Με καθυστέρηση μιας ημέρας λόγω καιρού εκτοξεύτηκε χθες από τη Φλόριντα το διαστημικό λεωφορείο «Εndeavour». Είναι μία από τις τελευταίες αποστολές του στόλου της ΝΑSΑ προτού αποσυρθεί.

Το «Εndeavour» ταξιδεύει προς την Ιστορία για έναν ακόμα λόγο: μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τα τελευταία μεγάλα «κομμάτια» του. «Κάθε εκτόξευση είναι γλυκόπικρη», έλεγε χθες στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ ο Μάικ Μόουζις: «Μας φέρνει λίγο πιο κοντά στο τέλος». Το «Εndeavour» μεταφέρει έξι αστροναύτες, πέντε άνδρες και μία γυναίκα, όλοι Αμερικανοί. Μεταφέρει επίσης το τελευταίο δομικό στοιχείο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ), την κάψουλα Τranquility, όπου θα τοποθετηθούν συστήματα υποστήριξης ζωής, μηχανήματα άσκησης και μία τουαλέτα, καθώς και έναν θόλο με συνολικά επτά παράθυρα, που θα προσφέρει στους αστροναύτες υπέροχη θέα στη Γη.

Το «Εndeavour» αναμένεται στον ΔΔΣ νωρίς αύριο. Θα παραμείνει εκεί εννέα ημέρες, στη διάρκεια των οποίων το πλήρωμά του θα πραγματοποιήσει τρεις διαστημικούς περιπάτους. Κατόπιν αυτών, θα αποχαιρετήσει τους (ημι)μόνιμους κατοίκους του (δύο Αμερικανούς, δύο Ρώσους και έναν Ιάπωνα) και θα επιστρέψει στη Γη. Μόλις τέσσερις ακόμα αποστολές θα κάνει ο στόλος της ΝΑSΑ στον Σταθμό, η τελευταία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μεταφέροντας πλατφόρμες εμπορευμάτων, ανταλλακτικά και ερευνητικό υλικό. Κατόπιν θα αποσυρθεί, και όπως αποφάσισε για λόγους οικονομικούς ο Μπαράκ Ομπάμα, δεν θα αντικατασταθεί. Σε κάθε περίπτωση, (ακόμα μεγαλύτερη) σημασία έχει πως, 12 χρόνια αφότου τέθηκε σε τροχιά η πρώτη κάψουλά του, ο ΔΔΣ, καρπός της συνεργασίας 16 χωρών (ΗΠΑ, Ρωσίας, Ευρώπης) είναι σχεδόν έτοιμος. Η χρησιμότητά του έχει αμφισβητηθεί αρκετές φορές. Αυτοί που γνωρίζουν, πάντως, λένε πως πέραν του ότι προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για την πραγματοποίηση επιστημονικών πειραμάτων σε τομείς όπως η βιολογία και η ιατρική, πέραν του ότι προετοιμάζει τον άνθρωπο για μακροχρόνια παραμονή στο Διάστημα και μελλοντικές αποστολές σε απώτερα σημεία του, ο μεγαλύτερος θησαυρός του είναι η συνεργασία των χωρών:

όπως λέει στη «Figaro» ο Ζακ Ντορντέν, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, «αυτή θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τα εξαρτήματα».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4559647&ct=2



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.