Ο 82χρονος δρ ΝάκαΜατς λατρεύει  να δοκιμάζει τις πάμπολλες   εφευρέσεις που κάποτε φτάνουν  στα όρια του παιχνιδιού, όπως εδώ  τα  απογειωτικά... «πατούμενα» από  ελάσματα που λανσάρησε

Τρελός επιστήμων ή πολυπράγμων εφευρέτης, ευφυής ή εκκεντρικός, «άγιος» ή «αγύρτης»; Ή, τελικά, όλα αυτά μαζί; Ο ίδιος, ο Γιοσίρο Νακαμάτσου, γνωστός ως δόκτωρ ΝάκαΜατς, 82 ετών, από το Τόκιο, είναι εφευρέτης – κατά δήλωσή του- της τεχνολογίας για τη δισκέτα (floppy disc) των υπολογιστών, του CD, του DVD, του καραόκε, του ταξιμέτρου, της πολυθρόνας-μασάζ Cerebrex, των μοτοποδηλάτων που κινούνται με νερό, του Love Jet (μείγμα 13 βοτάνων και ουσιών σε υγρή μορφή, που η έγχυσή τους σε δύο σημεία του σώματος αυξάνει κατακόρυφα την ερωτική επιθυμία και την απόδοση, ενώ βοηθά την τεκνοποιία) και άλλων 3.351 ακόμη «προϊόντων».

Δηλώνει «έτοιμος να συμβάλει με το μυαλό του, με την ευφυΐα του ακόμα και στην επίλυση του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας», την οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά προκειμένου να παραστεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην προβολή της ταινίας για τη ζωή και τις εφευρέσεις του.

«Στην Αμερική 17 πολιτείες έχουν θεσμοθετήσει την Ημέρα του δόκτορος ΝάκαΜατς. Αυτή την ημέρα ταξιδεύω από την Ιαπωνία σε κάθε πολιτεία που με γιορτάζει, δίνω διαλέξεις για τις νέες μου εφευρέσεις και πωλώ τα προϊόντα μου. Κάντε το κι εσείς, στην Ελλάδα. Οφείλει και η δική σας χώρα να το κάνει- δεδομένης της αποτυχίας των πολιτικών σε οποιαδήποτε εφεύρεση» δηλώνει.

Στην Ιαπωνία έχει θεσμοθετηθεί Ημέρα του δόκτορος ΝάκαΜατς;

Αργά ή γρήγορα θα γίνει. Εξάλλου έχουμε χρόνο. Η επόμενη εφεύρεσή μου αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα ζήσουμε 144 χρόνια. Άρα, είμαι ακόμη μεσήλικος κι έχω μέλλον μπροστά μου.

Ευθυτενής, υπέρκομψος, εμφανώς νεώτερος και συνοδευόμενος πάντα από την πιστή- «επί 42 χρόνια!», όπως δηλώνει περήφανος- σύζυγό του, στη Θεσσαλονίκη ο δρ ΝάκαΜατς κινηματογραφούσε την προβολή της ταινίας του, τους θεατές και εμάς στη διάρκεια της συνέντευξης. Ζήτησε μάλιστα την άποψή μας για την ταινία- αν και ο ίδιος δήλωσε μάλλον δυσαρεστημένος.

«Χρειάστηκαν περισσότερες από 100 ώρες γυρισμάτων και τελικά η ταινία ήταν μόνο 55 λεπτά. Θα μοντάρω ο ίδιος νέο υλικό. Ετοιμάζω τη δική μου εκδοχή για τον εαυτό μου και το έργο μου. Η δική μου ταινία θα έχει διάρκεια 113 λεπτά» δηλώνει.

Μπορεί να μην κατάφερε να πείσει τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου να ονομάσει από τότε και στο εξής την αίθουσα όπου θα φιλοξενούνταν οι προσκεκλημένοι για το πάρτι των 80ών γενεθλίων του, σε αίθουσα «Δρ. ΝακαΜατς» παρά «μόνο για σήμερα» (γεγονός που έκρινε ως προσβλητικό), παρουσίασε όμως τον «έξυπνο στηθόδεσμο» που είναι ενσωματωμένος στο φόρεμα, μεγεθύνει και ανορθώνει απόλυτα το στήθος.

Η εξωτερική είσοδος του σπιτιού του έχει τη μορφή… δισκέτας. Είναι, εξάλλου, ο μόνος τρόπος να διατηρήσει την πατρότητα της ιδέας, καθώς οι λεπτομέρειες της συμφωνίας του με την εταιρεία ΙΒΜ παραμένουν εμπιστευτικές και η εταιρεία που εμπορεύεται από το 1979 την «ιδέα» της δισκέτας ισχυρίζεται επίσημα πως έχει παράλληλη σχέση και με τον δόκτορα ΝάκαΜατς. Νιώθετε πιο ευφυής από τους άλλους;
Η ευφυΐα μου συνίσταται στην ικανότητά μου στην εφεύρεση τρόπων, ώστε να χρησιμοποιήσω την ευφυΐα που είναι κοινής «ποσότητας» για όλους.

Ο στόχος ποιος είναι, τελικά; Δόξα, αναγνώριση, χρήμα;

Ο στόχος είναι η ζωή. Έως τα 144. Αν τα εμπεριέχει όλα αυτά, ε, τότε και αυτά…

Αν ζητούσαμε μια συνταγή για την επίτευξή τους;

Λιγότερο ύπνο, μικρότερες ποσότητες αλλά υψηλότερη ποιότητα τροφών, λιγότερη καταπόνηση, καθόλου αλκοόλ, καθόλου καπνό…

«Η εφεύρεση του δόκτορα ΝάκαΜατς» ήταν ο τίτλος της 56λεπτης ταινίας που προβλήθηκε στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ-μια ταινία του Δανού Κάσπαρ Άστρουπ Σρέντερ

«Όσο πιο κοντά στον θάνατο τόσο καλύτερα»

Στην ταινία, ο δρ ΝάκαΜατς περιγράφει τη δική του συνταγή για την επίτευξη της απόλυτης έμπνευσης: καταδύεται στο νερό, κρατάει την αναπνοή του και ισχυρίζεται πως μισό δευτερόλεπτο προτού… κοπεί η αναπνοή του, έρχεται η έμπνευση για τη νέα εφεύρεση. «Η έλλειψη οξυγόνου είναι το πιο σημαντικό για τον εγκέφαλο» λέει στα «ΝΕΑ». «Όσο πιο κοντά στον θάνατο τόσο καλύτερα.

Αλλά μην το επιχειρήσετε. Εξάλλου, normal is not my style (το φυσιολογικό δεν είναι στο στυλ μου)».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4565330&ct=4



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.