Μαρ 10
9
Κατατρόπωσε τον «πρώην»
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 9 Μαρτίου, 2010 | Γράψτε σχόλιο
Πώς έλεγε η διαφήμιση «Πίνεις μπίρα; Κάνει καλό!» Έτσι και με το «Ηurt Locker», τον οσκαρικό θρίαμβο της Κάθριν Μπίγκελοου. Πας στον πόλεμο; Κάνει καλό! Το πολιτικό μήνυμα της 82ης φετινής τελετής, απλό. Ο ιμπεριαλισμός ο μεγάλος ευνοούμενος του θείου Οσκαρ. What a shame! Για τρεις λόγους. Ο πρώτος τα ταμεία. Λένε- και συνήθως συμβαίνει- πως όταν το εμπορικό πορεύεται με το καλλιτεχνικό, τότε είναι φαβορί ο κάτοχος και των δύο αυτών αρετών. Λάθος. Το «Ηurt Locker» μετά βίας απέφερε 15 εκατομμύρια δολάρια. Για το Χόλιγουντ φιστίκια. Αντιθέτως, το «Αvatar» πάει να καταρρίψει το εισπρακτικό ρεκόρ του «Τιτανικού».
Λένε- και συνήθως συμβαίνει- ότι η εφαρμογή πρωτοποριακής τεχνολογίας και μάλιστα 3D πριμοδοτείται. Κι όμως. Το «Αvatar», με τη διαστημική του τεχνική, ταπεινώθηκε στα Οσκαρ από μια πολεμική περιπέτεια με τη μηχανή στο χέρι.
Λένε- και συνήθως συμβαίνει- ότι η εποχή Ομπάμα ευνοεί και την κριτική σε πάσης φύσεως πολεμικές εισβολές, και την αυτοκριτική για την οικονομική κρίση, και τις μαζικές απολύσεις (όπως το «Ραντεβού στον αέρα» με τον Τζορτζ Κλούνι). Λάθος. Το «Ηurt Locker» είναι ο Ράμπο, τα «πράσινα μπερέ» και ο Τζον Γουέιν χωρίς πλαστικό ντεκόρ και χάρτινους ήρωες.
Λένε, τέλος- και συνήθως δεν συμβαίνει- ότι τα Οσκαρ ουδεμία σχέση με την πολιτική έχουν. Πλάνη. Οι μισές φετινές υποψήφιες για το Οσκαρ είναι πολιτικές. Εξ αυτών το «Αvatar»- εκτός των άλλων αρετών- είναι μνημείο αντιιμπεριαλισμού. Η μοναδική χολιγουντιανή υπερπαραγωγή όπου οι Μοϊκανοί κατατροπώνουν τους καουμπόηδες της Αμερικής. Αποτέλεσμα; Τρία- τεχνικά- Οσκαρ της παρηγοριάς. Αντε, πάρε κι εσύ να μην γκρινιάζεις.
Δεύτερο ατόπημα (να μην πω έγκλημα), το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης παραγωγής. Τι είχες θείε;- τι είχα πάντα. Κερδισμένος ο Αργεντίνος Χουάν Χοσέ Καμπανέλα για το «Εl secreto de sus Οjos» (Το μυστικό των ματιών σου). Δεν λέω. Ταινία ευπρεπής στα όρια του καλού. Αλλά όχι και ό,τι καλύτερο. Χαμένος ο Αυστριακός Μίκαελ Χάνεκε και η «Λευκή κορδέλα», το ευρωπαϊκό αριστούργημα της χρονιάς. Το φωνάζουν και τα ελληνικά ταμεία. Μια τρίωρη, ασπρόμαυρη ιστορία έκοψε 70.000 εισιτήρια. Τυφλοί οι ακαδημαϊκοί. Αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι έριξαν έστω ένα βλέφαρο σ΄ αυτό το μνημειώδες έργο. Στη θέση τους θα την είχα προκρίνει για τις περισσότερες υποψηφιότητες.
Η σούμα
● Εξι Οσκαρ για το «Ηurt Locker» ● Τρία (της παρηγοριάς) για το αριστουργηματικό «Αvatar» ● Από δύο για το animation «Ψηλά στον ουρανό», τη «Μονάκριβη» και το «Crazy heart»
Η καλύτερη κι η χειρότερη μαζί
Πέρα από το «Ηurt Locker» τα υπόλοιπα βραβεία κινήθηκαν στα χνάρια της οσκαρικής παράδοσης. Η φιλοπολεμική πολιτική πορεύεται με τη φιλανθρωπία. Οποιοσδήποτε ηθοποιός ερμηνεύσει άτομα χαντακωμένα, προβληματικά και από την κοινωνία ή από μια ασθένεια υποβιβασμένα, έχει πιθανότητες να κατακτήσει ένα τρόπαιο. Έτσι η Σάντρα Μπούλοκ του «Βlind side», μιας μικρής παραγωγής που ακόμα δεν βγήκε στις αθηναϊκές αίθουσες, βρέθηκε με το πρώτο Οσκαρ της καριέρας της (ταυτοχρόνως έλαβε και το Χρυσό Βατόμουρο χειρότερης ερμηνείας για την άθλια κωμωδία «Όλα για τον Στιβ»). Το ίδιο και με τον εξαιρετικό Τζεφ Μπρίτζες του «Crazy heart». Επίσης μικρής παραγωγής. Όχι πως δεν είναι καλός. Αλλά αν δεν υποδυόταν έναν αλκοολικό και κατεστραμμένο μουσικό τής κάντρι, αμφιβάλλω αν οι συνάδελφοί του θα του έδιναν σημασία. Απόδειξη; Η αλησμόνητη ερμηνεία του στον «Μεγάλο Λεμπόφσκι» των αδελφών Κόεν. Ούτε μισή υποψηφιότητα. Μ΄ έναν λόγο, πολύ κακό για το τίποτα.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4564227&ct=4

Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.