Για τους μαθητές της Β και Γ τάξης του Λυκείου οι κυρίαρχες εξετάσεις είναι αυτές που αφορούν στην εισαγωγή στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης και προς αυτή την κατεύθυνση ρίχνουν όλο το βάρος και την προετοιμασία τους.

Όμως καλό θα ήταν να μην ξεχνάτε ποτέ και τα πτυχία που θα πρέπει να λάβετε στις ξένες γλώσσες τα οποία θα αποτελέσουν σημαντικό διαβατήριο όχι μόνο για τη συνέχιση των σπουδών σας αλλά και για τη μελλοντική σας επαγγελματική και κοινωνική εξέλιξη. Καλό λοιπόν το διάβασμα για τις πανελλαδικές, αλλά μην ξεχνάτε τις ξένες γλώσσες και μην αφήνετε την απόκτηση του πτυχίου σας για αργότερα, γιατί είναι κάτι εξίσου σημαντικό με την εισαγωγή σας στα ΑΕΙ.

Διαβατήριο προνομίων για μελλοντική εξέλιξη

 

Στην εποχή μας χωρίς ξένες γλώσσες κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δύο φορές κάθε χρόνο έχετε τη δυνατότητα να δώσετε εξετάσεις για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) σε όποια γλώσσα είσαστε έτοιμος να πάρετε κάποιο τίτλο, έχοντας τα εξής προνόμια:

  • Είναι κρατικό πιστοποιητικό και αναγνωρίζεται ως τεκμήριο γνώσης της ξένης γλώσσας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
  • Περιλαμβάνεται στο «προσοντολόγιο» του ΑΣΕΠ.
  • Περιλαμβάνεται σε όλες τις διμερείς μορφωτικές συμφωνίες που συνάπτει το υπουργείο.
  • Αναγνωρίζεται και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δικαιούχοι
Στις εξετάσεις έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος Έλληνες πολίτες ή ομογενείς, πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλοδαποί που έχουν νομίμως τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα.

 

Οι εξετάσεις για την απόκτηση του ΚΠΓ ελέγχουν και αξιολογούν τη γνώση διαφόρων ξένων γλωσσών κυρίως από Έλληνες χρήστες. Για τον λόγο αυτό, λαμβάνουν υπόψη τις κοινωνικές συνθήκες χρήσης της γλώσσας και ελέγχουν επικοινωνιακές ικανότητες διαμεσολάβησης από την ελληνική στην ξένη γλώσσα, σε αντίθεση με άλλα συστήματα αξιολόγησης, τα οποία σχεδιάζουν τις εξετάσεις τους σε μία μόνο ξένη γλώσσα, ανεξάρτητα από τους χρήστες και το περιβάλλον χρήσης της.

 

Οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, (συνήθως Μάιο και Νοέμβριο). Ήδη έχουν διεξαχθεί οι εξετάσεις του Νοεμβρίου και έχουν αναγγελθεί οι εξετάσεις του Μαϊου για το Σαββατοκύριακο. Η υποβολή των δηλώσεων συμμετοχής σε αυτές τις εξετάσεις έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

 

Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στις Διευθύνσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του υποψηφίου. Για τη συμμετοχή του στις εξετάσεις ο υποψήφιος υποβάλλει αίτηση συμμετοχής αυτοπροσώπως ή μέσω του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου, από τον κηδεμόνα του, προσώπου (π.χ. εκπαιδευτικό φορέα, κέντρο ξένων γλωσσών κ.λπ.).

 

Τα δικαιολογητικά
Στην αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να προσκομίσει τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Έντυπο αίτησης συμμετοχής το οποίο ο υποψήφιος μπορεί να προμηθευτεί από τις, κατά τόπους, Διευθύνσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και από την ιστοσελίδα του ΚΠΓ.
  • Μία φωτογραφία μικρού μεγέθους.
  • Παράβολο δημοσίου. Ο υποψήφιος μπορεί να προμηθευτεί τα προβλεπόμενα παράβολα από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) το ύψος των οποίων, για κάθε επίπεδο, ανέρχεται σε:

α. 40 ευρώ για το επίπεδο Α (Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση» σ’ ένα ενιαίο διαβαθμισμένο test)
β. 50 ευρώ για το επίπεδο Β1 «μέτρια γνώση»
γ. 60 ευρώ για το επίπεδο Β2 «καλή γνώση»
δ. 70 ευρώ για το επίπεδο Γ1 «πολύ καλή γνώση».

  • Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (σελίδες που αναφέρονται τα στοιχεία ταυτότητας καθώς και η φωτογραφία) ή άλλο νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης).
  • Φωτοτυπημένο αντίγραφο της άδειας παραμονής (για τις κατηγορίες των αλλοδαπών υποψηφίων που απαιτείται).

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

 

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εξετασθούν με την ειδική κατηγορία ατόμων με ειδικές δεξιότητες (ΑΜΕΑ) πρέπει να προσκομίσουν, εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών, και τα εξής:

  • Οι υποψήφιοι με έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων (προβλήματα όρασης ή ακοής ή λόγου) θα πρέπει να υποβάλουν -εκτός από τα παραπάνω δικαιολογητικά- και βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου, από την οποία να προκύπτει η συγκεκριμένη πάθηση την οποία επικαλούνται καθώς και η αδυναμία τους να εξετασθούν με άλλους υποψηφίους.
  • Οι υποψήφιοι με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κ.τ.λ.) θα πρέπει να υποβάλουν -εκτός από τα παραπάνω δικαιολογητικά- και ειδική διαγνωστική έκθεση από Κέντρο Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) ή από Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας που έχει πιστοποιηθεί από το ΥΠΕΠΘ.

Καταθέτοντας την αίτησή του ο υποψήφιος λαμβάνει το Δελτίο Εξεταζόμενου, με όλα τα προσωπικά του στοιχεία και τον Κωδικό Υποψηφίου, με το οποίο προσέρχεται στις εξετάσεις.

 

Η υποβολή αίτησης συμμετοχής για περισσότερες από μία γλώσσες ή επίπεδα, στην ίδια εξεταστική περίοδο, γίνεται με ατομική ευθύνη του υποψηφίου, καθώς υπάρχει πιθανότητα οι εξετάσεις να συμπίπτουν χρονικά ή οι επιμέρους γλώσσες, ή επίπεδα να εξετάζονται σε διαφορετικά εξεταστικά κέντρα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11460&subid=2&pubid=9806831

 



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.