Πυκνώνουν διαρκώς τα… σύννεφα γύρω από τη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων. Οσο οι ρυθμοί της ζωής γίνονται πιο έντονοι, όσο σπάνε «ταμπού» και αναδύονται κρυμμένες επιθυμίες, τόσο συχνότερα εμφανίζονται προβλήματα που επηρεάζουν την ψυχολογία του ατόμου -και αντανακλώνται και στη σεξουαλική του υγεία. Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, μια σεξουαλική διαταραχή όχι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, φαίνεται πως βρίσκεται σε «έξαρση» στον ελληνικό ανδρικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση εμφανίζει, τα τελευταία χρόνια, αυξημένα ποσοστά παρουσίας στους Ελληνες, κυρίως σε ηλικίες των 20-30 χρόνων, που είναι και η πρώτη σεξουαλική δεκαετία του άνδρα. Το πρόβλημα, σύμφωνα με την έρευνα, έχει πενταπλασιαστεί -αφού από ποσοστό κάτω του 1% που ήταν το 1998 σήμερα βρίσκεται στο 5% του ανδρικού πληθυσμού με σεξουαλικά προβλήματα- ενώ ο αριθμός ανδρών με ανεσταλμένη εκσπερμάτιση αναμένεται μελλοντικά να αυξηθεί.

Τα στοιχεία, για τη συλλογή και επεξεργασία των οποίων συνεργάστηκαν οι ψυχολόγοι Κυριάκος Κουρούσιας και Χριστίνα Χουσιάδα, υπό την εποπτεία του Κωνσταντίνου Ρόκκα, ουρολόγου-ανδρολόγου και διευθυντή του ΙΨΣΥ και του Θάνου Ασκητή, ψυχιάτρου-νευρολόγου και πρόεδρου του ΙΨΣΥ, συγκεντρώθηκαν από το Ιατρικό Αρχείο του Ινστιτούτου σε δείγμα 805 ανδρών (που προσήλθαν στο ΙΨΣΥ τη χρονική περίοδο 1998-2008 προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης) και 763 ατόμων με τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία, που κάλεσαν, κατά το διάστημα 2006-2008, στη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας του Ινστιτούτου.

Η πλειονότητα των ανδρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανεσταλμένης εκσπερμάτισης αφορά νεαρές ηλικίες, 17-30 ετών, σε ποσοστό 44%. Μεγάλο είναι το ποσοστό και στην ηλικιακή ομάδα 31-40 ετών (31%), ενώ είναι αρκετά μικρότερο σε ηλικίες άνω των 40 ετών. Το 64% των ανδρών με πρόβλημα ανεσταλμένης εκσπερμάτισης είναι άγαμοι και μόνο το 29% έγγαμοι. «Κάτι τέτοιο μπορεί να δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνδρες είναι νεαρής ηλικίας. Επίσης, οι άνδρες με αυτό το πρόβλημα είναι πιο αμυντικοί και παντρεύονται πιο δύσκολα», υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.

Το 42% των ανδρών με ανεσταλμένη εκσπερμάτιση είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, απόφοιτοι ανώτατης σχολής. Το επαγγελματικό άγχος θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για τη σεξουαλική δραστηριότητα, όπως επίσης η ανασφάλεια και η χαμηλή αυτοεκτίμηση λόγω της ανεργίας. Σε ποσοστό 30% τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία εμφανίζουν ιδιωτικοί υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες (επίσης 30%). Ενα μεγάλο ποσοστό ανδρών με ανεσταλμένη εκσπερμάτιση είναι άνεργοι (20%).

Με μεγαλύτερες συντρόφους

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα στοιχεία της Συμβουλευτικής Γραμμής είναι ότι ένα ποσοστό 30% των ανδρών που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα έχουν μεγαλύτερες ηλικιακά συντρόφους, ενώ για τα υπόλοιπα σεξουαλικά προβλήματα το ποσοστό των γυναικών που είναι μεγαλύτερες από τους συντρόφους τους είναι σαφώς μικρότερο (20%).

Ο άνδρας που κυριαρχείται από τη διαταραχή αυτή έχει την ικανότητα να «απολαμβάνει» αυνανιστικούς οργασμούς, αλλά δεν μπορεί να βιώσει οργασμική κορύφωση μέσα από τη σεξουαλική επαφή. «Τα αίτια που κυριαρχούν στην ανεσταλμένη εκσπερμάτιση είναι περισσότερο ψυχογενή και συνδέονται άμεσα με την ψυχολογική κατάσταση του άνδρα μέσα από τη σχέση του, αλλά και με το πώς ψυχοσεξουαλικά ωρίμασε και βίωσε τις πρώτες σεξουαλικές του εμπειρίες», αναφέρει ο Θάνος Ασκητής. «Στους άνδρες με ανεσταλμένη εκσπερμάτιση μπαίνει το “πρέπει” του τέλους, το οποίο σηματοδοτεί η εκσπερμάτιση, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένο άγχος, αλλά και απουσία ευχαρίστησης κατά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση φαίνεται να παρουσιάζεται σε άνδρες που υπάρχει ο φόβος της δέσμευσης και η δυσκολία συναισθηματικής έκφρασης, ενώ το σεξ φαίνεται να καταντάει καταναγκαστικό, καταλήγοντας να είναι μία μηχανιστική πράξη αναζήτησης της εκσπερμάτισης». Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση. «Θα πρέπει το ζευγάρι που αντιμετωπίζει τη δυσκολία αυτή να διεκδικεί τη λύση, προκειμένου να διασφαλίσει τη σεξουαλική του υγεία».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψυχικής Σεξουαλικής και Υγείας, οι μελέτες στην παγκόσμια βιβλιογραφία για την επικράτηση της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης στον γενικό πληθυσμό είναι ελάχιστες -και στον ελληνικό πληθυσμό ανύπαρκτες. Το ΙΨΣΥ επιχείρησε να κάνει μια ολοκληρωμένη έρευνα, αξιοποιώντας το Ιατρικό Αρχείο του Ινστιτούτου και στοιχεία από τη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας για να “σκιαγραφήσει” το προφίλ του Ελληνα με ανεσταλμένη εκσπερμάτιση -μια διαταραχή που μερικά χρόνια πριν θεωρούνταν σπάνια και πλέον εμφανίζεται όλο και συχνότερα. Η Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας παρέχει συμβουλές, υποστήριξη και κατευθυντήριες γραμμές, ανάλογα με το εκάστοτε πρόβλημα. Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10-2 και 4-8, στο 210-7797979.

 

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.enet.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=89329964



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.