Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα απομένουν πλέον μέχρι τα Χριστούγεννα. Υστερα από ένα δεκαήμερο διαρκών αναταραχών, η κίνηση στην αγορά άρχισε σταδιακά να αποκαθίσταται και να βρίσκει τους γνωστούς γιορτινούς της ρυθμούς. Η «οικονομική κρίση», βέβαια, αποτελεί ισχυρό… αναχαιτιστικό παράγοντα για ψώνια, αλλά έστω κι έτσι -ελέω χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας- οι καταναλωτές περνούν όλο και συχνότερα το κατώφλι των εμπορικών καταστημάτων. Λαμπιόνια, γιρλάντες, κεριά, γαλοπούλες, «γιορτινά» ρούχα και παπούτσια, παιχνίδια, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δώρα για φίλους και συγγενείς… και κάπως έτσι ο 13ος μισθός εξανεμίζεται.

Βασικός στόχος είναι να μειώσουμε τους ρυθμούς του καταναλωτισμού, λέει ο Εϊντεν Ενς, ένας από τους ιδρυτές του δικτυακού τόπου

Στον αντίποδα όλης αυτής της χριστουγεννιάτικης «κοσμοθεωρίας», κάποιοι έρχονται να δώσουν έναν άλλο τόνο στο «νόημα» των γιορτών. Η «Δεν-Αγοράζω-Τίποτα-Τα-Χριστούγεννα» καμπάνια απορρίπτει τα πρότυπα του υπερκαταναλωτισμού που κυριαρχεί στην εποχή μας και καταγγέλλει την αποσύνδεση των ανθρώπων από το πραγματικό περιεχόμενο των Χριστουγέννων. Η συγκεκριμένη προσπάθεια (που εμφανίζεται ως η συνέχεια της «Δεν-Αγοράζω-Τίποτα» ημέρας, η οποία γιορτάζεται και στη χώρα μας κάθε Νοέμβριο) ξεκίνησε από τον Καναδά, από μια ομάδα χριστιανών «αναβαπτιστών», για να φτάσει μέχρι τη Γηραιά Αλβιώνα κι από κει να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Στόχος των υποστηρικτών αυτής της ιδέας είναι να «στρατολογήσουν» άτομα στον αγώνα τους για την «απο-εμπορευματοποίηση» των γιορτών και την αναδιαμόρφωση του νοήματος των ημερών. Με λίγα λόγια, γι’ αυτούς τα Χριστούγεννα έχουν διαφορετική σημασία: γιορτάζουν το γεγονός της γέννησης του Χριστού δίνοντάς του την ανάλογη αξία: βοηθώντας τούς λιγότερο προνομιούχους και κάνοντας λιτές γιορτές – χωρίς τα περιττά έξοδα που επιτάσσει η καταναλωτική κουλτούρα.

Ο δικτυακός τόπος τής «Δεν-Αγοράζω-Τίποτα-Τα-Χριστούγεννα» καμπάνιας (www.buyno thingchristmas. org) εγκαινιάστηκε επίσημα το 2001 και έκτοτε οι υποστηρικτές του κάνουν ό,τι μπορούν για να διαδώσουν τις ιδέες που προωθεί. «Το ζήτημα δεν είναι να μην αγοράσουμε τίποτα σαμποτάροντας τη χριστουγεννιάτικη αγορά. Ολοι εμείς, μέλη και υποστηρικτές της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, όλο και κάτι θα ψωνίσουμε. Σκεφτόμαστε, όμως, διαφορετικά από τον μέσο καταναλωτή. Προτιμούμε προϊόντα του “fair-trade”, περιτυλίγματα από ανακυκλώσιμα υλικά, δώρα που θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια, χειροποίητα είδη. Βασικός στόχος της καμπάνιας δεν είναι να κάνουμε οικονομία -αυτό είναι δευτερεύον και μακροπρόθεσμο όφελος- ούτε να χαλάσουμε τη γιορτή. Αυτό που θέλουμε είναι να μειώσουμε τους ρυθμούς του καταναλωτισμού, να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη, να αντιταχθούμε στο προβαλλόμενο από την τηλεόραση “λάιφ-στάιλ” των Χριστουγέννων», αναφέρει ο Εϊντεν Ενς, ένας από τους ιδρυτές.

«Αποφασίσαμε ότι όλη αυτή η ματαιότητα δεν είναι για μας. Δεν στολίζουμε το σπίτι υπερβολικά, δεν αγοράζουμε πολλά δώρα, δεν ψήνουμε γαλοπούλα. Αντισταθήκαμε στη μανία τού να ψωνίζουμε ειδικά για τα Χριστούγεννα και αυτό δεν “κόστισε” ψυχολογικά σε κανέναν μας, ούτε στα παιδιά μας. Το ζήτημα για μας είναι να δούμε τα Χριστούγεννα ως ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε και να βοηθήσουμε τους αναξιοπαθούντες», λέει.

Η ιστοσελίδα έχει δεχτεί χιλιάδες επισκέπτες τα τελευταία χρόνια, πολλοί από τους οποίους εκφράζουν τη συμπαράστασή τους: «Αντί να παίρνουμε μέρος σε όλο αυτό το καταναλωτικό όργιο, θα μπορούσαμε ίσως να αφιερώσουμε λίγο από αυτόν τον ελεύθερο χρόνο μας για να βοηθήσουμε τις μειονοτικές ομάδες, τα αδέσποτα ή να κάνουμε κάτι καλό για το περιβάλλον. Αλλωστε, αυτό υποστηρίζει η ίδια η γιορτή. Να προσφέρουμε άδολα την αγάπη μας» (Ελα, Ηνωμένο Βασίλειο). Αλλοι επισκέπτες προτείνουν ιδέες για χριστουγεννιάτικα δώρα χωρίς μεγάλο κόστος: «Δωρίστε χειροποίητα πράγματα, όπως κασκόλ, κοσμήματα από φθηνά υλικά, άλμπουμ με φωτογραφίες. Χαρίστε είδη που σε σας είναι άχρηστα, αλλά που άλλοι θα βρουν πολύτιμα: παλιά cd, ρούχα και αξεσουάρ. Ή μπορείτε απλά να κάνετε κάτι καλό για τους συνανθρώπους σας. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων».

 

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.enet.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=20129636



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.