Φεβ 10
16
Από τα χωράφια στο ντελικατέσεν
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 16 Φεβρουαρίου, 2010 | Γράψτε σχόλιο
«Ξεκινήσαμε με δύο τσουβάλια αλεύρι και πολύ μεράκι. Στόχος μας ήταν να έχουμε μια απασχόληση, αλλά και να ενισχύσουμε το οικογενειακό μας εισόδημα αφού οι αγροτικές δραστηριότητες σταδιακά έσβηναν. Τώρα έχουμε έναν οργανωμένο συνεταιρισμό με πιστοποιημένα παραδοσιακά προϊόντα».
Η Δέσποινα Ιωαννίδου και οι γυναίκες του Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης βρήκαν πριν από δέκα χρόνια επαγγελματική και οικονομική διέξοδο στην παρασκευή παραδοσιακών ποντιακών προϊόντων. Πλέον, ο συνεταιρισμός που δημιούργησαν συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου τους και παράλληλα αποτελεί θεματοφύλακα της παραδοσιακής ποντιακής κουζίνας. Περέκ (χειροποίητα προψημένα φύλλα πίτας) και ζυμαρικά όπως ιβριστόν, συρόν και μακαρίνα είναι μερικές από τις παραδοσιακές ποντιακές λιχουδιές που παρασκευάζουν με αυθεντικές συνταγές των γιαγιάδων τους. Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου ετοιμάζει και χυλοπίτες, τραχανά, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού και ταψιού, όλα προϊόντα βιολογικά και χωρίς συντηρητικά.
«Ξεκινήσαμε το 1997 παρακολουθώντας επιχειρηματικά σεμινάρια για την τυποποίηση και εμπορία παραδοσιακών προϊόντων. Στην περιοχή μας υπήρχε μονοκαλλιέργεια σιταριού και από τότε βλέπαμε ότι υπήρχαν προβλήματα. Δύο χρόνια αργότερα συστήσαμε τον συνεταιρισμό, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, χρησιμοποιώντας την παλιά αποθήκη του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού. Στην αρχή φτιάχναμε μόνο ζυμαρικά, τα οποία προωθούσαμε σε πρατήρια άρτου- τότε δεν υπήρχαν καταστήματα με ντελικατέσεν- και συνεχίσαμε με γλυκά του κουταλιού και τα υπόλοιπα προϊόντα», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Ιωαννίδου.
Βασική αρχή τους είναι ο σεβασμός στην παράδοση. Γι΄ αυτό τα φύλλα της πίτας ψήνονται στο παραδοσιακό τζάκι, ενώ τα γλυκά παρασκευάζονται σε μικρές κατσαρόλες και όχι σε μεγάλα καζάνια ώστε να μην αλλοιώνεται η γεύση.
«Όλα αυτά τα έφτιαχναν οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας. Αρχίσαμε σιγά σιγά με τα ζυμαρικά. Στη συνέχεια, μας ζήτησε μεγάλες ποσότητες κάποιος από τη Θέρμη και σταδιακά άνοιξε η δουλειά», αναφέρει η Ρούλα Σαρίδου. «Στο χωριό δεν είχε τίποτε άλλο να κάνουμε. Κάναμε αυτή την προσπάθεια για να φέρουμε ένα μεροκάματο στο σπίτι και τα καταφέραμε», συμπληρώνει η Λίτσα Καλαϊτζίδου.
Συνεχής εκπαίδευση
Ωστόσο, οι γυναίκες του συνεταιρισμού δεν σταμάτησαν να εκπαιδεύονται ώστε να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα η επιχείρησή τους. Παρακολούθησαν σεμινάρια εστίασης αλλά και μάρκετινγκ, ενώ συμβουλεύτηκαν και τεχνολόγους τροφίμων για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Οι περισσότερες γνωρίζαμε τις συνταγές από τις μαμάδες μας. Παρακολουθήσαμε όμως σεμινάρια και συμβουλευτήκαμε ειδικούς», λέει στα «ΝΕΑ» η Βαρβάρα Τσιτσεκίδου, η οποία προτού ασχοληθεί με τον συνεταιρισμό δούλευε στα χωράφια. Και για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, οι 16 γυναίκες του συνεταιρισμού παρακολουθούν τα σεμινάρια που διοργανώνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή καθώς και από άλλους φορείς που έχουν σχέση με θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και μάρκετινγκ.
Όλα τα προϊόντα του συνεταιρισμού είναι πιστοποιημένα ως αυθεντικά ποντιακά και βιολογικά, καθώς για την παρασκευή τους χρησιμοποιείται αλεύρι βιολογικής άλεσης. Διατίθενται σε πρατήρια άρτου και καταστήματα με ντελικατέσεν και βιολογικά προϊόντα κυρίως στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και την Κοζάνη (περιοχές όπου είναι έντονο το ποντιακό στοιχείο), αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης, ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει την τροφοδοσία διαφόρων εκδηλώσεων.
Ακολουθώντας εξάλλου τις επιταγές της εποχής, κάνει και ηλεκτρονικό εμπόριο μέσα από την ιστοσελίδα του. «Μας έχουν ζητήσει να στείλουμε προϊόντα ακόμα και στην Κέρκυρα. Βέβαια, αυτό για μας δεν είναι επικερδές αφού προκειμένου να μην επιβαρύνουμε τους καταναλωτές επωμιζόμαστε τα έξοδα μεταφοράς, τα οποία συχνά είναι υψηλότερα από την τιμή των προϊόντων», λέει η κ. Ιωαννίδου.
Καφεγλυκοπωλείο
Πριν από ενάμιση χρόνο ο συνεταιρισμός άνοιξε και καφεγλυκοπωλείο σε έκταση πέντε στρεμμάτων που του παραχώρησε ο Δήμος Βασιλικών στην είσοδο του χωριού. Στο κατάστημα μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει ελληνικό καφέ στη χόβολη, ροφήματα, παραδοσιακές πίτες, γλυκά του κουταλιού, ρεβανί και γαλακτομπούρεκο με θέα τον Όλυμπο.
«Στους στόχους μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο με το παραδοσιακό τζάκι, τον οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται μαθητές σχολείων ώστε να βλέπουν και- γιατί όχι;- να φτιάχνουν με τα ίδια τους τα χέρια τις παραδοσιακές συνταγές», μας είπε η κ. Ιωαννίδου.
ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΓΚΟΥΡΜΕ
Ο συνεταιρισμός των γυναικών εμπορεύεται πιστοποιημένα παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα
[ ΙΝFΟ ]
Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου Άγιος Αντώνιος- Βασιλικά Θεσσαλονίκης (35 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, μετά τη Σουρωτή) Τηλ. 23960-41.807 www. aianton.gr
Συνταγές δοκιμασμένες στον χρόνο
Γιοχάδες
Υλικά
5 φύλλα πίτας
3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο ή ελαιόλαδο τυρί (για γέμιση μπορούμε να βάλουμε και σπανάκι, πράσο, σόγια, ζάχαρη και κανέλα)
Εκτέλεση
Βάζουμε στο τηγάνι τη μία κουταλιά βούτυρο, βρέχουμε ένα φύλλο και το τοποθετούμε στο τηγάνι, το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο φύλλο. Μόλις ροδίσει η μία πλευρά το αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου και το τοποθετούμε πάλι στο τηγάνι, αφού βάλουμε τη δεύτερη κουταλιά βούτυρο, για να ροδίσει και η άλλη πλευρά. Σκορπίζουμε το τυρί ή γέμιση της αρεσκείας μας και σκεπάζουμε τη γέμιση με τα άλλα τρία φύλλα, αφού τα βρέξουμε πρώτα. Αναποδογυρίζουμε πάλι με τον ίδιο τρόπο για να ροδίσει και η πάνω πλευρά.
Ιβριστόν
Υλικά
400 γρ. ιβριστόν (ζυμαρικό)
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο ή ελαιόλαδο τυρί ή γιαούρτι ή ζάχαρη με κανέλα Εκτέλεση
Βράζουμε νερό, προσθέτουμε το ιβριστόν, το αφήνουμε για 1΄-2΄ και στραγγίζουμε. Κατόπιν καίμε το φρέσκο βούτυρο και το περιχύνουμε ή, αν θέλουμε, βάζουμε ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί ή συνοδεύουμε με γιαούρτι.
Τρώγεται ακόμη και σαν γλύκισμα αφού προσθέσουμε ζάχαρη και κανέλα.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4560572&ct=1
Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.