Την ύπαρξη ενός μανδύα θερμού πλάσματος γύρω από τη Γη αποκάλυψε η λεπτομερής ανάλυση των δεδομένων που έστειλαν πέντε διαφορετικοί δορυφόροι.

Η μελέτη έγινε από ομάδα επιστημόνων υπό τον καθηγητή φυσικής Τσαρλς Τσάπελ, διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ντάιερ στο πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γεωφυσικής “Journal of Geophysical Research”, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily.

Το πολικό σέλας στο βόρειο και το νότιο πόλο είναι τα μόνα τμήματα της μαγνητόσφαιρας που είναι ορατά, όμως παρόλο που είναι αόρατη, η μαγνητόσφαιρα παίζει κρίσιμο ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

 

Για παράδειγμα, οι ηλιακές καταιγίδες επιδρούν στη μαγνητόσφαιρα και προκαλούν προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτρισμού διεθνώς, με συνέπεια μπλακ άουτ, ή δημιουργούν ραδιο-παρεμβολές στις επικοινωνίες και τα σήματα GPS. Επίσης τα φορτισμένα σωματίδια της μαγνητόσφαιρας μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα ηλεκτρονικά των δορυφόρων, καθώς και να επηρεάσουν την κίνηση και τη θερμοκρασία της άνω ατμόσφαιρας.

 

Η ομάδα του Τσάπελ ανακάλυψε τη νέα περιοχή της μαγνητόσφαιρας μελετώντας τον φυσικό κύκλο ενεργειακής φόρτισης των χαμηλής ενέργειας ιόντων που εκπέμπονται από την ατμόσφαιρα της Γης και καταλήγουν να αποκτούν επίπεδα υψηλής ενέργειας στη μαγνητόσφαιρα.

 

Ο μανδύας θερμού πλάσματος είναι μια λεπτή περιοχή που αρχίζει στην πλευρά του πλανήτη όπου επικρατεί νύχτα και περιβάλλει όλη τη φωτεινή πλευρά, αλλά σταδιακά εξαφανίζεται στην περιοχή όπου υπάρχει απόγευμα. Με άλλα λόγια, ανά πάσα στιγμή, καλύπτει περίπου τα τρία τέταρτα του πλανήτη μας.

 

Ο μανδύας τροφοδοτείται από χαμηλής ενέργειας φορτισμένα σωματίδια, τα οποία ανεβαίνουν στο διάστημα πάνω από τους δύο πόλους της Γης, μεταφέρονται στη μαγνητική “ουρά” του πλανήτη μας, αλλά μετά εκτινάσσονται σε αντίθετη κατεύθυνση κάνοντας στροφή 180 μοιρών, από μια “ιδιοτροπία” του μαγνητικού πεδίου, που σπρώχνει τα σωματίδια πίσω στη Γη, δημιουργώντας έτσι την λεπτή περιοχή του θερμού πλάσματος.

Οι κινήσεις των ιόντων από την ιονόσφαιρα προς τα πάνω και οι περιδινήσεις τους μέσα στη μαγνητόσφαιρα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες και γι΄ αυτό μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν κατορθώσει να ανακαλύψουν αυτή την περιοχή της μαγνητόσφαιρας, κάτι που τώρα έγινε εφικτό με την ανάλυση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές πληθώρας δορυφορικών στοιχείων.

 

Ανακτήθηκε από:http://www.ethnos.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&tag=8334&pubid=2028854



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.