του ενός (1) ανά τμήμα. Αν ύστερα από την κατανομή των μαθητών σε τμήματα της ίδιας τάξης προκύπτει ότι ο αριθμός των μαθητών του προηγούμενου εδαφίου είναι ανώτερος του ενός (1), ο αριθμός των μαθητών του τμήματος μπορεί να μειώνεται και να υπολείπεται συνολικά κατά τρεις (3) μαθητές από το μέγιστο προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις αριθμό μαθητών ανά τμήμα.
β) Ο αριθμός των μαθητών με διαγνωσμένες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δεν μπορεί να είναι ανώτερος των τεσσάρων (4) ανά τμήμα. Αν ύστερα από την κατανομή των μαθητών σε τμήματα της ίδιας τάξης προκύπτει ότι ο αριθμός των μαθητών του προηγούμενου εδαφίου είναι ανώτερος των τεσσάρων (4), ο αριθμός των μαθητών του τμήματος μπορεί να μειώνεται και να υπολείπεται συνολικά κατά τρεις (3) μαθητές από το μέγιστο προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις αριθμό μαθητών ανά τμήμα, εφόσον στο σχολείο δεν λειτουργεί Τμήμα Ένταξης.
Η κατά τα προηγούμενα εδάφια μείωση πραγματοποιείται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κατά τη διατύπωση της εισήγησης λαμβάνει υπόψη του σχετική απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και γνώμη του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και του αρμόδιου σχολικού συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης.»
Διαδικασία υποβολής αιτήματος μείωσης αριθμού μαθητών λόγω ΕΑΕ
- Συνεδρίαση του Συλλόγου διδασκόντων η οποία αποτυπώνει σε πρακτικό αναλυτικά και με σαφήνεια όλα τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του αιτήματος (στοιχεία διάγνωσης) καθώς και σε ποια περίπτωση του άρθρου 11 του Ν. 4452/2017 εντάσσεται κάθε περίπτωση.
- Διαβίβαση αντιγράφου του πρακτικού στους/στις Συμβούλους Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και παιδαγωγικής ευθύνης, ζητώντας τις εισηγήσεις τους.
- Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης αποστέλλουν τις εισηγήσεις τους στη σχολική μονάδα.
- Η σχολική μονάδα συγκεντρώνει και αποστέλλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
- Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης υποβάλλει την εισήγηση της με όλα τα παραστατικά στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