Στον Vesta υπάρχει ένα όρος με ύψος 22 χλμ!
Η φωτογραφία του γιγάντιου που έδωσε στην δημοσιότητα η NASA. Δείτε και ένα εντυπωσιακό βίντεο του Vesta

H NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια τρισδιάστατη φωτογραφία του εντυπωσιακού όρους που βρίσκεται στον γιγάντιο αστεροειδή Vesta. Το βουνό βρίσκεται κοντά στον Νότιο Πόλο του αστεροειδή και η κορυφή του ορθώνεται σε ύψος 22 χλμ από την επιφάνεια!

Βουνό γίγας σε αστεροειδή γίγα

Ο Vesta (το ρωμαικό όνομα της θεάς Εστίας) έχει διάμετρο 530 χλμ, μέγεθος που τον κατατάσσει στην κατηγορία των «πρωτοπλανητών» που αποτελούν τα απομεινάρια των συγκρούσεων μεταξύ μικρών σε μέγεθος πλανητών.

Ο Vesta διαχρονικά αποτελεί πόλο έλξης μετεωριτών και μικρών διαστημικών βράχων που πέφτουν πάνω του δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πλούσιο γεωλογικό περιβάλλον. Για αυτό και αποφασίστηκε να σταλεί εκεί (και σε ένα ακόμη αστεροειδή τον Ceres) μια αποστολή εξερεύνησης. Τον Ιούλιο το σκάφος Dawn έφτασε στον Vesta και ξεκίνησε τη μελέτη του.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι o Vesta έχει τόσο πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά που θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να μπορέσει να μελετηθεί και να αναλυθεί σε βάθος. Αναμφίβολα η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη μέχρι στιγμής είναι το γιγάντιο όρος που βρίσκεται κοντά στον Νότιο Πόλο και έχει ύψος 22 χλμ.

«Μαθαίνουμε συνεχώς καταπληκτικά πράγματα για τον Vesta που για μας αποτελεί ένα πολύ μικρό πλανήτη» αναφέρει ο Κρις Ράσελ επικεφαλής ερευνητής της αποστολής Dawn.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=424773Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

 • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

  Απρίλιος 2024
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Αρχεία

 • Ετικέτες

 • Αποποίηση ευθυνών

  Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.