Νοέ 08
22
Παραγγελιά… Δαρείου
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 22 Νοεμβρίου, 2008 | Γράψτε σχόλιο
Περσικό οχυρό, που κτίστηκε από Κρήτες για λογαριασμό του Δαρείου Γ, με σκοπό να χτυπηθεί στα μετόπισθεν ο Μέγας Αλέξανδρος, που ήδη είχε επιτεθεί στη Μικρά Ασία, ήταν η αρχαία πόλη των Αντικυθήρων (Αιγιλία). Στη συνέχεια, μετά την πτώση της Περσικής Αυτοκρατορίας, χρησιμοποιήθηκε ως πειρατικό ορμητήριο.
Η αρχαία τειχισμένη πόλη έκτασης 300 στρεμμάτων αποτελούσε για χρόνια ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους αρχαιολόγους, καθώς εμφανίστηκε στα ελληνιστικά χρόνια (από τα μέσα του 4ου έως τα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ.), σε ένα μικρό νησί χωρίς φυσικούς πόρους που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν οργάνωση κοινωνίας σ’ αυτό.
Την απάντηση έδωσε η έρευνα που πραγματοποιεί τα τελευταία καλοκαίρια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον αρχαιολόγο της ΚΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρη Τσαραβόπουλο, ο οποίος θα παρουσιάσει σήμερα τα αποτελέσματα των ανασκαφών σε εκδήλωση στο ΑΠΘ.
«Μας άνοιξε τα μάτια ένας Πολωνός αρχαιολόγος που κάνει έρευνες στη Φαλάσαρνα των Χανίων», είπε στο «Εθνος» ο κ. Τσαραβόπουλος, και εξήγησε: «Μια επιγραφή που είχε βρεθεί το 1880 έγραφε για κάποιον Αριστομένη, γιο του Αριστομήδη, που αφιερώνει το άγαλμα τον Απόλλωνα τον Αιγιλέα. Ο Πολωνός συνάδελφος βρήκε πως αυτός ο Αριστομένης είχε εκτοπιστεί από τον Φίλιππο και μετά πήγε με τον εχθρό του εχθρού του κι έγινε ναύαρχος του περσικού στόλου».
Με βάση αυτήν την πληροφορία, σε συνδυασμό με πλήθος άλλων ιστορικών πηγών και ευρημάτων στο νησί, ο αρχαιολόγος κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αρχαία πόλη ήταν ναυτική βάση των Περσών. «Μετά την είσοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Πέρσες κατέλαβαν τη Χίο και προσπάθησαν να φτιάξουν δίκτυο πόλεων εκτός της συμμαχίας των Μακεδόνων, ώστε να τον χτυπήσουν στα μετόπισθεν.
Κρητικές πόλεις πήραν χρήματα γι αυτόν τον σκοπό και έχτισαν τη ναυτική βάση στα Αντικύθηρα. Ηταν διπλά τυχεροί, γιατί η Περσική Αυτοκρατορία έπεσε σε έναν χρόνο και γιατί ο Αλέξανδρος πέθανε γρήγορα και γλίτωσαν τα αντίποινα», τόνισε ο κ. Τσαραβόπουλος. Μετά την πτώση της Περσίας, το νησί μετατράπηκε σε ορμητήριο πειρατών. Η πόλη καταστράφηκε κατά την εκστρατεία των Ρωμαίων «κατά της πειρατείας» το 69-67 π.Χ.
Ο κ. Τσαραβόπουλος στοχεύει στη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου, που θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη του νησιού, ο πληθυσμός του οποίου φθίνει και σήμερα αριθμεί μόνο 20 – 30 μόνιμους κατοίκους.
Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr/
Σχετικός δεσμός: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&tag=8400&pubid=1888885


Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.