Μαθητές από 10.000 και πλέον ευρωπαϊκές σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών του σχολείου τους, σε κοινές παιδαγωγικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιό τους, μαθαίνουν την κουλτούρα άλλων χωρών και, παράλληλα, εξασκούν τις γνώσεις τους στις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών. Οι Έλληνες, όπως συχνά συμβαίνει, διαπρέπουν και σ? αυτή τη δράση, κερδίζοντας βραβεία και διεθνή αναγνώριση…

Παλιά, είχαμε τις γλωσσικές ανταλλαγές…. Κάτω από την αιγίδα διεθνών προγραμμάτων, μαθητές από σχολεία μιας χώρας φιλοξενούνταν, για λίγες μέρες το καλοκαίρι, στα σπίτια συνομηλίκων τους μαθητών μιας άλλης χώρας, για να γνωρίσουν τη ζωή και τον πολιτισμό της, αλλά και να κάνουν εξάσκηση στην ξένη γλώσσα.

Τον επόμενο χρόνο, τα πράγματα αντιστρέφονταν και οι φιλοξενούμενοι γίνονταν φιλοξενούντες. Μερικές φορές, οι ανταλλαγές αυτές συνδυάζονταν και με κοινές δράσεις ή παιδαγωγικούς στόχους, για παράδειγμα, μια αθλητική ή μουσική εκδήλωση, μια έκθεση τέχνης ή φωτογραφίας, ένα διαθεματικό μάθημα κλπ.

Όμως, τα χρόνια πέρασαν και οι καιροί άλλαξαν, οι νέες τεχνολογίες ήρθαν να εκμηδενίσουν τις αποστάσεις, να καταργήσουν στην πράξη τα σύνορα και να δώσουν νέες ευκαιρίες συνεργασίας στους νέους. Μοιραία, άλλαξε ο (ρομαντικός, πλην αποδοτικός) τρόπος αυτών των ανταλλαγών και προσαρμόστηκε στην εποχή μας, παίρνοντας τη μορφή της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης των σχολείων.

Εγενήθη, λοιπόν, σχετικά πρόσφατα (η επίσημη έναρξη του προγράμματος έγινε μόλις στις 14 Ιανουαρίου του 2005) το eTwinning!

Ενταγμένη αρχικά (2004-6) στο πρόγραμμα eLearning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια στο Comenius και το πρόγραμμα της Δια Βίου Μάθησης, η δράση αυτή γνωρίζει ήδη σημαντική επιτυχία (τιμήθηκε πρόσφατα με το 1ο Παγκόσμιο Βραβείο Επίδρασης στη Μάθηση) και το μέλλον της προβλέπεται λαμπρό.

Η ιδέα πάνω στην οποία βασίζεται είναι απλή: το eTwinning δημιουργήθηκε για να δώσει στους μαθητές της Ευρώπης (μαζί με εκείνους της Νορβηγίας και της Ισλανδίας) την ευκαιρία να μάθουν συνεργατικά, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να κάνουν καινούριους φίλους.

Γιατί, οι «Ενωμένοι Μαθητές της Ευρώπης» έχουν περισσότερα κοινά, απ’ ό,τι θα νόμιζε κανείς, που μάλιστα γίνονται ολοένα περισσότερα…

Τα 
</p>
		<div class=



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.