Δύο τεράστιες τρύπες εντοπίστηκαν στη σφαίρα του μαγνητικού πεδίου που περιβάλλει τη Γη.

Η προστατευτική μαγνητόσφαιρα, που περιβάλλει τον πλανήτη μας, έχει δύο μεγάλες τρύπες που αφήνουν τους ηλιακούς ανέμους, οι οποίοι προκαλούν ηλεκτρικές ανωμαλίες, να εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.

Η κατανόηση του σχηματισμού αυτών των οπών θα επιτρέψει στους επιστήμονες να προβλέπουν καλύτερα τις ηλεκτρικές καταιγίδες που προκαλούν μπλακ άουτ, αλλά και το πολικό σέλας. Η ηλεκτρική δραστηριότητα -και οι αντίστοιχες ηλεκτρικές διαταραχές- αναμένεται να κορυφωθεί το 2012, έτος κατά το οποίο οι ηλιακές κηλίδες, στο πλαίσιο του 11ετούς ηλιακού κύκλου, εκτιμάται ότι θα έχουν το μεγαλύτερο μέγεθός τους (προς το παρόν η Γη «απολαμβάνει» την ήπια περίοδο ηλιακής δραστηριότητας).

Οι γεωφυσικοί παραδέχτηκαν, σε συνέντευξη Τύπου, ότι μέχρι τώρα είχαν τελείως εσφαλμένη εικόνα για το πώς τα ηλιακά σωματίδια, που προκαλούν τις ηλεκτρικές καταιγίδες, διαπερνούν τη μαγνητόσφαιρα του πλανήτη μας. Πίστευαν ότι αυτό συμβαίνει όταν το μαγνητικό πεδίο του ήλιου ευθυγραμμίζεται σε αντίθετη κατεύθυνση από το αντίστοιχο της Γης.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης μπορεί να είναι προσανατολισμένο προς το Βορρά ή το Νότο και, αντίστοιχα, το πεδίο του ήλιου συχνά αλλάζει προσανατολισμό, είτε στην ίδια είτε σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτό της Γης.

Όμως τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι, στην πραγματικότητα, 20 φορές περισσότερα ηλιακά σωματίδια εισέρχονται μέσω του γήινου μαγνητικού πεδίου όταν αυτό ευθυγραμμίζεται στην ίδια κατεύθυνση με εκείνο του ήλιου.

Η ευθυγράμμιση αυτή οδηγεί στη σύνδεση των δύο μαγνητικών πεδίων και στη συνακόλουθη δημιουργία οπών στο μαγνητικό πεδίο της Γης πάνω από τους δύο πόλους. Όταν τα δύο πεδία δεν είναι ευθυγραμμισμένα στην ίδια κατεύθυνση, τότε η μαγνητική «ασπίδα» της Γης είναι στη θέση της και ελάχιστα ηλιακά σωματίδια τη διαπερνούν.

Η νέα ανακάλυψη εξέπληξε τους επιστήμονες, σύμφωνα με τον Τζίμι Ρέντερ, φυσικό του πανεπιστημίου του Νιού Χαμσάιρ των ΗΠΑ. Όπως είπε, το 2007, πέντε φορές ο δορυφόρος Themis πέταξε μέσα από μια από τις οπές και ανακάλυψε με τα όργανά του ότι αυτή άνοιγε για να εισέλθει στη γήινη μαγνητόσφαιρα ένας χείμαρρος ηλιακών σωματιδίων. «Το άνοιγμα», είπε ο Ρέντερ, ήταν «τεράστιο, τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την ίδια τη Γη. Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ένα άνοιγμα τέτοιου μεγέθους».

«Οι νέες παρατηρήσεις ανατρέπουν πλήρως την κατανόησή μας για το πώς το μαγνητικό πεδίο της Γης αλληλεπιδρά με αυτό του ήλιου», δήλωσε ο Ντέηβιντ Σίμπεκ εκ μέρους του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA. Ουσιαστικά, όπως είπε, το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας βρίσκεται στο πιο ισχυρό του σημείο, στη φάση ακριβώς εκείνη που οι επιστήμονες πίστευαν το αντίθετο.

Τα περισσότερα από τα εισερχόμενα ηλιακά σωματίδια «εξοστρακίζονται» πίσω στο διάστημα, όμως μερικά συνεχίζουν να κυκλοφορούν μέσα στη μαγνητόσφαιρα, φορτίζονται ενεργειακά και προκαλούν ηλεκτρικές καταιγίδες, μπλακ άουτ, προβλήματα στις πτήσεις των αεροσκαφών πάνω από τους πόλους, βλάβες στα ηλεκτρονικά των δορυφόρων κ.α.

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.kathimerini.gr
Σχετικός δεσμός:http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_17/12/2008_260572Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση