α κορίτσια είναι πιο ικανά από τα αγόρια στην αίσθηση της γεύσης, ενώ η ικανότητα των παιδιών να αναγνωρίζουν τις γεύσεις, βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη στον κόσμο έρευνα για τις γευστικές προτιμήσεις των νέων, την οποία πραγματοποίησαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία.

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε διεθνώς ένα τόσο εκτεταμένο πείραμα για την αίσθηση της γεύσης, με τη συμμετοχή σχεδόν 9.000 μαθητών.

Όπως διαπιστώθηκε, τα κορίτσια είναι γενικά καλύτερα από τα αγόρια στο να αναγνωρίζουν όλες τις γλυκές και τις ξινές γεύσεις, επιβεβαιώνοντας την κοινή αντίληψη ότι οι γυναίκες έχουν λεπτότερη αίσθηση γεύσης από τους άνδρες. Σύμφωνα με την έρευνα, κατά μέσο όρο τα αγόρια χρειάζονται 10% πιο ξινή γεύση και 20% πιο γλυκιά για να αναγνωρίσουν μια γεύση.

Μεταξύ άλλων, προέκυψε ότι ένα στα τρία παιδιά δεν προτιμά αναψυκτικά με ζάχαρη, ενώ, από την άλλη, τα μισά παιδιά προτιμούν όσο γίνεται πιο γλυκιά γεύση.

Επίσης, τα κορίτσια προτιμούν γεύσεις που δεν είναι πολύ δυνατές, ενώ τα αγόρια τείνουν προς τις πιο ακραίες γεύσεις. Έτσι, περισσότερα αγόρια, σε σχέση με τα κορίτσια, προτιμούν τις πιο γλυκιές και τις πιο ξινές γεύσεις.

Η ικανότητα αναγνώρισης των γεύσεων βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Η μεγαλύτερη αλλαγή γίνεται στην ηλικία των 13-14 ετών, όταν τα παιδιά ξεκάθαρα γίνονται πιο ευαίσθητα στις ξινές γεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή η αγάπη τους για τις πολύ γλυκιές γεύσεις αρχίζει να ξεθωριάζει.

Τέλος, όσα παιδιά προτιμούν τις ξινές γεύσεις, είναι αυτά που είναι επίσης πιο δεκτικά και «ανοικτά» στο να δοκιμάζουν νέες γεύσεις και διαφορετικά φαγητά.

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://news.kathimerini.gr
Σχετικός δεσμός:http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_19/12/2008_260900



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.