Η τρισδιάστατη «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Τιμ Μπάρτον σηματοδοτεί τη νέατεχνολογική- εποχή όχι μόνον στον κινηματογράφο αλλά και στην οικιακή ψυχαγωγία, αφού σύντομα οι τηλεθεατές θα μπορούν με τις κατάλληλες τηλεοπτικές συσκευές και με τα ειδικά γυαλιά να βλέπουν τρισδιάστατες ταινίες από τον καναπέ τους. Μόνο που για τον χρόνο έκδοσης των 3D-DVD και ΒluRay ερίζουν ήδη τα κινηματογραφικά  στούντιο, που φοβούνται ότι θα χάσουν εισιτήρια

Αν ο Τζέιμς Κάμερον με το τρισδιάστατο «Αvatar» σηματοδότησε την απαρχή του 3D κινηματογράφου ευρείας κατανάλωσης, που φάνηκε σαν σανίδα σωτηρίας για τα στούντιο του Χόλιγουντ, η επίσης τρισδιάστατη «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Τιμ Μπάρτον με την έκδοσή της και σε 3D-DVD ουσιαστικά φέρνει την εντυπωσιακή νέα τεχνολογία και στο καθιστικό μας.

Την ώρα που η κινηματογραφική βιομηχανία προσανατολίζεται στην παραγωγή ταινιών με τρισδιάστατη τεχνολογία αλλά και την επανέκδοση παλαιότερων ταινιών κινουμένων σχεδίων σε φιλμ τριών διαστάσεων (π.χ. Τoy Story), η βιομηχανία κατασκευής τηλεοράσεων έδειξε γρήγορα ανακλαστικά.

Αρχικά κατασκευάστηκαν τηλεοράσεις που θα πρόβαλλαν τρισδιάστατη εικόνα χωρίς τη χρήση ειδικών γυαλιών. Το εγχείρημα απέτυχε και όσες συσκευές είχαν παραχθεί καταστράφηκαν. Πέρασαν όμως στο επόμενο σχέδιο με τη χρήση γυαλιών.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι καταναλωτές δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ. Οι πρώτες τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης με 3D τεχνολογία αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο το αργότερο έως τον Μάιο- σχεδόν ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ.

Με αυτό τον τρόπο η κινηματογραφική βιομηχανία θέλει να πετύχει «μ΄ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: να διατίθενται τα DVD και τα ΒluRay ιδιαίτερα των τρισδιάστατων ταινιών σχεδόν ταυτόχρονα με τις κινηματογραφικές προβολές, για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Η κίνηση αυτή όμως βρήκε αντίθετες τα πολυσινεμά που υποστηρίζουν ότι με αυτή την τακτική ο κόσμος θα αποφεύγει τις σκοτεινές αίθουσες και θα κόβονται όλο και λιγότερα εισιτήρια.

Η συνήθης πρακτική ήθελε, ώς τώρα, το DVD και το ΒluRay μιας ταινίας να κυκλοφορεί 17 εβδομάδες μετά την πρώτη προβολή του φιλμ στους κινηματογράφους. Η Ντίσνεϊ εξέφρασε την πρόθεση να κυκλοφορήσει σε 3D δίσκους την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» στις 12 εβδομάδες. Για δύο λόγους: για να προλάβει την πειρατεία και για να τονώσει τα DVD και τα ΒluRay, οι πωλήσεις των οποίων, ως προϊόν, σημείωσαν κάμψη 20% μόνο το 2009 (και αυτό λόγω της πειρατείας, όπως εκτιμάται). Με δεδομένο ότι το φιλμ του Τιμ Μπάρτον θα κυκλοφορήσει και σε τρισδιάστατο DVD όταν θα βγουν στην αγορά και οι «ειδικές» τηλεοράσεις, στις οποίες ποντάρουν οι βιομηχανίες ηλεκτρονικών συσκευών, η Ντίσνεϊ θέλησε να το εκμεταλλευθεί στο έπακρον για να ενισχύσει τις πωλήσεις της σ΄ αυτό τον τομέα.

Διαβεβαίωνε δε, ότι αυτό θα ισχύει μόνο για το πολύ δύο ταινίες ετησίως. Έτσι κι αλλιώς φαίνεται να επαναπροσδιορίζει τα στάνταρ και για τους υπόλοιπους διανομείς. Εντέλει κατόπιν διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρέςδηλαδή η χολιγουντιανή εταιρεία παραγωγής και οι επιχειρήσεις πολυσινεμά- τα βρήκαν. Και διανομείς, όπως οι Οdeοn, που αρχικά σκόπευαν να μποϊκοτάρουν την προβολή της «Αλίκης» θα προχωρήσουν κανονικά…

Μια μέρα στο ποτάμι
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «φαινόμενο» το παραμύθι του Λιούις Κάρολ- κατά κόσμον Τσαρλς Λούντβιχ Ντότζσον- «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Πρωτοεκδόθηκε το 1865, διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο 27 φορές, «τροφοδότησε» δύο ταινίες πορνό, στοιχεία του παραμυθιού δανείστηκαν οι δημιουργοί των «Μatrix» και «Resident Εvil», έδωσε την έμπνευση στον Σαλβαντόρ Νταλί και επηρέασε πολλούς μυθιστοριογράφους, από τον Ναμπόκοφ έως τον Τζόις. Εικάζεται πως η «Λολίτα» του Ναμπόκοφ είναι η αδελφή ψυχή της «Αλίκης» του Κάρολ. Ο Ντότζσον- ένας ψηλόλιγνος νεαρός- εμπνεύστηκε την ιστορία ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1862, όταν έκανε βαρκάδα με τρία κορίτσια στον Τάμεση. «Πες μας μια ιστορία», του είπε ένα από εκείνα, η Αλίκη Λίντελ. Αυτό ήταν. Άρχισε να διηγείται πως «μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κορίτσι, το οποίο καθώς περπατούσε έπεσε σε μια λαγότρυπα, σαν αυτές που βλέπουμε στις όχθες του ποταμού…».

ΙΝFΟ

Η ταινία «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» θα προβάλλεται από την Πέμπτη και σε 3D.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4562928&ct=4Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση