Ρόμπερτ Ένκε. Αυτοκτόνησε μετά τον θάνατο της κόρης του  ξαπλώνοντας στις  γραμμές του τρένου

Στις 10 Νοεμβρίου του 2009, ο Ρόμπερτ Ένκε, ο τερματοφύλακας της Εθνικής Γερμανίας ξάπλωσε στις σιδηροδρομικές γραμμές του Εϊλβιζε, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κοιμητήριο της πόλης όπου ήταν θαμμένη η κορούλα του.

Ο Ένκε ήξερε ότι το τρένο θα περνούσε στις 18.25. Και στην οικογένειά του είχε αφήσει μόνο ένα σημείωμα: «Συγγνώμη, εάν σας είπα ψέματα». Ο 32χρονος ποδοσφαιριστής είχε βυθιστεί στην κατάθλιψη από τότε που έχασε την κόρη του, σε ηλικία 2 ετών, εξαιτίας μιας σοβαρής καρδιακής ανεπάρκειας. Αν και σε γιατρούς και συγγενείς δήλωνε ότι ήταν καλά, δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ το βαρύ πένθος του. Από εκείνη την ημέρα οι αυτοκτονίες στη Γερμανία έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί. Για τους ειδικούς, αυτή η κατακόρυφη αύξηση των αυτοχείρων δεν αποτελεί έκπληξη. Το φαινόμενο των μαζικών αυτοκτονιών αποδίδεται στο «σύνδρομο του Βέρθερου».

Ο Βέρθερος
Ήταν το 1774 όταν ο Γκαίτε δημοσίευσε το έργο του «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου». Αμέσως μετά τη δημοσίευση του βιβλίου, η Ευρώπη ταρακουνήθηκε από ένα κύμα αυτοκτονιών νεαρών ανθρώπων που ντύνονταν όπως ο ήρωας του Γκαίτε: κίτρινο πουκάμισο και παντελόνι, μπλε σακάκι. Τη δεκαετία του 1970, ο καθηγητής Ντέιβιντ Φίλιπς μελέτησε το φαινόμενο της μιμητικής αυτοκτονίας. Η αυτοχειρία, λέει, μεταδίδεται όπως και η μόδα· όσο περισσότερες λεπτομέρειες γίνονται γνωστές τόσο καλύτερα μπορεί κάποιος να την αντιγράψει. Και στην περίπτωση του Ρόμπερτ Ένκε είναι απίθανο να έμεινε κρυμμένη έστω και η παραμικρή λεπτομέρεια του δράματος.

Αν και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν δίνουν επίσημα στοιχεία, ο ψυχοθεραπευτής Ούρλιχ Χέγκερλ δήλωσε στην εφημερίδα Sueddeutsche Ζeitung ότι στη χώρα του έχει παρατηρηθεί μια πολύ μεγάλη αύξηση των αυτοκτονιών από την ημέρα που ο Γερμανός τερματοφύλακας έθεσε τέλος στη ζωή του. Στους αυτόχειρες που έσπευσαν να μιμηθούν τον τρόπο του Ένκε, τα δύο τρίτα είναι άνδρες μεταξύ 24 και 35 ετών. «Ο θάνατος ενός ειδώλου που η Γερμανία πένθησε όπως τον Μάικλ Τζάκσον είναι το χειρότερο σενάριο», σχολιάζει ο Γερμανός καθηγητής Καρλ Χάινς Λάντβιγκ, ο οποίος γνωρίζει για τι ακριβώς μιλάει: Το «χειρότερο σενάριο» επιβεβαιώθηκε στις ΗΠΑ, όταν πέθανε η Μέριλιν Μονρόε· επιβεβαιώθηκε και το 1994, όταν ο Κερτ Κομπέιν έκοψε το νήμα της ζωής του με μία σφαίρα στο στόμα.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4561871&ct=2



Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάρτιος 2026
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.