Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι το 2008 θα διαρκέσει ένα δευτερόλεπτο περισσότερο. Αιτία; Η περιστροφή της Γης σταδιακά επιβραδύνεται με αποτέλεσμα η Συντονισμένη Παγκόσμια Ωρα που καθορίζεται με ατομικά ρολόγια να αποκλίνει ελαφρώς από την αστρονομική ώρα που υπολογίζεται με βάση την περιστροφή του πλανήτη. Ετσι ο διεθνής φορέας που ρυθμίζει τη Συντονισμένη Παγκόσμια Ωρα ανακοίνωσε την προσθήκη ενός εμβόλιμου δευτερολέπτου στις 31 Δεκεμβρίου και ώρα 23.59.59.

Λόγω της διαφοράς της ώρας στην Ελλάδα το δευτερόλεπτο θα προστεθεί όταν πλέον βρισκόμαστε στο 2009. Το γεγονός αυτό όμως έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων στους αρμόδιους φορείς. Η Διεθνής Ενωση Τηλεπικοινωνιών, που είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της παγκόσμιας ώρας, προτείνει να διακοπεί η πρόσθεση δευτερολέπτων όποτε είναι απαραίτητο και αντί για αυτό να γίνεται προσθήκη 60 λεπτών της ώρας κάθε 600 χρόνια.

Αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, για πρώτη φορά η «επίσημη» ώρα του πλανήτη θα αποσυνδεθεί από την περιστροφή του πλανήτη και θα μετριέται με τις ταλαντώσεις των ατόμων καισίου που χρησιμοποιούνται και στην κατασκευή των ατομικών ρολογιών. Επίσης, αν γίνει δεκτή η πρόταση της ΔΕΤ, θα καταργηθεί η Μέση Ωρα Γκρίνουιτς (Greenwich Μean Τime, GΜΤ) που είναι ο μέσος χρόνος που χρειάζεται η Γη για την περιστροφή της από μεσημέρι σε μεσημέρι. Ο μεσημβρινός του Γκρίνουιτς (πρώτος μεσημβρινός ή γεωγραφικό μήκος μηδέν βαθμών) είναι το σημείο έναρξης των ζωνών ώρας του κόσμου και βάση της παγκόσμιας ωρολογιακής ώρας.

 

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.tovima.gr/
Σχετικός δεσμός:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=247391Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση