Φέτος το Πανεπιστήμιο Πατρών γιορτάζει τα 45 χρόνια της ίδρυσής του. στερα από μια δημιουργική και αναπτυξιακή πορεία, είναι το τρίτο σε μέγεθος πανεπιστήμιο της χώρας στο οποίο λειτουργούν 4 σχολές με 22 τμήματα, στα οποία παρέχεται εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Οι φοιτητές του, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, ανέρχονται σε περίπου 28.000. Ο αριθμός του πάσης φύσεως προσωπικού υπερβαίνει τα 2.500 άτομα.

Το πανεπιστήμιο συνέβαλε και συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της παρεχόμενης ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα, καθώς και στη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας μας, με την παραγωγή και τη μετάδοση υψηλού επιπέδου γνώσης, εκπαίδευσης και έρευνας. Ο πρωτοποριακός του χαρακτήρας εξακολουθεί να το χαρακτηρίζει. Η διεθνοποίηση του πανεπιστημίου αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του, έχει δε συνάψει συμφωνίες εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας με καταξιωμένα πανεπιστήμια σε Ευρώπη, Αμερική, Κίνα, Αφρική, Μέση Ανατολή.

 

Η σύνδεση του Πανεπιστημίου Πατρών με τον κοινωνικό περίγυρο αποτελεί στρατηγική του και η συμβολή του στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής είναι ουσιαστική. Το πανεπιστήμιο συμβάλλει στη δημιουργία και στην προαγωγή του πολιτισμού ως μέρος της αποστολής του. Συμβάλλει, επίσης, στην αναβάθμιση της προσφοράς υπηρεσιών υγείας στην πόλη των Πατρών και στην ευρύτερη περιφέρεια, μέσω της Ιατρικής του Σχολής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος, στην εκπόνηση ειδικών μελετών για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιφέρειας και στην προβολή νέων ιδεών, στην αναβάθμιση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης.

 

Η παρουσία του πανεπιστημίου στον διεθνή χώρο προκύπτει και από το ενδιαφέρον διεθνώς αναγνωρισμένων πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων της αλλοδαπής για συνεργασία, τη σταδιοδρομία των αποφοίτων του στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και στον εθνικό και διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χώρο.

 

Η διατήρηση της ακαδημαϊκής φυσιογνωμίας του, σε ένα περιβάλλον δημιουργίας και μετάδοσης γνώσης, υψηλού επιπέδου έρευνας, κριτικού λόγου και αναλυτικής σκέψης, η διαρκής αναβάθμιση της προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και η ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής στην εκπαιδευτική διαδικασία και διοίκηση αποτελούν ουσιαστική επιλογή του, μέσω και της ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης ακαδημαϊκής και ερευνητικής πολιτικής στον σύγχρονο ευρωπαϊκό χώρο, όπως διατυπώνεται και στον στρατηγικό σχεδιασμό του.

 

Οι σύγχρονες προκλήσεις είναι πολλές και σημαντικές. Το Πανεπιστήμιο Πατρών εργάζεται για τη μετατροπή αυτών των προκλήσεων σε ευκαιρίες, προχωρώντας δυναμικά στον εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, ως ένα δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα υψηλού κύρους.

 

Σταύρος Κουμπιάς, πρύτανης Πανεπιστημίου Πάτρας

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11463&subid=2&pubid=9628824



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.