Ανοικτή πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση συζητεί το υπουργείο Παιδείας, επαναφέροντας τα περί έναρξης του διαλόγου για το εξεταστικό, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα που έχουν παραλύσει την εκπαίδευση της χώρας. «Το βέβαιο είναι ότι οι αλλαγές που θα κάνουμε θα είναι προς την κατεύθυνση της ελαστικοποίησης της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση» δηλώνει στο «Βήμα» ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι ο διάλογος για το εξεταστικό θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα κινηθεί στη βάση του τρίπτυχου: αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων από το Δημοτικό ως τη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου, νέο Λύκειο (με συνολική αναμόρφωση της φυσιογνωμίας του) και ευκολότερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Οπως σχολίαζαν μάλιστα χθες στελέχη του υπουργείου Παιδείας, μετά τη νομιμοποίηση των κολεγίων αναμένεται μείωση των υποψηφίων για τα δημόσια ΑΕΙ και επομένως μεγαλύτερη απορρόφηση των υποψηφίων στα δημόσια ΑΕΙ.

«Δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε τον διάλογο,ο οποίος θα είναι ανοικτός και ευρύς» δηλώνει ο κ. Στυλιανίδης. «Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις και θα τις μελετήσουμε σοβαρά.Στόχος μας πάντως είναι να γίνει πιο προσβάσιμη η ανώτατη εκπαίδευση και να μπορέσουν να μπουν περισσότεροι υποψήφιοι στα δημόσια ανώτατα ιδρύματα της χώρας,εφόσον βέβαια το επιτρέψουν και οι υποδομές τους».

Oπως επανέλαβε ο κ. Στυλιανίδης, οι κανόνες του διαλόγου θα ανακοινωθούν τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου. «Πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε ήδη και να διορθώσουμε τα προβλήματά του.Στόχος μας είναι ένα νέο σχολείο που να στηρίζεται στην αντικειμενικότητα και στην αξιοπιστία και να δίνει νέες ευκαιρίες.Ειδικά στο Λύκειο πρέπει να προχωρήσουμε σε πλήρη αναμόρφωση της φυσιογνωμίας του».

Οπως είναι γνωστό, ο σχεδιασμός των νέων αναλυτικών προγραμμάτων έχει ανατεθεί σε επιτροπή της οποίας ηγείται ο καθηγητής Γλωσσολογίας κ. Γ.Μπαμπινιώτης . Η μελέτη των νέων αναλυτικών προγραμμάτων θα συνδυαστεί με το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, για τα οποία έχει επανασυγκροτηθεί η επιτροπή του προέδρου της Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Αθ.Βερέμη , η οποία και αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε σειρά συνεδριάσεων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ώστε οι προτάσεις της να κατατεθούν σύντομα στο υπουργείο Παιδείας. Οπως έχει γράψει «Το Βήμα», πρόθεση των αρμοδίων είναι η μείωση των διδακτικών ωρών στα γυμνάσια ως και πέντε ώρες και η υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με κοινές «δέσμες» μαθημάτων σε όλο το φάσμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια).

 

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.tovima.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=247332



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.