Ιαν 10
22
Η μικρή φώκια έκανε… ηλιοθεραπεία πάνω στη βάρκα
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 22 Ιανουαρίου, 2010 | Γράψτε σχόλιο
ΜΙΑ ΝΕΑΡΗ φώκια μπήκε χτες το μεσημέρι στο λιμανάκι του Αγίου Παύλου στη Λίνδο της Ρόδου και ανέβηκε πάνω σε μια μικρή βάρκα που ήταν αραγμένη εκεί, για να… ξεκουραστεί, όπως εκτίμησαν ειδικοί που κλήθηκαν από ψαράδες και κατοίκους της περιοχής. Η φώκια παρέμεινε στη βάρκα για αρκετές ώρες μέχρι που σκοτείνιασε και στη συνέχεια έπεσε στη θάλασσα. Παραμένει άγνωστο εάν ανοίχθηκε στο πέλαγος, αλλά σήμερα συνεργείο επιστημόνων του Υδροβιολογικού Ινστιτούτου Ρόδου θα βρίσκεται και πάλι στην περιοχή για να πάρει μέτρα προστασίας, εάν η φώκια εξακολουθεί να βρίσκεται στο λιμανάκι.
«Έχει ειδοποιηθεί η Εταιρεία Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας στην Αλόννησο για το περιστατικό αυτό», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Ανδρέας Σιούλας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η φώκια αυτή είναι θηλυκιά μικρής ηλικίας και δεν έχει κανένα τραύμα».
Μόλις εντοπίστηκε η φώκια πάνω στη βάρκα με το όνομα «Τρεχαντήρι», μαζεύτηκε στο λιμανάκι πολύς κόσμος, κυρίως μικρά παιδιά, για να τη θαυμάσουν, ορισμένα μάλιστα προσπάθησαν να τη χαϊδέψουν. «Αυτό δεν επιτρέπεται γιατί οι μικρές θηλυκιές φώκιες νευριάζουν εύκολα και γίνονται επικίνδυνες και είναι ευτύχημα που δεν επιτέθηκε σε κανένα παιδί», δήλωσε στα «ΝΕΑ» η ιχθυολόγος κ. Μαρία Φωκά-Κορσίνι.
Στη θαλάσσια περιοχή της Λίνδου υπάρχουν πολλές φώκιες, που αρκετές φορές, προκειμένου να φάνε τα ψάρια, προκαλούν ζημιές στα δίχτυα των ψαράδων, ενώ συχνά φτάνουν κοντά στις παραλίες της περιοχής σε αναζήτηση τροφής. Βρέθηκε δελφινοφάλαινα
Και ενώ η μικρή φώκια έκανε… ηλιοθεραπεία πάνω στη βάρκα, στο διπλανό λιμάνι των Πεύκων της Λίνδου βρέθηκε από ψαράδες μια τεράστια δελφινοφάλαινα. Το θηλαστικό αυτό έχει μήκος 6 μ. και βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης. Οι επιστήμονες του Υδροβιολογικού Ινστιτούτου που την εξέτασαν δεν έχουν διαπιστώσει τραυματισμούς αλλά μόνο εκδορές, που προέρχονται από χτυπήματα στα βράχια της περιοχής. Ακόμη εκτιμούν ότι είναι πιθανό ο θάνατος της δελφινοφάλαινας να προήλθε «λόγω γήρατος» και τα θαλάσσια ρεύματα να την παρέσυραν μέχρι τα παράλια της Λίνδου. Σημειώνεται ότι ανοιχτά της Λίνδου έχουν εντοπιστεί πολλές φορές φυσητήρες, φώκιες και άλλα θηλαστικά.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4556568&ct=1
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.