Η Βρετανία θα πρέπει να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 34% μέχρι το 2020, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής των συμβούλων της χώρας σε θέματα κλιματικών αλλαγών.

Η Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές, η οποία συμβουλεύει τη Βρετανία για το πώς θα επιτύχει τους στόχους της για τον περιορισμό των κλιματικών αλλαγών, τόνισε ότι, αν υπάρξει παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών, ο στόχος της Βρετανίας θα πρέπει να αυξηθεί στο 42%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Στην πρώτη του έκθεση, ο επικεφαλής της επιτροπής Αντάιρ Τέρνερ υποστήριξε ότι υπάρχουν οικονομικά οφέλη από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και πως για κάθε νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που έχει ως βάση το λιγνίτη θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι το 2020 για την αποθήκευση και τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα.

Σήμερα ξεκίνησε στο Πόζναν, η Διάσκεψη του ΟΗΕ, η οποία αποτελεί τον ενδιάμεσο στάδιο μέχρι την τελική συμφωνία για το μέλλον του Πρωτοκόλλου του Κιότο, η οποία θα επιτευχθεί το επόμενο έτος στην Κοπεγχάγη (Δεκέμβρης 2009). Οι αναλυτές δεν περιμένουν να υπάρξει κάποια οριστική απόφαση στο Πόζναν, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις θα περιμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει άτολμα μέτρα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 7 βαθμούς Κελσίου, έως τα τέλη του αιώνα, σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) έχει προβλέψει πως κάτι τέτοιο θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων:

-Ένα έως 3,2 δις. άνθρωποι θα υποφέρουν από έλλειψη νερού
-Τα πολύτιμα οικοσυστήματα των κοραλλιογενών υφάλων θα καταστραφούν.
-Τρία έως 15 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως θα κινδυνεύουν από πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές
-Θα αυξηθεί ο υποσιτισμός, οι καρδιακές παθήσεις και οι μολυσματικές ασθένειες
-Θα αυξηθούν νοσήματα και θάνατοι που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες.
-Θα αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας εξαιτίας της τήξης των πάγων
-Θα καταστραφεί ο Αμαζόνιος και η βιοποικιλότητά του θα μειωθεί έως και κατά το 80%

Για να μη γίνουν πραγματικότητα οι χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, η αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας θα πρέπει να περιοριστεί σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με εκείνα της προβιομηχανικής περιόδου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να κορυφωθούν έως το 2015 και να μειωθούν τουλάχιστον κατά 80 ? 95% έως το 2050.

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr/
Σχετικό link: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4489907&ct=2



Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2026
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.