Διαθέτει το πιο παρθένο και ισορροπημένο οικοσύστημα και την πλουσιότερη βιοποικιλότητα στον κόσμο. Σε κάθε εκτάριο της έκτασής του ευδοκιμούν τόσα πολλά είδη του φυτικού βασιλείου, όσα σε καμία άλλη χώρα της Βορείου Αμερικής.

Στο έδαφός της έχουν βρει καταφύγιο ορισμένοι εκ των σπανιότερων εκπροσώπων του ζωικού κόσμου, ενώ τυχερές πρέπει να αισθάνονται οι πολυάριθμες φυλές Ινδιάνων που απολαμβάνουν αυτόν τον οικολογικό παράδεισο.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορία πιέζεται από τις πετρελαϊκές εταιρείες, κυρίως τις δυτικές, να τους παραχωρήσει τα δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης του υπεδάφους της χώρας του.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορία πιέζεται από τις πετρελαϊκές εταιρείες, κυρίως τις δυτικές, να τους παραχωρήσει τα δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης του υπεδάφους της χώρας του.

 

Πρόκειται για το τροπικό δάσος Γιασούνι, το οποίο εκτείνεται στο ΒΔ τμήμα της περιοχής του Αμαζονίου και έχει χαρακτηριστεί επισήμως ως εθνικό πάρκο, ευρισκόμενο υπό την προστασία της UNESCO, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας των αποθεμάτων της διεθνούς βιόσφαιρας.

 

Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Για πόσο ακόμη θα «αντέξει» η κυβέρνηση του Κουίτο, στην «ασφυκτική», τα τελευταία χρόνια, πολιορκία των εκπροσώπων της πετρελαϊκής βιομηχανίας, κυρίως δυτικής, να τους παραχωρήσει τα δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης των «σπλάχνων» του εδάφους του Ισημερινού;

 

Εκατομμύρια βαρέλια
Στο υπέδαφος της συγκεκριμένης περιοχής βρίσκονται «αποθηκευμένα» τα μεγαλύτερα γνωστά κοιτάσματα αργού πετρελαίου της χώρας, των οποίων η ποσότητα ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια βαρέλια «μαύρου χρυσού».

 

Το αργό πετρέλαιο αποτελεί το σημαντικότερο εξαγόμενο προϊόν και τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της χώρας. Αν και δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μια αναπτυγμένη και ανθηρή οικονομία, χωρίς τα πετροδόλαρα και τις θέσεις εργασίας που εξασφαλίζει η εξόρυξη και γενικότερα η βιομηχανία εκμετάλλευσης του πετρελαίου, η χώρα θα ήταν ακόμη φτωχότερη.

 

Μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών, ο Ισημερινός φιλοδοξεί να περάσει στην Ιστορία ως η πρώτη χώρα που αρνείται να παραχωρήσει στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου τις… πολυπόθητες άδειες εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της, δηλώνοντας αποφασισμένη να διατηρήσει διά παντός ανέπαφα τα συγκεκριμένα πετρελαϊκά κοιτάσματα.

 

«Η μη εξόρυξη του πετρελαίου εξασφαλίζει την εξοικονόμηση επιπλέον εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα», επισημαίνει, μεταξύ άλλων στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» η υπουργός Περιβάλλοντος, Μαρκέλα Αγκουινάγκα.

 

Σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις της Δύσης απευθύνουν έκκληση στις αναπτυγμένες χώρες να δραστηριοποιηθούν, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του φαινόμενου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, χωρίς ωστόσο να βρίσκουν ανταπόκριση, μία εκ των φτωχότερων χωρών της Νοτίου Αμερικής, η οποία συντηρεί την οικονομία της χάρη στα τεράστια χρηματικά ποσά που διοχετεύουν στα ταμεία της τα βιομηχανικά αναπτυγμένα κράτη, προτείνει τον διά παντός «ενταφιασμό» του ορυκτού της πλούτου.

 

«Το πετρέλαιο κάτω από το εθνικό πάρκο Γιασούνι είναι αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων», προσθέτει η υπουργός Περιβάλλοντος.

 

Ηδη το καλοκαίρι του 2007, ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορία, είχε ασκήσει πιέσεις για την έγκριση πρότασης, βάσει της οποίας θα εξασφαλιζόταν η προστασία τόσο των τροπικών δασικών εκτάσεων όσο και του ορυκτού πλούτου.

 

Η πρωτοβουλία του θα αποκτούσε «σάρκα και οστά» τόσο με τη χρηματοδότηση δυτικών εταιρειών όσο και με ένα μέρος των εγχώριων φορολογικών εσόδων.

 

Ωστόσο, η πρόταση περιορίστηκε στο πλαίσιο του πρόχειρου σχεδιάσματος. Σήμερα, ο Κορία βρίσκεται υπό καθεστώς πίεσης να υποκύψει στα επιχειρηματικά «κελεύσματα» των δυτικών επιχειρήσεων.

 

Στήριξη και από «πράσινους» πολίτες
Εάν η Αγκουινάγκα δεν καταφέρει να πείσει κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, διαθέτει στο «συρτάρι» της μια εναλλακτική πρόταση. Πολίτες με οικολογική συνείδηση από όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να βοηθήσουν να μείνουν ανέπαφα τα κοιτάσματα.

 

«Η αγορά από ιδιώτες, μέσω του Ιντερνετ επί παραδείγματι, πιστοποιητικών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κλιματικό δώρο για τα Χριστούγεννα, δηλαδή ένα είδος κληροδοτήματος για τα παιδιά τους…», καταλήγει η υπουργός.

 

Οι περισσότερες από τις ιστοσελίδες του είδους παρέχουν τη δυνατότητα υπολογισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που βαρύνουν τον καθένα από εμάς ετησίως, ανάλογα με το πόσες ώρες, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε το ΙΧ του ή ποια είναι η ετήσια κατανάλωσή του σε πετρέλαιο.

 

Οι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν ότι αναλογούν στον ενδιαφερόμενο ως χρηματικό ποσό θα δίνονται στον Ισημερινό για να αγοράσει πιστοποιητικό «καθαρού αέρα».

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.ethnos.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&tag=8448&pubid=1966839



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.