Μέχρι σήμερα, ο όρος λιποαναρρόφηση ήταν συνδεδεμένος με την ομορφιά. Στα ιατρεία των πλαστικών χειρουργών, εκεί όπου καταφεύγουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ετησίως κάπου 1.200?1.500 Ελληνες για να βελτιώσουν το σχήμα του σώματός τους, πολύ σύντομα οι επισκέπτες θα μαθαίνουν ότι μπορούν να βάλουν το περιττό τους λίπος -αυτό που διακαώς επιθυμούν να «ξεφορτωθούν»-? στην τράπεζα!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λιπώδης ιστός συνιστά πλούσια πηγή βλαστοκυττάρων, τα οποία μπορούν να ληφθούν εύκολα, χωρίς επιπλοκές και σε μεγάλο αριθμό κατά την αισθητική επέμβαση της λιποαναρρόφησης.

Τα μεσεγχυματικά κύτταρα που λαμβάνονται από το λιπώδη ιστό χαρακτηρίζονται «υπερπολυδύναμα» και διαθέτoυν «αξιοσημείωτη πλαστικότητα και δυνατότητα διαφοροποίησης μεταξύ άλλων σε οστό, χόνδρο, σκελετικό και καρδιακό μυ». «Τα κύτταρα αυτά χρησιμοποιούνται ήδη σε εφαρμογές της Aναγεννητικής Iατρικής, όπως σε ασθενείς μετά από ακτινοβολία, στην αντιμετώπιση της φωτογήρανσης και στην ανάπλαση του μαστού μετά από μαστεκτομή», σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας του ΑΠΘ κ. Γιώργος Κολιάκος και προσθέτει: «Πολύ περισσότερες εφαρμογές αυτών των κυττάρων υπάρχουν στην Κτηνιατρική, όπου έχουν δώσει θεαματικά αποτελέσματα στη θεραπεία οστεαρθρίτιδων σε ζώα». «Τα βλαστοκύτταρα είναι ο νέος βιολογικός χρυσός», καταλήγει ο κ. Κολιάκος.Κλινικές δοκιμές

Η πρώτη -και μοναδική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- τράπεζα βλαστοκυττάρων, που σε λίγες μέρες θα αρχίσει να προσφέρει αυτήν την υπηρεσία, στη βάση ενός ειδικού πρωτοκόλλου απομόνωσης, χαρακτηρισμού, κατάψυξης και απόψυξης, βρίσκεται στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την Τράπεζα Αρχέγονων Κυττάρων του ΕΙΕ (ΤΑΚ ΕΙΕ ΑΕ), που συνιστά προϊόν της συνεργασίας της εταιρίας Biohellenica και του Εθνικού Iδρύματος Ερευνών. Ενώ εφαρμογές βλαστικών κυττάρων του λιπώδους ιστού βρίσκονται ήδη στο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε Ευρώπη και Ασία, η Cytori (www.cytoritx.com), η αμερικανική εταιρία-«ομπρέλα», με την οποία συνεργάζεται η ελληνική εταιρία, σχεδιάζει κλινικές δοκιμές χρήσης τέτοιων κυττάρων για την αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου, την αποκατάσταση της εκφύλισης σπονδυλικών δίσκων και τη θεραπεία νοσημάτων του ήπατος.

Ενα από τα επόμενα βήματα της Biohellenica, επίσης σε συνεργασία με το ΕΙΕ, αφορά στη δημιουργία δημόσιας τράπεζας φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Ερευνες και εφαρμογές

– Γιατροί από νοσοκομείο της Μαδρίτης ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού για να διορθώσουν τις αρτηρίες 67χρονου καρδιοπαθούς ασθενούς (Φεβρουάριος 2007).

– Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνας Καρκίνου της Ακαδημίας της Σλοβακίας κατάφεραν να μετατρέψουν μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα από το λιπώδη ιστό σε γονίδια «αυτοκτονίας», ικανά να εντοπίζουν και να καταστρέφουν καρκινικούς όγκους (Ιούλιος 2007).

– Ινδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πρόσφατα τη θεραπεία πέντε ασθενών με διαβήτη τύπου 1 μετά από έγχυση βλαστικών κυττάρων από το λιπώδη ιστό και κυττάρων από το μυελό των οστών.

– Ερευνητικές ομάδες από την Κορέα, τη Γερμανία και την Ιταλία έχουν ανακοινώσει ότι διαφοροποίησαν αυτά τα βλαστοκύτταρα σε ηπατικά και σε νευρικά κύτταρα.

– Σε πειραματικές μελέτες εξετάζεται η αποτελεσματικότητα των βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού στη θεραπεία εγκαυμάτων και καταγμάτων.

Ανακτήθηκε από:http://www.e-tipos.com
Σχετικός δεσμός:http://www.e-tipos.com/newsitem?id=65765



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.