Ο κόσμος θα μπορούσε να απαλλαγεί από τη χρήση ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2090 επενδύοντας μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμης Ενέργειας (EREC) και την Greenpeace.

Η μελέτη 210 σελίδων είναι μια από τις λίγες που εξετάζουν με λεπτομέρεια τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα σενάρια κλιματικών αλλαγών και μείωσης των ρυπογόνων εκπομπών αερίων όπως έχουν διατυπωθεί από την Διακυβερνητική Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ.

«Η ανανεώσιμη ενέργεια θα μπορούσε να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση μέχρι το 2090», σύμφωνα με τη μελέτη με τον τίτλο «Ενεργειακή εξέλιξη». Ένα ακόμη πιο ριζοσπαστικό σενάριο προϋποθέτει την αποδέσμευση από τον άνθρακα μέχρι το 2050 αν όλα τα εργοστάσια νέας γενιάς στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές για τη λειτουργία τους.

Η ηλιακή ενέργεια, τα βιοκαύσιμα, η αιολική και η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσαν να είναι οι βασικές πηγές ενέργειας μέχρι το 2090 εφόσον υπάρξει στροφή προς τη χρήση αυτών των μορφών ενέργειας. Οι απαιτούμενες επενδύσεις μέχρι το 2030 φτάνουν τα 14,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη μελέτη. Απ’ την άλλη, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει επενδύσεις 11,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με έμφαση στην πυρηνική ενέργεια.

Ο Ραχέντρα Παχάουρι, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ αφού χαρακτήρισε τη νέα μελέτη άκρως κατανοητή και εποικοδομητική, δήλωσε ότι «ακόμη και αυτή που δε συμφωνούν με την προτεινόμενη ανάλυση, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη μελέτη και τα συμπεράσματά της».

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της EREC και της Greenpeace, απαιτείται δραστική αλλαγή στο ενεργειακό ζήτημα προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, όπως έχουν διατυπωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές περιβαλλοντικές ομάδες.

Η μελέτη προτείνει τη λήψη μέτρων και εφαρμογή πολιτικών όπως τα ανώτατα επίπεδα επιτρεπόμενων εκπομπών και το εμπόριο τους μεταξύ των χωρών (cap and trade), η υπογραφή νομικά δεσμευτικών στόχων για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και η εφαρμογή υψηλών προδιαγραφών κατασκευής κτιρίων και οχημάτων.

Ο Σβεν Τέσκε, στέλεχος της Greenpeace που συμμετείχε στη μελέτη, ανέφερε ότι οι συστάσεις που περιέχονται στη μελέτη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες επενδύσεις και προσφορά θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

«Η υφιστάμενη ασταθής κατάσταση στην αγορά είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για την εφαρμογή της ενεργειακής εξέλιξης που προτείνουμε» τόνισε ο Τέσκε, ενώ εξήγησε ότι τα χρήματα που θα επενδυθούν θα επιστραφούν στις επιχειρήσεις με την εξοικονόμηση σε ενεργειακά κόστη.

Ανακτήθηκε από: www.kathimerini.gr 

Σχετικός ιστότοπος:  http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_1_27/10/2008_253679

Ημερομηνία ανάκτησης: 28/10/2008



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.