Μια εντυπωσιακή κοσμολογική ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Εντόπισαν 150 υπερκαινοφανείς αστέρες, τα γνωστά σουπερνόβα. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός σουπερνόβα που έχουν ανακαλυφθεί σε μια έρευνα. Ανάμεσα τους είναι τα πιο μακρινά και αρχαιότερα σουπερνόβα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα τα οποία έχουν ηλικία δέκα δισεκατομμυρίων ετών.

Το «μακρύ μάτι» από τη Χαβάη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Subaru που ανήκει στην Ιαπωνία και βρίσκεται στην κορυφή του όρους Mauna Kea στη Χαβάη σε ύψος τεσσάρων χιλιάδων μέτρων. Εστρεψαν το τηλεσκόπιο σε μια περιοχή του ουρανού η οποία ονομάζεται Deep Field και έχει μέγεθος ανάλογο με εκείνο της Σελήνης όταν βρίσκεται στην φάση της πανσελήνου.

Κατάφεραν να εντοπίσουν 150 υπερκαινοφανείς αστέρες 12 εκ των οποίων βρίσκονταν στην ασύλληπτη απόσταση 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός και είχαν ανάλογη ηλικία. Με δεδομένο ότι το Σύμπαν υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας 13,7 δισ. ετών αυτά τα 12 σουπερνόβα είναι ίσως οι πρώτες αστρικές εκρήξεις του Σύμπαντος.

Τα σουπερνόβα

Οι αστρικές υπερκαινοφανείς εκρήξεις συμβαίνουν στο τέλος της ζωής γιγάντιων άστρων πολύ μεγαλύτερων από τον Ήλιο. Όταν η πυκνότητα της «καρδιάς» αυτών των άστρων γίνεται τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την πυκνότητα ενός ατομικού πυρήνα, αναγκάζει όλα τα υλικά του εσωτερικού πυρήνα του άστρου (νετρόνια, νετρίνα κ.α) να εξοστρακιστούν με δύναμη προς τα έξω.

Η εκτίναξη αυτή του εσωτερικού πυρήνα τον κάνει να συγκρουστεί βίαια με τον καταρρέοντα ακόμα εξωτερικό πυρήνα, δημιουργώντας έτσι ένα ωστικό κύμα με περισσότερη ενέργεια απ’ αυτήν που εκλύει ένας ολόκληρος γαλαξίας σε περίπου δέκα χρόνια. Η τρομακτική έκρηξη που ακολουθεί είναι αυτό που οι επιστήμονες ονόμασαν “σουπερνόβα”.

Το πανίσχυρο Καβούρι

Την ίδια στιγμή που γινόταν η ανακοίνωση για την ανακάλυψη των αρχαίων σουπερνόβα ερευνητές Ινστιτούτου Σωματιδιακής Φυσικής Santa Cruz στις ΗΠΑ ανακοίνωναν τη δική τους ανακάλυψη για το πιο γνωστό σουπερνόβα, το Crab Nebula, που έχει πάρει το όνομα του (crab) επειδή μοιάζει με καβούρι.

Το σουπερνοβα αυτό ανακαλύφθηκε το 1731 και η σημερινή του έκταση είναι έξι έτη φωτός. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές οι ηλεκτρομαγνητικές ακτίνες του, οι ακτίνες γ, είναι πολύ πιο ισχυρές από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Οι ειδικοί υπολόγισαν ότι η ενέργεια των ακτίνων γ του σουπερνόβα είναι 100 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ορατού φωτός.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=423874&h1=trueΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση