Για τις μαμάδες όλου του κόσμου

Μαΐ 202011

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μάη,  ως ένδειξη ευγνωμοσύνης ολόκληρης της ανθρωπότητας στο έργο που προσφέρουν οι μητέρες όλου του κόσμου. Ο εορτασμός ξεκίνησε στις Η.Π.Α στις 9 Μάιου του 1914 όταν ο τότε πρόεδρος Thomas Woodrow Wilson, ύστερα από ενέργειες της ακτιβίστριας Anna Marie Jarvis  (1864-1948 ) η οποία αρχικά είχε την ιδέα, υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου καθιερωνόταν ως ημέρα τιμής προς την μητέρα. Ωστόσο ιστορικά, η πρωταρχική αναφορά στην γιορτή της, βρίσκεται στην Αρχαία Ελλάδα στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ…

Μαΐ 20203

Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου και έχει διπλή σημασία. Είναι η γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης, την οποία τιμούμε και σήμερα φτιάχνοντας στεφάνια όπως ήταν στην Αρχαία Ελλάδα τα Ανθεστήρια, τελετές προς τιμή του θεού Διόνυσου. Ονομάζεται και εργατική Πρωτομαγιά, είναι ημέρα απεργίας και σε πολλές χώρες τιμούν τους αγώνες των εργατών που το 1886 στο Σικάγο της Αμερικής ξεσηκώθηκαν και διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και άλλα δικαιώματα.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ημέρα της Γης, ώρα για δράση…

Απρ 202028

Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων αλλά και των κυβερνήσεων για περιβαλλοντικά θέματα. Καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με εμπνευστή τον γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος και την μέρα αυτή πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ενώνοντας τα κομμάτια …

Απρ 202025

Η ενασχόληση με τα πάζλ αποτελεί  διαχρονικά την πιο αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών, μια δραστηριότητα που προσφέρει πολλά οφέλη, καθώς στην προσπάθειά τους να ενώσουν τα κομμάτια μιας μπερδεμένης εικόνας τα νήπια καλλιεργούν διαφορετικές δεξιότητες όπως κινητικές, γνωστικές αλλά και συναισθηματικές. Πιο αναλυτικά το νήπιο βελτιώνει τον οπτικοκινητικό του συντονισμό (για να ολοκληρώσει το πάζλ το παιδί θα πρέπει να συντονίσει το χέρι του και το μάτι του αλλά και να διαχειριστεί την πληροφορία που παίρνει από αυτά), την λεπτή αλλά και την αδρή κινητικότητα καθώς η δραστηριότητα αυτή ανάλογα και με το μέγεθος των κομματιών απαιτεί άλλοτε μεγάλες και άλλοτε μικρές, ακριβείς κινήσεις των χεριών. Ας μην ξεχνάμε την σημασία του οπτικοκινητικού συντονισμού στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων γραφής του παιδιού!    Διαβάστε όλο το άρθρο »

Καλώς ήρθες Πασχαλιά !!!!

Απρ 202014

Ξεχωριστή η φετινή Λαμπρή!! Από το σπίτι και με όλη την οικογένεια μαζί θα γιορτάσουμε την μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Μάθε την ιστορία:

Πάσχα, η Μεγάλη Εβδομάδα με τον Πέρη και την Κάτια

Ήρθε η Πασχαλιά της  Κ. Ευαγγέλου

Το βιβλίο του Πάσχα για μικρούς που το διαβάζουν με μεγάλους της Χ. Λουστα

Διαβάστε όλο το άρθρο »

από κάτω από: ΑΡΘΡΑ | με ετικέτα  |  Δεν υπάρχουν σχόλια »    

Πολύχρωμα μολύβια σε δράση!!

