Φαινόμενο των τελευταίων ετών, το οφθαλμικό σύνδρομο υπολογιστών οφείλεται στην πολύωρη εργασία στο κομπιούτερ, στο σερφάρισμα στον κόσμο της e-γνώσης και τον «εθισμό» σε ηλεκτρονικά παιχνίδια και κατηγορείται από τους ερευνητές για την παγκόσμια αύξηση διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, αστιγματισμό, υπερμετρωπία και πρεσβυωπία) σε παιδιά και ενήλικες.
Η σωρεία προβλημάτων που προκαλεί η υπερβολική χρήση υπολογιστή καταγράφεται σε δύο πρόσφατες μεγάλες επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία -και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως και οι δύο επικεντρώνουν την προσοχή τους στη νεανική και κυρίως τη μαθητική ηλικία.

Σύμφωνα με την Οπτικομετρική Αμερικανική Ενωση, ένα στα δύο παιδιά σχολικής ηλικίας περνά πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα στον υπολογιστή, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται συχνά από πονοκεφάλους, θολή όραση, κούραση, κάψιμο και ερεθισμό στα μάτια. Στην Ελλάδα τα δεδομένα δεν διαφέρουν πολύ, αφού σύμφωνα με έρευνα του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κόμβων Ασφαλούς Διαδικτύου Intersafe έξι στα δέκα παιδιά περνούν κάθε εβδομάδα πέντε ώρες μπροστά στον υπολογιστή μόνο για να σερφάρουν στο Ιντερνετ, ενώ δύο στα δέκα είναι online πάνω από δέκα ώρες.

Οπως απέδειξε η αμερικανική μελέτη, τα παιδιά που εμφανίζουν συχνότερα το οφθαλμικό σύνδρομο υπολογιστών είναι εκείνα που χρησιμοποιούν υπολογιστές των οποίων η τοποθέτηση είναι κατάλληλη για ενήλικες, καθώς το ύψος της οθόνης και η απόστασή της από τα μάτια είναι ρυθμισμένα για άτομα με μεγαλύτερη σωματική διάπλαση. Ετσι, οι λιλιπούτειοι χρήστες αναγκάζονται να έχουν λανθασμένη στάση και να «ζορίζουν» υπερβολικά τους ώμους και τον αυχένα τους, κρατώντας τεντωμένο ψηλά το κεφάλι καθ? όλη τη διάρκεια της εργασίας στον υπολογιστή. Η κατάσταση, μάλιστα, επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι μαθητές παραλείπουν να κάνουν διαλείμματα στο σερφάρισμα ή στο διάβασμα -ένα λεπτό ανάπαυλας ανά 20λεπτο- με αποτέλεσμα να αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα μυωπίας στις μικρές ηλικίες.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και η μελέτη που πραγματοποίησαν Ιάπωνες επιστήμονες. Τα ευρήματα φανερώνουν ότι η μυωπία αυξάνεται με απρόσμενους ρυθμούς στους χρήστες υπολογιστών, καθώς πλέον στην κληρονομική προδιάθεση προστίθεται και ο συνεχής εξαναγκασμός του ματιού σε κοντινή εργασία. Η ανησυχία των ειδικών κορυφώνεται από το γεγονός ότι τα μυωπικά άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης γλαυκώματος σε προχωρημένη ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες γενιές που είναι εξοικειωμένες με την προηγμένη τεχνολογία και βρίσκονται στα όρια του εθισμού σε σχέση με το κομπιούτερ (computer addiction) πιθανόν να αποτελέσουν μια τεράστια δεξαμενή νοσηρότητας, όχι μόνο για το οφθαλμικό σύνδρομο υπολογιστών, αλλά και για το γλαύκωμα, βλάβη δηλαδή στο νεύρο του ματιού που αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, οδηγεί σε απώλεια όρασης.

– Προσαρμόζουμε το φωτισμό του δωματίου σε μέση ένταση, ώστε να μειωθεί η επίδραση του ερεθίσματος που δέχεται το μάτι από τα είδωλα του υπολογιστή.
– Τοποθετούμε την οθόνη σε απόσταση 40-45 cm και σε ύψος κατά 5-10 cm χαμηλότερο από την ευθεία των ματιών.
– Ρυθμίζουμε τη φωτεινότητά της ώστε η διαφορά των ειδώλων με το υπόβαθρο να είναι μεν σαφής αλλά όχι έντονη.
– Το λευκό υπόβαθρο δημιουργεί έντονη χρωματική αντίθεση με το μαύρο χρώμα των ψηφίων και τα μάτια κουράζονται προσπαθώντας να εστιάσουν.
– Μια καλή εναλλακτική όταν διαβάζουμε κείμενο με μαύρα ψηφία είναι ένα υπόβαθρο ώχρας που ήδη χρησιμοποιείται εκτεταμένα στη Σουηδία.
– Κάνουμε ολιγόλεπτα διαλείμματα (διάρκειας 2-3 λεπτών) κάθε 15 λεπτά εργασίας και κοιτάμε μακριά, ώστε να χαλαρώνει ο ακτινωτός μυς των ματιών.

 

Εάν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό υπολογιστή, είχατε ποτέ συμπτώματα του οφθαλμικού συνδρόμου υπολογιστών;

Ανακτήθηκε από:http://www.e-tipos.com
Σχετικός δεσμός:http://www.e-tipos.com/newsitem?id=10341



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.