Ιστορικά, το άγος πια των κενών θέσεων έβαλε ξαφνικά «φρένο» σε μια ομαλή πορεία διάνοιξης των πυλών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όσο γίνεται περισσότερα παιδιά. Αυτή η αλλαγή είχε αρχίσει από το 2000 και ανεξάρτητα από την αστάθεια στις αγορές εργασίας και στα διογκούμενα ποσοστά ανεργίας, υποαπασχόλησης και ετεροαπασχόλησης, προσέφερε ανώτατη εκπαίδευση και περισσότερες ελπίδες για κάτι καλύτερο στον μεγαλύτερο όγκο των αποφοίτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σήμερα, με τη «λαιμητόμο» του βαθμολογικού ορίου να έχει δείξει επί τρία χρόνια πόσο κοφτερή είναι, τα πράγματα παραμένουν το ίδιο ζοφερά.

Κενές έμειναν 50.335 θέσεις εισακτέων μέσα σε τρία χρόνια

 

Τι κι αν το υπουργείο Παιδείας έδωσε κατεύθυνση για πιο βατά θέματα, ώστε να μειωθεί η συσσώρευση εξετασθέντων στις χαμηλές βαθμολογικές κλίμακες, τα ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Η ψηφοθηρική πρόθεση να περισταλεί όσο γίνεται η απώλεια φοιτητών και σπουδαστών (και άρα συναλλάγματος) προς τα περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ των επαρχιακών πόλεων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

 

Η συρρίκνωση συνεχίστηκε προς δραματική επιβεβαίωση της διαπίστωσης «άλλο θέσεις εισακτέων, άλλο θέσεις εισαγομένων». Για να ακριβολογούμε, ο αριθμός εισακτέων είναι πλαστός, αφού ποτέ δεν καλύπτεται.

 

Κινδυνεύουν με αφανισμό
Η αξιολόγηση των στοιχείων των Πανελλαδικών του 2008 δείχνει αυτή τη στιγμή ότι κινδυνεύουν με αφανισμό δεκάδες τμήματα που έχουν ήδη αρχίσει να ερημώνουν.

 

Η βάση του «10» έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό για 6 τμήματα των ΑΕΙ, ξενόγλωσσα κυρίως, 4 Προγράμματα εκκλησιαστικών Ακαδημιών, 2 Σχολών Εμπορικού Ναυτικού και 82 ΤΕΙ. Χρειάζεται να τονιστεί ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους τα 94 τμήματα του Πίνακα αναμένεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά να μείνουν «ορφανά» εξαιτίας της βάσης του «10». Σύμφωνα με τις πιο επιεικείς εκτιμήσεις, περισσότερα από 50 ΤΕΙ αναμένεται φέτος να μην καλύψουν το 40% -τουλάχιστον- των θέσεων εισακτέων.

 

Βεβαίως και οι πολλαπλές δραματικές παρενέργειες είχαν επισημανθεί έγκαιρα. Γράφαμε από το 2005 για τα τμήματα της «έρημης ζώνης». Στη μεγάλη τους πλειονότητα ή και στο σύνολό τους αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας τους λόγω της υποχρηματοδότησης, ενώ σχεδιάστηκαν «στο γόνατο», χωρίς σαφές επιστημονικό αντικείμενο, υποδομές και αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα την απαξίωσή τους.

 

Τώρα η βάση εισαγωγής θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή», αφού τα επόμενα χρόνια θα συρρικνωθεί δραματικά ο αριθμός των εισακτέων, ενώ παράλληλα η απαξίωσή τους θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση του αριθμού των υποψηφίων που τα επιλέγουν στο μηχανογραφικό δελτίο.

 

Στην ίδια έρευνα τονιζόταν, μεταξύ άλλων: Η σταδιακή αποψίλωση πολλών περιφερειακών τμημάτων από φοιτητές και σπουδαστές είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η συρρίκνωση και η επαπειλούμενη κατάργησή τους πλήττουν παράλληλα την οικονομική βάση και γενικότερα την κοινωνική ζωή πολλών επαρχιακών πόλεων. Κι ακόμα: Με το κλείσιμο τμημάτων και τη μείωση του αριθμού των εισακτέων συρρικνώνεται η δημόσια εκπαίδευση, αναζωογονείται η αγορά των ιδιωτικών ΙΕΚ και ανοίγουν παράλληλα οι «δουλειές» των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών με τα ξένα πανεπιστήμια.

 Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr
Σχετικό link: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11460&subid=2&tag=8607&pubid=1996757

 



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.