Απρ 20207

«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα» μας προτρέπει ο σπουδαίος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Και εμείς με την σειρά μας θα πρέπει να μυήσουμε τα παιδιά στον φανταστικό κόσμο των χρωμάτων, της ζωγραφικής. Τα παιδιά απολαμβάνουν την ζωγραφική χωρίς να σκέφτονται τι τους προσφέρει ωστόσο μέσα από αυτή την μορφή τέχνης αναπτύσσουν την δημιουργικότητά τους, πιστεύουν στις δυνάμεις τους και αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους, μαθαίνουν να χειρίζονται το σώμα και τον εαυτό τους, να συγκεντρώνονται στον στόχο και να επιμένουν σε αυτό, μαθαίνουν να επικοινωνούν αυτά που σκέφτονται ή νιώθουν.  Ακόμη και αν στο χαρτί τους ο ήλιος είναι μπλέ ή καταφέρουν να ζωγραφίσουν απλά μια τελεία. Αυτή η τελεία μπορεί να αποτελέσει την αρχή ενός πολύ όμορφου ταξιδιού όπως στο ομώνυμο βιβλίο του Peter H. Reynolds Η τελεία.   Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ο αυτισμός είναι ένα ταξίδι

Απρ 20202

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ύστερα από ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα αυτισμού, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό μια ισόβια, πολύπλοκη, εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή.  Το ίδρυμα Orange σε συνεργασία με τον Ισπανό καλλιτέχνη Miguel Gallardo, πατέρα κοριτσιού με αυτισμό, μας παρουσιάζουν δύο animation μικρού μήκους, ¨το ταξίδι της Μαρίας¨και την ¨Ακαδημία των ειδικών¨. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Απρ 20202

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα των γενεθλίων του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805),  γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Ο Άντερσεν προερχόμενος από  μια φτωχή οικογένεια προσπαθούσε να βγάλει τα προς το ζήν κάνοντας περιστασιακές δουλειές χωρίς να έχει την πολυτέλεια να παρακολουθήσει ανώτερες σπουδές.   Διαβάστε όλο το άρθρο »

Πρωταπριλιά με ψέματα πολλά !!

Απρ 20201

Ο ερχομός του Απριλίου μας φέρνει και το έθιμο της Πρωταπριλιάς. Είναι η μέρα που λέμε μικρά και αθώα ψέματα σε κάποιον όσο πιο έξυπνα μπορούμε φωνάζοντας στο τέλος κοροιδευτικά ¨Πρωταπριλιά¨ και αν καταφέρουμε να τον ξεγελάσουμε τότε σύμφωνα με το έθιμο θα έχουμε καλοτυχία για όλη την χρονιά. Μήπως σου θυμίζει κάποιον ήρωα παραμυθιού που έλεγε πολλά ψέματα;  Μα φυσικά τον Πινόκιο, τον κεντρικό ήρωα στο  παραμύθι «Οι Περιπέτειες του Πινόκιο» του Ιταλού Κάρλο Κολόντι. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Φώτα, αυλαία και πάμε!!!

Μαρ 202030

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για τα παιδιά και τους νέους γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου. Η ενασχόληση του παιδιού με το θέατρο είτε ως θεατής είτε ως ηθοποιός  συμβάλλει στην ισόρροπη ψυχική και πνευματική ανάπτυξή του  και προσφέρει ποικιλία γνώσεων. Το θέατρο, το κουκλοθέατρο αλλά και η μουσική αποτελούν ένα ισχυρό διδακτικό εργαλείο που επιτρέπει στο παιδί με ψυχαγωγικό τρόπο να εκφράσει τα συναισθήματά του, να οξύνει την συγκέντρωση προσοχής και την φαντασία του, να αναπτύξει την γλωσσική και παραγλωσσική επικοινωνία, να γνωρίσει τον εαυτό του και το περιβάλλον του, να ενταχθεί στην ομάδα βελτιώνοντας τις κοινωνικές του δεξιότητες και να αποκτήσει τις πρώτες αισθητικές του εμπειρίες βλέποντας τα σκηνικά.                     Απόλαυσε την θεατρική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη, ¨Το βάλς με τα παραμύθια πατώντας εδώ.

 

 

« Παλιότερα άρθρα

Σαν σήμερα

  1. 31/05/1916: Διεξάγεται η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, η μεγαλύτερη ναυμαχία του Α Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας.

Πρόσφατα σχόλια

TranslateTop
 
Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων