Επικίνδυνοι «κατάσκοποι» που υποκλέπτουν σήματα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και προκαλούν μολύνσεις στον οργανισμό είναι πολλά από τα δισεκατομμύρια μικρόβια που ζουν στο σώμα μας.

Oι επιστήμονες έμειναν κατάπληκτοι όταν αντελήφθησαν αυτήν την ικανότητα των μικροβίων. Πολύ περισσότερο όμως εξεπλάγησαν όταν υπολόγισαν ότι όλοι αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί που κατοικοεδρεύουν μέσα μας και πάνω μας ζυγίζουν περίπου 1,2 κιλά.

Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί ήταν σίγουροι ότι τα μικρόβια που ζουν σε διάφορα όργανα του σώματός μας είχαν την ικανότητα να συνεννοούνται μεταξύ τους. Αυτό που δεν ήξεραν είναι ότι μπορούν να κρυφακούνε πολλές από τις πληροφορίες και τις εντολές που στέλνει ο οργανισμός μας σε διάφορους μηχανισμούς για να τα εξουδετερώσει. Έτσι προετοιμάζονται εγκαίρως και επιτίθενται με χημικά όπλα στους διώκτες τους πριν αυτοί προλάβουν να αντιδράσουν.

Με φονικά συστατικά. Για παράδειγμα, «όταν μια στρατιά από λευκά αιμοσφαίρια καταφθάνει για να αποκρούσει την εισβολή επικίνδυνων βακτηρίων, αυτά αντιλαμβάνονται την παρουσία τους προτού φθάσουν και εξαπολύουν αντεπίθεση», λέει στην επιθεώρηση «ΝewScientist» ο δρ Τόμας Μπιάρνσχολτ που είναι μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Τα βακτήρια απελευθερώνουν κάποια φονικά συστατικά που λέγονται ραμνολιπίδια και τα οποία καταστρέφουν τα λευκά αιμοσφαίρια».

Για παράδειγμα, το μικρόβιο Ρseudomonas aeruginosa, που ζει στο ζεστό και υγρό περιβάλλον των πνευμόνων μας, είναι ένας παθογόνος μικροοργανισμός που προκαλεί σοβαρότατες, επίμονες και επαναλαμβανόμενες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Είναι πολύ επικίνδυνο για ασθενείς που βρίσκονται σε κατάσταση ανοσοκαταστολής, καθώς και για ανθρώπους που πάσχουν από κυστική ίνωση. Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο μικρόβιο που δρούσε ανεξάρτητα από τα άλλα. Αποδείχτηκε όμως ότι αποτελεί μέρος μιας πάνοπλης στρατιάς μικροβίων που χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο σύστημα επικοινωνίας για να επιτελέσει τη μολυσματική του δράση.

Η επικοινωνία. Ο κώδικας επικοινωνίας των μικροβίων στηρίζεται σε χημικά σήματα που στέλνονται και λαμβάνονται μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται διακυτταρική χημική επικοινωνία. Παράγουν σηματοδοτικά μόρια και συντονίζουν τη γονιδιακή τους έκφραση ανάλογα με την πυκνότητα του πληθυσμού τους. Σχηματίζουν μεταξύ τους μικροβιακά «κοινόβια», τις λεγόμενες βιομεμβράνες, οι οποίες μοιάζουν με μια προστατευτική συγκολλητική μήτρα πάνω στην οποία εγκυστώνονται οι μικροοργανισμοί και χρησιμοποιώντας χημικά μόρια εκφράζουν μεταξύ τους την επιθετική ή αμυντική συμπεριφορά τους.

Στην πιο απλή του μορφή, ο κώδικας επικοινωνίας χρησιμοποιείται για να μπορούν τα μικρόβια να ελέγχουν τις κινήσεις και τον αριθμό άλλων μικροβίων που βρίσκονται δίπλα τους. Χρησιμοποιούν για τον λόγο αυτό μόρια λακτόνης ομοσηρίνης και βιοφωσφορίζουν για να προειδοποιήσουν τους γείτονές τους να μην επεκταθούν άλλο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πολλές ασθένειες όπως η κολίτιδα Crohn και κάποιοι καρκίνοι συνδέονται με τις αυξομειώσεις και τις μετακινήσεις μικροβιακών πληθυσμών στο έντερο, που γίνονται κατόπιν συνεννόησης.

Η αποκρυπτογράφηση. Οι επιστήμονες τώρα προσπαθούν να χτυπήσουν τα μικρόβια με το ίδιο κόλπο, αποκρυπτογραφώντας τον κώδικα επικοινωνίας τους. Πιστεύουν πως αν καταλάβουν τι λένε, θα περιορίσουν τη μολυσματική τους δράση και θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα μια ευρεία γκάμα ασθενειών, χωρίς να απαιτείται η χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων. Αντιλαμβανόμενοι οι ειδικοί τον τρόπο επικοινωνίας των μικροβίων, θα μπορούν να ακυρώνουν εντολές που διαβιβάζουν μεταξύ τους και να τα αφοπλίζουν. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό θα τους αφαιρούν την ικανότητα να αποκτούν ανοσία στα αντιβιοτικά.

Ο Πίετερ Ντόρεστεϊν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και ο Πολ Στρέιτ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας χρησιμοποιούν ένα σύστημα απεικόνισης βασισμένο στην τεχνική της φασματομετρίας μαζών για να καταλάβουν τα μηνύματα που μεταφέρουν τα σηματοδοτικά μόρια που ανταλλάσσουν μεταξύ τους τα μικρόβια. Τα καλλιεργούν σε ειδικούς εργαστηριακούς δίσκους και με ακτίνες λέιζερ που τα εξατμίζουν προσπαθούν να αναγνωρίσουν την ταυτότητα των μορίων και το είδος των πληροφοριών που μεταφέρουν. Διαπίστωσαν ότι το «λεξιλόγιό» τους είναι αρκετά πλούσιο, καθώς χρησιμοποιούν περισσότερα από 100 μόρια για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Από αυτά, μόλις τα 10 είναι γνωστά στους ειδικούς.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ προσπαθούν να χτυπήσουν τα μικρόβια, αποκρυπτογραφώντας τον κώδικα επικοινωνίας τους

Ζιζανιοκτόνα θα κόβουν την όρεξη των εντόμων

«Σίγαση γονιδίων» θα είναι το όνομα της επιχείρησης που θα… εξαπολυθεί για την καταπολέμηση των εντόμων που βλάπτουν τις καλλιέργειες. Στην ουσία πρόκειται για εντομοκτόνα νέας γενιάς που θα είναι ιδιαίτερα έξυπνα καθώς θα εξολοθρεύουν ή μάλλον θα αδρανοποιούν την επιθυμία για φαγητό των εντόμων που τρέφονται με τις σοδειές των γεωργών.

Τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται σήμερα, εκτός από τα βλαβερά ζιζάνια εξοντώνουν και εκείνα που είναι ακίνδυνα και διαδραματίζουν ωφέλιμο ρόλο για την υγεία του εδάφους. Επιπλέον δεν διασπώνται εύκολα και επιμολύνουν τη φύση για μακρύ χρονικό διάστημα.

Έτσι στα εργαστήρια οι ειδικοί δοκιμάζουν εντομοκτόνα που θα μπορούν να αδρανοποιούν τα γονίδια των εντόμων καθιστώντας τα ακίνδυνα. Αυτό θεωρητικά μπορούν να το πετύχουν αν διαμολύνουν τα κύτταρα του εντόμου με δίκλωνα μόρια RΝΑ, τα οποία δρουν ως ιοί υπερφαλαγγίζοντας την άμυνα του οργανισμού τους. Το RΝΑ (ριβονουκλεϊκό οξύ) είναι βασικό συστατικό στοιχείο του κυττάρου και με τη βοήθειά του τα φυτά και οι οργανισμοί μπορούν να καθορίζουν την έκφραση των γονιδίων τους. Αν όμως προσβληθεί από το δίκλωνο RΝΑ τότε θα αλλάξουν και οι γευστικές προτιμήσεις του εντόμου.

Το σκαθάρι του Κολοράντο ή δορυφόρος (στη φωτογραφία) έχει αδυναμία στις πατάτες και θα είναι ένα από τα πρώτα ζιζάνια που θα καταπολεμηθεί δοκιμαστικά με τα νέα εντομοκτόνα.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4567133&ct=1



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Οκτώβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.