Τα παιδιά στο χωριό Ματαμπελέλαντ ψάχνουν μανιωδώς στις ταΐστρες των ζώων. Και στο Μασόναλαντ γυναίκες και άνδρες κυνηγούν σκαθάρια και γρύλλους. Οι ζωοτροφές και τα έντομα θεωρούνται εξαιρετικές λιχουδιές όταν η Ζιμπάμπουε πεινάει.

 

Μαζεύοντας ό,τι έπεσε στον δρόμο… Μια οικογένεια έξι ατόμων μοιράζεται μια φραντζόλα ψωμί. Θεωρείται προνομιούχα στη Ζιμπάμπουε (φωτ. Ass. Press)

Ενα πεινασμένο, άρρωστο έθνος είναι ένα έθνος που υποτάσσεται. Με εμμονή σε αυτή την πολιτική τακτική ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε δηλώνει: «Η Ζιμπάμπουε είναι δική μου. Ποτέ-ποτέ-ποτέ δεν θα παραιτηθώ από την εξουσία», τη στιγμή που ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τουλάχιστον 5 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από λιμό.

Χθες στην Τσιτουνγκούιζα μια οικογένεια έξι ατόμων μοιράστηκε μία φραντζόλα ψωμί. Ηταν το γεύμα της ημέρας και αυτοί ήταν τυχεροί. Γιατί, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΟΗΕ, 7 στους 10 ανθρώπους δεν τρώνε κάθε μέρα, το ποσοστό αυτών που δεν έφαγαν την προηγούμενη της δημοσκόπησης αυξήθηκε φέτος στο 12% από 0% που ήταν πέρσι, ενώ το ποσοστό αυτών που είχαν μόνο ένα γεύμα την ημέρα αυξήθηκε στο 60% από 13%.

30 χρόνια Μουγκάμπε

Ο Μουγκάμπε συμπληρώνει φέτος τρεις δεκαετίες στην εξουσία και η Ζιμπάμπουε, που κάποτε ήταν ο σιτοβολώνας της Αφρικής, βιώνει την έβδομη χρονιά λιμού. Η κρίση, ανθρωπογενής στο μεγαλύτερο βαθμό, κυρίως λόγω της καταστροφικής αγροτικής πολιτικής του προέδρου, επιδεινώνεται από την ξηρασία και τις κλιματικές αλλαγές.

Για τουλάχιστον τρεις μήνες, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ο Μουγκάμπε απαγόρευε την είσοδο στη χώρα σε οργανώσεις αρωγής που επιθυμούσαν να προσφέρουν τρόφιμα και φάρμακα.

Αυτή η χρονιά είναι διαφορετική. Οι προβλέψεις είναι πιο δυσοίωνες από ποτέ. Παράλληλα με την επισιτιστική, στο πλαίσιο της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στην οποία βυθίστηκε η χώρα μετά την ήττα του καθεστώτος Μουγκάμπε στις εκλογές της 29ης Μαρτίου, η Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζει πρωτοφανή επιδημία χολέρας.

Ελάχιστη τροφή

«Δεν υπάρχει αρκετή τροφή, ούτε σε εθνικό επίπεδο ούτε στα νοικοκυριά. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας ανέρχεται σε 5,5 εκατομμύρια», τονίζει ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη σίτιση, Ολιβιέ ντε Σουτέρ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα σε δράση για τη διάσωση της χώρας.

Παράλληλα, από τη Γενεύη ο Ζαν Ζίγκλερ, Ελβετός ειδικός του ΟΗΕ για θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου, ανέφερε σήμερα ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε έχει εξελιχθεί σε έναν «τρελό δικτάτορα» που «έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα». «Ο τρόμος που επικρατεί τώρα στη Ζιμπάμπουε είναι πραγματικά τεράστιος και μαζί με τη χολέρα, η χώρα βρίσκεται σε κατάρρευση», τόνισε ο κ. Ζίγκλερ. Και επέμεινε πως η μόνη λύση σήμερα για να βγει η Ζιμπάμπουε από τον μαρασμό είναι «η Ευρωπαϊκή Ενωση να απαιτήσει από τη Νότια Αφρική να άρει την προστασία της από τον τρελό δικτάτορα».

 

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.enet.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=97912164



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.