Οι οικιακές και ασύρματες συσκευές νέας τεχνολογίας δημιουργούν νέφος ακτινοβολιών

SΟS εκπέμπουν ειδικοί για το ηλεκτρομαγνητικό νέφος ακτινοβολιών από τις ασύρματες συσκευές νέας τεχνολογίας αλλά και τις οικιακές συσκευές, όπως οι φούρνοι μικροκυμάτων και τα σεσουάρ.

ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Με σειρά προτεραιότητας είναι: η βάση ασύρματου τηλεφώνου, ο φούρνος μικροκυμάτων, το WiFi και το σεσουάρ

Τα μαγνητικά και τα ηλεκτρικά πεδία που αναπτύσσονται κατά τη λειτουργία αυτών των συσκευών ενδέχεται να δρουν επιβαρυντικά στον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις και έρευνες. Ωστόσο, υπάρχει και μεγάλη μερίδα επιστημόνων που θεωρεί ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Ραδιοβιολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λουκάς Μαργαρίτης, «λόγω των μαγνητικών πεδίων αλλά και των ραδιοκυμάτων που εκπέμπουν, οι πλέον επικίνδυνες συσκευές με σειρά προτεραιότητας είναι: η βάση ασύρματου τηλεφώνου, ο φούρνος μικροκυμάτων, το WiFi και το σεσουάρ. Μικρότερη είναι η επικινδυνότητα από τη χρήση ηλεκτρικής κουζίνας, τον απορροφητήρα και το ηλεκτρονικό ξυπνητήρι». Όμως, υπάρχει και η αντίθετη άποψη: «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ώστε να μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι προβλήματα υγείας συνδέονται με το αποκαλούμενο ?ηλεκτρομαγνητικό νέφος? που εκπέμπουν οι ασύρματες συσκευές νέων τεχνολογιών», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Γιοακίμ Σουτζ από το Ινστιτούτο Ερευνών Καρκίνου της Δανίας.

«Παρωχημένα» τα όρια
Από μετρήσεις του Εργαστηρίου Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μία ασύρματη βάση κινητού τηλεφώνου δημιουργεί σε απόσταση μερικών εκατοστών μαγνητικό πεδίο έντασης 50 μιλιγκάους. Μπορεί το όριο που έχει υιοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προ δεκαετίας να φτάνει τα 1.000 μιλιγκάους, ωστόσο, πριν από περίπου ενάμιση μήνα το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε με 522 ψήφους υπέρ και 16 κατά να εξετάσει την υιοθέτηση αυστηρότερων ορίων λόγω του ότι τα υπάρχοντα όρια θεωρούνται «παρωχημένα». Η έκθεση που προβλημάτισε τους ευρωβουλευτές ακούει στο όνομα «Βioinitiative report» και αναφέρεται σε έρευνες που καταδεικνύουν ότι μαγνητικά πεδία έντασης άνω των 4 μιλιγκάους δύναται να προκαλούν σε παιδιά και ενηλίκους σοβαρά προβλήματα υγείας και να συνδέονται με κακοήθεις όγκους, λευχαιμίες, νευρικές διαταραχές, αλλοιώσεις του DΝΑ, καθώς και βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος. Η συγκεκριμένη έκθεση καλεί επίσης για μείωση των ορίων για τα ηλεκτρικά πεδία που κυμαίνονται από 28 έως 61 βολτ ανά μέτρο- ανάλογα με τις συσκευές- σε 0,6 ή και λιγότερο.

«Επί έξι μήνες τώρα πραγματοποιούμε πειράματα σε ποντίκια με κύηση τα οποία ακτινοβολούμε με βάσεις ασύρματων τηλεφώνων κάθε βράδυ για οκτώ ώρες. Ως προκαταρκτικό συμπέρασμα- καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα τα εν λόγω πειράματα- μπορούμε να πούμε ότι διαπιστώσαμε προβλήματα στην οστεϊκή ανάπτυξη των εμβρύων», λέει ο κ. Μαργαρίτης. Οι συγκεκριμένες βάσεις ασύρματων τηλεφώνων ακτινοβολούν έως 50 μιλιγκάους, ενώ τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν φτάνουν έως και τα 8-10 βολτ ανά μέτρο, δηλαδή εντός των ισχυόντων ορίων αλλά έως και 13 φορές άνω των προτεινόμενων από την έκθεση «Βioinitiative report» που προβλημάτισε τους ευρωβουλευτές.

«Καλό είναι τα παιδιά να μην πλησιάζουν πολύ συσκευές όταν βρίσκονται σε λειτουργία»

ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ συσκευές του νοικοκυριού ακτινοβολούν σύμφωνα με μετρήσεις: για παράδειγμα, μία παλαιού τύπου τηλεόραση καθοδικού σωλήνα δημιουργεί μαγνητικό πεδίο έντασης έως 100 μιλιγκάους σε απόσταση μερικών εκατοστών, ενώ στα 2 μέτρα η ένταση πέφτει στα 10. Επιπλέον, όταν λειτουργεί το σεσουάρ, ανάλογα με την ισχύ του, η ένταση του μαγνητικού πεδίου μπορεί να φτάσει έως και τα 500 μιλιγκάους. Όταν ανάβει το μάτι ηλεκτρικής κουζίνας η ακτινοβολία φτάνει επίσης τα 100 μιλιγκάους σε πολύ κοντινή απόσταση- το ίδιο ισχύει και για ξυριστικές μηχανές (όχι μπαταρίας), τοστιέρες, απορροφητήρες, ηλεκτρικά ξυπνητήρια και ηλεκτρικές σκούπες. «Καλό είναι τα παιδιά να μην πλησιάζουν πολύ αυτές τις συσκευές όταν βρίσκονται σε λειτουργία, καθώς δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς ο τρόπος με τον οποίο επιδρούν τα πεδία χαμηλής έντασης στον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους φούρνους μικροκυμάτων, που όταν τοποθετούνται σε πάγκους κουζίνας βρίσκονται στο ύψος του κεφαλιού των παιδιών, τα οποία κοιτάζουν μέσα τους τον δίσκο που γυρίζει», λέει ο κ. Μαργαρίτης.

Εφημερίδα: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικός ιστότοπος: http://ta-nea.dolnet.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=1405986

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.