Οι πολίτες «γλάροι», παραμένουν συνδεδεμένοι με τις πατρίδες τους χάρη στα νέα μέσα επικοινωνίας.

Στην εποχή του Ίντερνετ και της κινητής τηλεφωνίας, η μεταναστευτική εμπειρία έχει μεταβληθεί ριζικά. «Η επικράτηση φθηνών μέσων επικοινωνίας, σημαίνει ότι ένας μετανάστης μπορεί να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη γενέτειρά του», λέει ο Μαρκ Ποντλάσλι, ιδρυτής της εταιρίας συμβούλων Brookmere στο Βανκούβερ του Καναδά.

Ο κ. Ποντλάσλι συστήνει στις κυβερνήσεις κρατών υποδοχής μεταναστών να συνειδητοποιήσουν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες του μεταναστευτικού βίου. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο καθηγητής Μαρκ Μπόιλ, ειδικός της μετανάστευσης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας: «Οι νόμοι που διέπουν την ιθαγένεια δεν ακολουθούν τη μεταναστευτική πραγματικότητα και τους νόμους της διεθνούς απασχόλησης. Βασίζονται ακόμη στην ιδέα των στατικών πληθυσμών και όχι στη νομαδική πραγματικότητα που ορίζει σήμερα τις ζωές πολλών από εμάς».

Μία από τις χώρες που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τη διασπορά της είναι η Ινδία, όπως εξηγεί ο καθηγητής Μπόιλ: «Η Ινδία αντιμετωπίζει τη διασπορά της ως εθνικό κεφάλαιο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η τεχνολογική εξέλιξη της Ινδίας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τους μετανάστες της, ιδιαίτερα αυτούς της Σίλικον Βάλεϊ. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε έτσι να εξετάσει εκ νέου τη στάση της απέναντι στους πολίτες της. Η Ινδία ίδρυσε έτσι νέο υπουργείο, αφιερωμένο στους Ινδούς της διασποράς».

Ενα από τα παραδείγματα προς μίμηση που αναφέρει ο κ. Ποντλάσλι είναι αυτό της οργάνωσης GlobalScot, του κρατικά επιχορηγούμενου γραφείου που φέρνει σε επαφή Σκωτσέζους επιχειρηματίες της διασποράς με εταιρίες της Σκωτίας, οι οποίες φιλοδοξούν να εξάγουν τα προϊόντα ή την τεχνογνωσία τους. Σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη, η GlobalScot συνεισέφερε περισσότερα από 48 εκατ. δολάρια στην οικονομία της Σκωτίας την περίοδο 2004-06.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.