Η Αρίθα Φράνκλιν είναι η μεγαλύτερη τραγουδίστρια όλων των εποχών. Το περιοδικό «Rolling Stone» εξέλεξε τη λίστα με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών και ζήτησε από τους διάσημους, επίσης τραγουδιστές, θαυμαστές τους να σχολιάσουν:

«Αναγνωρίζεις μια δύναμη από τον ουρανό. Αναγνωρίζεις ένα δημιούργημα του Θεού. Και η Αρίθα είναι ένα δώρο από τον Θεό», γράφει για την Αρίθα Φράνκλιν η αποκαλούμενη «βασίλισσα της χιπ-χοπ σόουλ» Μέρι Τζέι Μπλάιτζ. «Οταν πρόκειται για προσωπική έκφραση μέσα από το τραγούδι, κανείς δεν μπορεί να την αγγίξει. Είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες θέλουν να τραγουδάνε». Ο δεύτερος μεγαλύτερος τραγουδιστής είναι ο Ρέι Τσαρλς, για τον οποίο ο Μπίλι Τζόελ λέει: «Ο Ρέι Τσαρλς είχε την πιο μοναδική φωνή στην ποπ μουσική. Ηταν σαν κάτι να τον χτυπούσε τη στιγμή που τραγουδούσε και απλώς έπρεπε να αντιδράσει. Και η χαρά του ήταν μεταδοτική». «Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους που τραγουδάνε και σε αυτούς που πηγαίνουν αυτή τη φωνή σε έναν άλλο, εξω-κοσμικό τόπο. Είναι μεταμόρφωση», λέει για τον «βασιλιά» Ελβις Πρίσλεϊ ο Ρόμπερτ Πλαντ, με τον οποίο κάποτε τραγούδησαν μαζί, ενώ ο ίδιος βρέθηκε στη 15η θέση.

Μπίλι Τζόελ: Ο Ρέι Τσαρλς είχε την πιο μοναδική φωνή στην ποπ μουσική
Μπίλι Τζόελ: Ο Ρέι Τσαρλς είχε την πιο μοναδική φωνή στην ποπ μουσική

 

Για τον Σαμ Κουκ στην τέταρτη θέση μιλάει ο Βαν Μόρισον: «Αν ένας τραγουδιστής δεν τραγουδάει από την ψυχή του, δεν θέλω καν να τον ακούσω. Ο Σαμ Κουκ έφτασε πολύ βαθιά με αγνή ψυχή». Ο Τζον Λένον είναι πέμπτος. «Υπήρχε μια τρομερή οικειότητα σε οτιδήποτε έκανε ο Τζον Λένον, η οποία συνδυαζόταν με θαυμαστή πνευματικότητα», γράφει ο Τζακ Μπράουν. Η Αλίσια Κις θαυμάζει τον Μάρβιν Γκέι στην έκτη θέση: «Δεν υπάρχει ήχος σαν του Μάρβιν Γκέι: ο τρόπος που τραγουδούσε τόσο απαλά, σχεδόν ευγενικά -αλλά με τόση μεγάλη δύναμη. Αυτό έβγαινε κατευθείαν από την καρδιά». Για την έβδομη θέση οι 179 μουσικοί, παραγωγοί και συντάκτες για το «Rolling Stone» ψήφισαν τον Μπομπ Ντίλαν. Ο Μπόνο των «U2», που βρίσκεται στην 32η θέση της ίδιας λίστας, βρίσκει κάποιες λέξεις για να περιγράψει τη φωνή του Ντίλαν: «Αγριότατη, γοητευτική, οργισμένη, ικετευτική, απειλητική, εξομολογητική, κατευναστική, θρηνητική. Ο Ντίλαν με το τραγούδι έκανε ό,τι ο Μπράντο με την υποκριτική. Εσπασε την τεχνική για να φτάσει την τέχνη».

 

Αν και εκτός σκηνής, ο όγδοος Οτις Ρέντινγκ ήταν «κάπως ασυγκέντρωτος, κι αβέβαιος για τον εαυτό του», λέει ο Μπούκρε Τ. Τζόους, ωστόσο όταν τραγουδούσε «είχε αυτόν τον μαγνητισμό -“Είμαι άντρας”- και το ήξερε κι ο ίδιος».

 

Ενατος είναι ο Στίβι Γουόντερ. «Για μένα», γράφει ο Σι Λο, «η φωνή του Στίβι Γουόντερ ηχεί πάντα σαν δάκρυα χαράς – βρίσκεται πάντα στο χείλος του κλάματος. Υπάρχει μια αφθονία στη φωνή του, μια διαύγεια σε όλους τους τόνους του».

 

Τον δέκατο Τζέιμς Μπράουν υμνεί ο Ιγκι Ποπ (ο ίδιος βρίσκεται στην 75η θέση): «Για μένα ο Τζέιμς Μπράουν δεν ήταν ποτέ απλώς και μόνο η φωνή. Ηταν όλο το πακέτο. Αλλά ο αντίκτυπος αυτής της φωνής μού έδωσε ελπίδα. Και υπήρχε και η κραυγή. Ηταν σαν εσωτερική φωνή».

 

Επισκέπτες της σελίδας των «Τimes» του Λονδίνου, όπου δημοσιεύεται η λίστα, σχολιάζουν την απουσία του Φρανκ Σινάτρα, του Ντιν Μάρτιν και της Μαντόνα από τη λίστα των 100. Ανάμεσα στους 100, συναντάμε ακόμα -με σειρά κατάταξης- τους Τζόνι Κας, Ετα Τζέιμς, Ντέβιντ Μπάουι, Βαν Μόρισον, Μάικλ Τζάκσον, Τζάνις Τζόπλιν, Νίνα Σιμόν, Γουίτνεϊ Χιούστον, Ντάστι Σπρίνγκφιλντ, Μπρους Σπρίνγκστιν, Νιλ Γιάνγκ, Ελτον Τζον, Τζεφ Μπάκλεϊ, Τζόνι Μίτσελ, Κερτ Κομπέιν, Τζιμ Μόρισον, Κριστίνά Αγκιλέρα, Ροντ Στιούαρτ, Μπγιορκ, Λου Ριντ, Τζέρι Λι Λιούις, Τζον Λι Χούκερ, Τομ Γουέιτς, Πάτι Σμιθ, Σόλομον Μπερκ, Μπι Μπι Κινγκ και Τζο Κόκερ.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΣΑΔΑ
1. Αρίθα Φράνκλιν
2. Ρέι Τσαρλς
3. Ελβις Πρίσλεϊ
4. Σαμ Κουκ
5. Τζον Λένον
6. Μάρβιν Γκέι
7. Μπομπ Ντίλαν
8. Οτις Ρέντινγκ
9. Στίβι Γουόντερ
10. Τζέιμς Μπράουν
11. Πολ Μακ Κάρτνεϊ
12. Λιτλ Ρίτσαρντ
13. Ρόι Ορμπισον
14. Αλ Γκριν
15. Ρόμπερτ Πλαντ
16. Μικ Τζάγκερ
17. Τίνα Τέρνερ
18. Φρέντι Μέρκουρι
19. Μπομπ Μάρλεϊ
20. Σμόκι Ρόμπινσον

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.ethnos.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&tag=8571&pubid=1982801



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.