Για τις μαμάδες όλου του κόσμου

Μάι 202011

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μάη,  ως ένδειξη ευγνωμοσύνης ολόκληρης της ανθρωπότητας στο έργο που προσφέρουν οι μητέρες όλου του κόσμου. Ο εορτασμός ξεκίνησε στις Η.Π.Α στις 9 Μάιου του 1914 όταν ο τότε πρόεδρος Thomas Woodrow Wilson, ύστερα από ενέργειες της ακτιβίστριας Anna Marie Jarvis  (1864-1948 ) η οποία αρχικά είχε την ιδέα, υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου καθιερωνόταν ως ημέρα τιμής προς την μητέρα. Ωστόσο ιστορικά, η πρωταρχική αναφορά στην γιορτή της, βρίσκεται στην Αρχαία Ελλάδα στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος.

Για την γιορτή της Μάνας, πολλά ποιήματα γράφτηκαν, όπως το γνωστό ποίημα του Γιώργου Μαρτινέλλη «Μάνα κράζει το παιδάκι, Μάνα ο νιός και Μάνα ο γέρος, συνεχίζοντας, όπου τρέχεις πάντα η Μάνα με το νου σε συντροφεύει, σε προσμένει, σε γυρεύει με ανυπόμονη καρδιά», το ποίημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Μάνα μου εγώ ΄μαι τ΄ άμοιρο, το σκοτεινό τρυγόνι, όπου το δέρνει ο άνεμος, βροχή που το πληγώνει. Στην αγκαλιά σου την γλυκειά, μανούλα μου ν΄ αράξω, μες το βαθύ το πέλαγο αυτό πριχού βουλιάξω», το ποίημα του Ι. Πολέμη «Ο Αποχαιρετισμός της Μάνας» «Μισεύεις για την ξενητειά και μένω μοναχή μου. Τα δάκρυά μου να γενούν διαμάντια σ΄ ότι αγγίξεις και το ποτήρι της χαράς ποτέ να μην στραγγίξεις», το ποίημα του Παλαιστίνιου ποιητή Mαχμούτ Νταρουίς “Το ψωμί της μάνας μου”, “Δίχως την ευχή σου είμαι πολύ αδύναμος για να σταθώ Μεγάλωσα πολύ Δώσε μου πίσω τους χάρτες των αστεριών που είχα παιδί Για να βρω με τα χελιδόνια Το δρόμο πίσω Στην άδεια σου αγκαλιά “ το ποίημα της Μαρίας Πολυδούρη ¨Μητέρα μου, πόσο μου λείπεις τώρα ποὺ πνιχτικό, βαθὺ σκότος θὰ γίνῃ στὴ μάταιη ζωή μου ποὺ ὅλο σβήνει…Ἄχ, πώς μου λείπεις σὲ μία τέτιαν ὥρα¨.                                                          

Η εικόνα της μητέρας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τους ζωγράφους. Πατώντας εδώ θα μπορέσεις να  δεις πίνακες διάσημων ζωγράφων.

  • Διάβασε:

Θα σ΄αγαπώ ότι κι αν γίνει  ( slideshare-stamatiademogianni)

 

  • Παίξε:

Πάζλ για την γιορτή της μητέρας

Η πιο γλυκιά λέξη στον κόσμο

Με χίλιες λέξεις θα στο πω, το πόσο σ΄αγαπώ

Η μητέρα μέσα από πίνακες Ελλήνων ζωγράφων

Μια ιστορία θα σας διηγηθώ, πως γεννήθηκα εγώ!!

 

  • Άκουσε:

Στην γιορτή της μητέρας- Χορωδία Σπύρου Λάμπρου

Μανούλα- Χορωδία Σπύρου Λάμπρου

Η μανούλα μου – Χορωδία Σπύρου Λάμπρου

Μάνα το μάννα τ ουρανού – Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου

από κάτω από: ΑΡΘΡΑ| με ετικέτα  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Για τις μαμάδες όλου του κόσμου    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

Translate



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων