Φεβ 10
5
Ρεπόρτερς χωρίς όρια
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 5 Φεβρουαρίου, 2010 | Γράψτε σχόλιο
Η διάσωση ενός τραυματισμένου παιδιού στην Αϊτή από έναν τηλεοπτικό ανταποκριτή έδειξε πως οι δημοσιογράφοι εμπλέκονται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στα γεγονότα που καλύπτουν. Πρέπει άραγε να το κάνουν;
O Άντερσον Κούπερ μετέδιδε σκηνές από μια σκηνή λεηλασίας μετά τον σεισμό της Αϊτής, όταν είδε ένα μικρό αγόρι να τραυματίζεται σοβαρά από ένα κομμάτι τσιμέντο που κάποιος είχε πετάξει από γειτονικό κτίριο. Ο ανταποκριτής του CΝΝ δίστασε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά έσπευσε να βοηθήσει. Σήκωσε το παιδί στα χέρια του, το μετέφερε σε ασφαλές μέρος και το ακούμπησε μαλακά στο έδαφος. Αργότερα οι τηλεθεατές της εκπομπής του Κούπερ με τίτλο «360-Degree Show» παρακολούθησαν τον μυώδη, γκριζομάλλη άνκορμαν να σώζει τον μικρό Αϊτινό που αιμορραγούσε. Ο φωτογράφος του πρακτορείου Getty Ιmages Τζόναθαν Τοργκόβνικ κατέγραψε επίσης τις ενέργειές του. Το βίντεο και οι φωτογραφίες μεταμόρφωσαν τον δημοσιογράφο από παρατηρητή σε ήρωα.
Ο Τόνι Μάντοκς, αντιπρόεδρος και διευθυντής του CΝΝ Ιnternational, πιστεύει ότι επρόκειτο για μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία των τηλεοπτικών ειδήσεων και πως οι ρεπόρτερς απελευθερώθηκαν τελικά από κάποιους δημοσιογραφικούς καταναγκασμούς του παρελθόντος. «Το αποστασιοποιημένο ειδησεογραφικό ρεπορτάζ του ενάμισι λεπτού έχει πεθάνει», λέει. «Η τηλεοπτική δημοσιογραφία έγινε πολύ δυσκολότερη εξαιτίας του γεγονότος αυτού. Οι τηλεθεατές θέλουν αυτός που βρίσκεται επί τόπου να τους μεταδώσει όλη την ατμόσφαιρα, την αυθεντικότητα, τα ανθρώπινα περιστατικά. Ο Άντερσον δεν βλέπει τον εαυτό του ως ήρωα, παρ΄ όλο που αυτό που έκανε ήταν αναμφίβολα γενναίο. Ήταν μια ανθρώπινη αντίδραση. Δεν μπορούσε να γυρίσει την πλάτη και να μην κάνει τίποτε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους ξένους ανταποκριτές να ξεχνούν ότι είναι πρώτα άνθρωποι». Ο Τζον Σνόου, βετεράνος των ειδήσεων που κάλυψε την καταστροφή στην Αϊτή για το βρετανικό Channel 4, διαφωνεί. «Αυτό που έκανε εκεί ο Άντερσον δεν ήταν ρεπορτάζ, ήταν τυμπανοκρουσία», λέει ο βραβευμένος βετεράνος ανταποκριτής. «Δεν μάθαμε και πολλά πράγματα από το ρεπορτάζ αυτό. Απλώς ο δημοσιογράφος έγινε μια διασημότητα. Δεν βρισκόμασταν γι΄ αυτό εκεί. Ποτέ δεν σκέφτομαι να εισαγάγω τον εαυτό μου στην ιστορία. Απλώς κάνω ρεπορτάζ. Απλώς ζητάω από τους ανθρώπους να μου δείξουν πράγματα- να με πάνε σε μέρη- να μου πουν την ιστορία τους». Ωστόσο στην καταστροφή της Αϊτής είδαμε πολλούς ανταποκριτές να «εμπλέκονται». Είδαμε, για παράδειγμα, τον βραβευμένο δημοσιογράφο του ΙΤV Μπιλ Νίλι να βοηθάει στη διάσωση μιας γυναίκας που είχε μείνει πέντε μέρες παγιδευμένη στα ερείπια βρίσκοντας τρόπο να της δώσει να πιει λίγο νερό πριν φτάσουν ακόμη τα σωστικά συνεργεία. Χρησιμοποίησε επίσης το μικρόφωνό του για να διευκολύνει τη διάσωσή της, κατεβάζοντάς το μέσα στα συντρίμμια ώστε να μπορέσει η γυναίκα να εξηγήσει πώς ήταν παγιδευμένη. «Ωστόσο δεν θα προχωρούσα ποτέ τόσο πολύ όσο οι άνθρωποι του CΝΝ», τονίζει.
Το καθήκον
Ο Ντέιβιντ Μάνιον, διευθυντής του ΙΤV, είναι σαφής όταν μιλάει για την πρωταρχική λειτουργία των ειδησεογραφικών συνεργείων. «Πρώτα και κύρια είναι ανάγκη να θυμόμαστε ποιος είναι ο ρόλος μας. Είμαστε δημοσιογράφοι. Η δουλειά μας είναι να κάνουμε ρεπορτάζ, να ενημερώνουμε, να ερευνάμε, να αποκαλύπτουμε. Αυτό είναι που κάνουμε. Δεν εργαζόμαστε σε οργανώσεις αρωγής, ούτε είμαστε πολιτικοί και σίγουρα δεν είμαστε γιατροί. Φυσικά αν ένας ή μία δημοσιογράφος βρεθεί σε θέση από την οποία μπορεί να βοηθήσει κάποιον και δεν υπάρχει κανένας άλλος να το κάνει, τότε, πολύ φυσικά, είμαστε άνθρωποι πρώτα και μετά δημοσιογράφοι. Όμως ποτέ δεν πρέπει να ξεκινάμε για να γίνουμε μέρος της ιστορίας που περιγράφουμε. Το καθήκον μας είναι απλώς να ενημερώσουμε τον κόσμο γι΄ αυτό που συμβαίνει και μετά να αφήσουμε τον κόσμο να αποφασίσει τι θα κάνει γι΄ αυτό».
Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ
«Είμαστε άνθρωποι. Όμως δεν πρέπει να ξεκινάμε για να γίνουμε μέρος της ιστορίας που περιγράφουμε»
Ο Σωτήρης Δανέζης ειδοποίησε τους διασώστες
ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΝ Αμερικανοί και Βρετανοί δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στη διάσωση ανθρώπων μετά τον σεισμό στην Αϊτή. Ο δημοσιογράφος του Μega Σωτήρης Δανέζης, που βρέθηκε εκεί για ρεπορτάζ, ήταν ο άνθρωπος που ειδοποίησε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ότι υπήρχε ένας παγιδευμένος άνθρωπος μέσα στα χαλάσματα ενός κτιρίου. Χάρη στην εμπλοκή του και τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, ο 24χρονος Γουίζμοντ Εξάντους ανασύρθηκε ζωντανός δώδεκα ολόκληρες ημέρες μετά τον σεισμό.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4559031&ct=2
Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.