Συνειδητή παραπλάνηση του ελληνικού Κοινοβουλίου από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας καταγγέλλει η ομάδα των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη νομιμότητα της συμφωνίας που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την Microsoft.

* Από την στρατηγική συμφωνία που υπέγραψε ο Γ. Αλογοσκούφης με την πολυεθνική εταιρεία -το Φεβρουάριο του 2006- προκύπτει δέσμευση του ελληνικού Δημοσίου να προμηθευτεί -μέχρι το τέλος του 2008- 70.000 υπολογιστές, καθώς και το απαιτούμενο λογισμικό της Microsoft. Οι προμήθειες αφορούν (ακόμη και αναδρομικά) την υλοποίηση έργων μέσω του συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», που έχει εφαρμογή τόσο στις δημόσιες υπηρεσίες όσο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

* Η κύρωση της συμφωνίας, στη Βουλή, τον περασμένο Ιανουάριο, συνοδεύτηκε από διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του υφυπουργού Ι. Παπαθανασίου ότι είχε προηγηθεί έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εμπλοκή της Ε.Ε. προκύπτει από την υποχρέωση να συνάπτονται όλες οι ειδικές συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

* Οπως προκύπτει, όμως, από την απάντηση που έδωσε η Επιτροπή στους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ πριν από 10 μέρες, δεν έλαβε κανένα αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να διατυπώσει γνώμη επί της συμφωνίας με την Microsoft, γι’ αυτό και δεν το έκανε. Διευκρινίζεται, μάλιστα, πως η Επιτροπή θεωρεί το έγγραφο που έχει υπόψη της ως «μη δεσμευτικό μνημόνιο συνεργασίας και όχι ως δεσμευτική σύμβαση».

* Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνονται και από φορείς πολιτών. Η Ενωση Χρηστών και Φίλων Λίνουξ Ελλάδας (hellug.gr -μη κερδοσκοπικός σύλλογος για την προώθηση του ελεύθερου και ανοιχτού λειτουργικού συστήματος Linux) και ο κόμβος πληροφόρησης για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο digitalrights.gr διαπιστώνουν ότι το μνημόνιο συνεργασίας Δημοσίου-Microsoft:

* Εισάγει σε θεσμικό επίπεδο de facto μονοπωλιακές πρακτικές στις προμήθειες του Δημοσίου και πλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρτισης φωτογραφικών κριτηρίων στις προδιαγραφές των διαγωνισμών.

*Εγκλωβίζει την ανάπτυξη της χώρας, δένοντας τον δημόσιο τομέα με έναν και μοναδικό κατασκευαστή πληροφοριακών συστημάτων, και καθοδηγεί το Δημόσιο στη χρήση τεχνολογιών κλειστών προτύπων.

*Αποκλείει την ενσωμάτωση σε πληροφοριακά συστήματα της δημόσιας διοίκησης του ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού, το οποίο, όπως έχει αποδειχτεί και σε πλείστες περιπτώσεις χρήσης του στον δημόσιο τομέα χωρών όπως η Γερμανία, η Ισπανία κ.ά., αποτελεί την πλέον συμφέρουσα οικονομικά και πιο εξελιγμένη τεχνολογικά λύση.

Ανακτήθηκε από: www.insomnia.gr
Σχετικό link: http://www.insomnia.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3513&Itemid=1
Ημερομηνία ανάκτησης: 31/10/2008Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση