Οι 10 κυριότερες αιτίες πρόκλησης των λοιμώξεων είναι τα 10 δάχτυλα των χεριών μας. Αυτή τη χαρακτηριστική φράση χρησιμοποιεί η πρόεδρος του συλλόγου νοσηλευτών χειρουργείου, Αφροδίτη Φαϊτατζίδου, αναφερόμενη στον σημαντικότατο ρόλο της υγιεινής και αντισηψίας των χεριών σε σχέση με τις νοσοκομειακές λοιμώξεις με αφορμή νοσηλευτικό φροντιστήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο πλαίσιο του 1ου Ετήσιου Συνεδρίου για τις”Σύγχρονες εξελίξεις της λοιμωξιολογίας», το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Παρά τη σημασία της καθαριότητας των χεριών τα αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης του υγειονομικού προσωπικού στις συστάσεις υγιεινής των χεριών είναι μικρότερο από 50%, ενώ ποσοστό 10,6% του προσωπικού μεταφέρει με τα χέρια του σε καθαρά σημεία του περιβάλλοντος, αποικίες εντερόκοκκου ανθεκτικού στη βανκομυκίνη (VRE), μετά από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή ασθενείς.

Σύμφωνα με την κ. Φαϊτατζίδου οι συνηθέστεροι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμόρφωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στην υγιεινή των χεριών εντοπίζονται στην έλλειψη γνώσης σχετικά με τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, στον ερεθισμό του δέρματος και την πρόκληση ξηρότητας από προϊόντα καθαρισμού των χεριών, τη δυσχέρεια στην πρόσβαση ή ακόμη και την έλλειψη εξοπλισμού, στην έλλειψη χρόνου, στην αίσθηση προστασίας από τη χρήση γαντιών.

Παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, την γενική εφαρμογή των κανόνων άσηπτης τεχνικής και την εμπειρία δεκαετιών από την χρήση αντιμικροβιακών παραγόντων οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα, συμβάλλοντας στην αύξηση της νοσηρότητας, της θνητότητας, του χρόνου νοσηλείας, της αύξησης του κόστους νοσηλείας, στην αυξημένη απασχόληση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Μελέτες έδειξαν ότι οι κύριες πηγές μετάδοσης μικροβίων στα χέρια του προσωπικού είναι τα πόμολα, οι ρουμπινέδες των μπάνιων, ασθενείς με πολυανθεκτικά μικροβιακά στελέχη, τα κλινοσκεπάσματα, οι μολυσμένες επιφάνειες και ο εξοπλισμός.

 Ανακτήθηκε από:http://portal.kathimerini.gr
Σχετικός δεσμός:http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_05/12/2008_259173



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.