Φεβ 10
17
Κάνουν χόμπι… τις πλαστικές
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 17 Φεβρουαρίου, 2010 | Γράψτε σχόλιο
Πριν από τρία χρόνια η 25χρονη Βάλια Κανδυλιώτη αποφάσισε ύστερα από μικρή έρευνα και συζήτηση με την οικογένειά της να κάνει ρινοπλαστική προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα μικρό πρόβλημα στη μύτη της. «Ήταν γρήγορη απόφαση, όχι όμως απερίσκεπτη, για την οποία είμαι πολύ ευχαριστημένη» λέει στα «ΝΕΑ».
Χαρακτηρίζει την εμπειρία της επέμβασης πλαστικής χειρουργικής απόλυτα θετική και αναφέρει: «Ύστερα από αυτήν είμαι ανοιχτή και σε άλλες. Δηλαδή ξέρω ότι σε μεγαλύτερη ηλικία αν θέλω να αλλάξω κάτι που δεν μου αρέσει δεν θα διστάσω, παρά τον πόνο. Μόνο όμως ό,τι πραγματικά χρειάζεται».
Η κ. Εύη Τσάτη, πλαστικός χειρουργός, επισημαίνει ότι «τα τελευταία χρόνια έχει όντως αυξηθεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την κοσμητική ιατρική, γυναικών και ανδρών. Ειδικά οι άνδρες μάλιστα νομίζω έχουν τριπλασιαστεί από το 2001 και πλέον αποτελούν τον έναν στους πέντε ασθενείς». Προσθέτει δε ότι αρκετοί είναι αυτοί που ενώ έχουν κάνει ήδη μια επέμβαση, χειρουργική ή μη, αποφασίζουν να προχωρήσουν και σε μια δεύτερη, «ο κύριος λόγος είναι ότι μένουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα που βλέπουν στον καθρέφτη». Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της Κάπα Research το 10% των Ελληνίδων έχει υποβληθεί σε κάποια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, ενώ 9 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι θα συμφωνούσαν ή παρότρυναν κάποιον να υποβληθεί σε αισθητική επέμβαση.
Δεν σταματούν…
Ήδη από το 2000 η Αμερικανική Εταιρεία για την Αισθητική Πλαστική Χειρουργική έχει επισημάνει πως σε έρευνα που πραγματοποίησε βρήκε ότι δύο στους τρεις ασθενείς που επιλέγουν να κάνουν μια αισθητική επέμβαση το έχουν ξανακάνει στο παρελθόν. Ανάλογη μελέτη έγινε στη Μεγάλη Βρετανία από την ΒΑΑΡS, τον Βρετανικό Σύλλογο Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 40% των ασθενών που έκαναν μπότοξ για να μειώσουν τις ρυτίδες του προσώπου δήλωσαν έντονη επιθυμία για περαιτέρω «θεραπείες».
Η ΕΡΕΥΝΑ
Δύο στους τρεις που υποβάλλονται σε πλαστικές το έχουν ξανακάνει στο παρελθόν
«Μοιάζουν με όσους πάσχουν από ανορεξία»
ΠΑΡΑ το γεγονός ότι οι πλαστικές θεωρούνται πλέον από γιατρούς και ασθενείς επεμβάσεις ρουτίνας, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει κανείς το μέτρο. Αλλεπάλληλες επισκέψεις στον πλαστικό, χημικά πίλινγκ και μπότοξ μία φορά τον μήνα, εμμονή με κάποιες ατέλειες του σώματός τους και έντονο αίσθημα του ανικανοποίητου έπειτα από κάθε επέμβαση είναι μερικά από τα συμπτώματα όσων πάσχουν από- αυτό που αρκετοί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αποκαλούν- «σύνδρομο δυσμορφισμού» ή «εθισμό» στην κοσμητική χειρουργική.
Η κ. Τσάτη τονίζει ότι τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι της ζητούν επανειλημμένα πλαστικές επεμβάσεις, χειρουργικές και μη, που η ίδια κρίνει ότι δεν τις χρειάζονται. «Πρόκειται για ανθρώπους, κυρίως γυναίκες που είναι σίγουρα πάνω του μετρίου στην εμφάνιση έχουν όμως τελείως διαστρεβλωμένη άποψη για αυτό που βλέπουν στον καθρέφτη τους».
Προσθέτει δε ότι «ποτέ δεν λαμβάνουν υπόψη την άποψη του γιατρού και ακριβώς επειδή δεν έχουν συνείδηση της κατάστασής τους πιθανόν να αντιδράσουν επιθετικά». Η κ. Τσάτη θυμάται χαρακτηριστικά ένα περιστατικό: «Είχε ήδη τονίσει τα χείλη της πριν έρθει σε μένα. Η μια πλευρά όμως ήταν υπερβολικά φουσκωμένη. Της πρότεινα να βγάλουμε λίγο από το υλικό γιατί το αποτέλεσμα δεν ήταν ωραίο. Αντέδρασε πολύ έντονα και ζήτησε να μην το πειράξω αλλά να προσθέσω υλικό στην πλευρά που ήταν λιγότερο φουσκωμένη». Για την ψυχολόγο κ. Αλεξάνδρα Καππάτου «η προσωπικότητά τους έχει κοινά σημεία με όσους πάσχουν από νευρική ανορεξία, δηλαδή ψευδή εικόνα για τον εαυτό τους. Επιπλέον διακατέχονται από ανασφάλεια, έντονο άγχος και τελειομανία, ενώ μπορεί να έχουν παρουσιάσει και σημάδια κατάθλιψης».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4560827&ct=1
Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.