Κρίσιμο ρόλο για την εμφάνιση ζωής στη Γη έπαιξαν οι μετεωρίτες, βεβαιώνουν Ιάπωνες επιστήμονες που αναπαρήγαγαν στο εργαστήριο τις επιπτώσεις της συντριβής των μετεωριτών στον πλανήτη μας, φαινόμενο πολύ συχνό στις απαρχές του ηλιακού συστήματος πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι μετεωρίτες αυτοί, που αποκαλούνται χονδρίτες, είχαν σχηματιστεί από σκόνη προερχόμενη από τη δημιουργία του Ηλίου και περιείχαν άνθρακα, σίδηρο και νικέλιο, απαραίτητα χημικά συστατικά για την εμφάνιση πιο πολύπλοκων οργανικών μορίων. Για να αναπαραγάγει «τις συνθήκες στις οποίες οι χονδρίτες προσέκρουσαν στον πρωτόγονο ωκεανό», η ομάδα του καθηγητή Γιοσιχίρο Φουρουκάγουα προώθησε τα χημικά αυτά στοιχεία σε μεγάλη ταχύτητα, αφού προηγουμένως τα είχε θερμάνει στους 450 βαθμούς Κελσίου για έξι ώρες ώστε να εξαλείψει κάθε οργανικό ίχνος. Στο τέλος του πειράματος οι επιστήμονες συνέλεξαν πολλά οργανικά μόρια, μεταξύ των οποίων λιπαρά οξέα, και ένα αμινοξύ, γεγονός που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι «τα οργανικά μόρια στην πρωτόγονη Γη προήλθαν από συνθέσεις» που προκάλεσε η πτώση μετεωριτών.

Οπως επισημαίνουν σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Geoscience, «η μεγάλη πλειονότητα των οργανικών μορίων που είναι απαραίτητα για την αρχή της ζωής δημιουργήθηκε κατά την πτώση στον ωκεανό εξωγήινων αντικειμένων που περιείχαν στερεό άνθρακα». Η παρουσία ενός ωκεανού ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την επαρκή υδρογόνωση του άνθρακα και την επακόλουθη δημιουργία των βιομορίων.

 

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.enet.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=92299364



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.