Νοέ 08
26
Ρεκόρ στα αέρια του θερμοκηπίου
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 26 Νοεμβρίου, 2008 | Γράψτε σχόλιο
Τα αέρια του θερμοκηπίου έφθασαν σε ύψη-ρεκόρ τη χρονιά που πέρασε, οι ωκεανοί οξειδώνονται 20 φορές ταχύτερα απ΄ ό,τι υπολόγιζαν οι επιστήμονες, με αποτέλεσμα να απειλείται η θαλάσσια ζωή και τα μέτρα που λαμβάνονται για να προστατευθούν τα δάση, ίσως, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Εκπρόσωποι 190 χωρών θα προσπαθήσουν την επόμενη εβδομάδα να βρουν νέους τρόπους για την προστασία του πλανήτη.
Στο Πόζναν της Πολωνίας αρχίζουν τη Δευτέρα οι εργασίες της διακυβερνητικής διάσκεψης, η οποία θα αποτελέσει την απαρχή των διεθνών διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο μετά τη λήξη της ισχύος του το 2012. Τα νέα, όμως, από το μέτωπο της αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου δεν είναι ευχάριστα. Τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο έχουν αυξηθεί σημαντικά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη- το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το νιτρώδες οξείδιο σημείωσαν τόσο μεγάλη αύξηση, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την επιτροπή Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα αέρια αυτά, που παγιδεύουν την ακτινοβολία και τα οποία εκλύονται από βιομηχανίες, αυτοκίνητα και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, θα οδηγήσουν στην αύξηση της στάθμης των θαλασσών, σε ισχυρές καταιγίδες και σε περισσότερους καύσωνες και ξηρασίες.
Όξινες θάλασσες
Ιδιαίτερη ανησυχία, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι οι θάλασσες γίνονται όξινες πολύ πιο γρήγορα από ό,τι υπολόγιζαν οι επιστήμονες, γεγονός που θα έχει δραματικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματά τους: τα οστρακοειδή θα καταστραφούν επειδή τα όξινα νερά διαλύουν το ανθρακικό ασβέστιο το οποίο χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν τα κελύφη τους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα κοράλλια αλλά και για πολλά άλλα είδη που βρίσκονται στη βάση της τροφικής αλυσίδας. Όπως δήλωσε ο Τίμοθι Γούτον, βιολόγος και επικεφαλής της έρευνας, που διαπίστωσε ότι η αλλαγή αυτή σημειώνεται 20 φορές πιο γρήγορα απ΄ ό,τι προβλεπόταν, «η οξείδωση των θαλασσών έγινε ένα πολύ επείγον θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί». Η οργάνωση Φίλοι της Γης με χθεσινή της έκθεση αναφέρει ότι οι διεθνείς προτάσεις για την προστασία των δασών μπορεί να οδηγήσουν στην εκτόπιση εκατομμυρίων ιθαγενών από τις περιοχές τους, αλλά και να αποτύχουν να περιορίσουν την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου. Η περιβαλλοντική οργάνωση υποστηρίζει ότι τα σχέδια που υπάρχουν για τη μείωση της αποψίλωσης- με το να αναγκαστούν οι πλούσιες χώρες να πληρώνουν για την προστασία των δασών σε τροπικές περιοχές- δεν θα αποδώσουν, καθώς είναι ευάλωτα σε διεφθαρμένους πολιτικούς ή σε παράνομες εταιρείες υλοτομίας στα μέρη του κόσμου που υποτίθεται ότι προστατεύονται.
Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr/
Σχετικό link: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4488922&ct=2

Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.